İSLAM ÜLKELERİNE İZMİR MESAJI
İzmir’deki D-8 toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İslam ülkelerine tarihi bir çağrı yaptı: “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü olmadan, insan haklarına sahip çıkmadan kalkınma sağlanamaz. Barışı tesis etmeden ticareti ve ekonomiyi geliştiremeyiz. İslam coğrafyasında yaşanan terör olayları ve sefaletin sona erdirilmesi için İslam dininin özüne dönülmesi, aklın ve bilimin önderliğinde yeniden barışın ve kardeşliğin tesis edilmesi gerekiyor.”
Bangladeş, İran, Nijerya, Türkiye, Mısır, Endonezya, Pakistan ve Malezya'dan 16 ticaret odasının üst düzey 30 yöneticisi, “D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı” nedeniyle İzmir’de buluştu. İzmir Ticaret Odası’nın evsahipliğinde gerçekleştirilen zirvede konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tamamı İslam İşbirliği Örgütü üyesi olan bu ülkelere, İslam coğrafyasında yaşanan terör olayları ve sefaletin sona erdirilmesi için çağrıda bulundu. Özellikle Ortadoğuda'da yaşanan sürece dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Yüce İslam dininin özüne dönülerek, aklın ve bilimin önderliğinde yeniden barışın ve kardeşliğin tesis edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Neden böyle olduk?”
8 ülkenin hem nüfus hem de ekonomik açıdan güçlü olmasına rağmen aralarındaki birlik, dayanışma ve ticari ilişkinin son derece sınırlı olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maalesef her türlü sıkıntı bizim coğrafyamızda yaşanıyor. Peki biz neden böyle olduk? Bana göre biz, İslam gibi mükemmel bir dini maalesef ticarete ve siyasete alet ettik. İslam'dan önce tarikatlar, cemaatler gelmeye başladı ve dinimizin özü maalesef İslam aleminde ikinci plana itildi. Oysa sefalet, terör ve geri kalmışlık çemberinden çıkmanın yolu akıl ve bilimi rehber almaktan geçiyor. Biz bu çemberden ancak böyle çıkacağız. Farklılıkları bırakıp yüce dinimizin şemsiyesi altında, ayrım yapmadan toplanacağız. Adaleti ön plana çıkartacağız. Din kardeşliğinin gelişmesine, yayılmasına, güçlenmesine gayret edeceğiz. Cehaleti, sefaleti ortadan kaldıracağız. Devamında barış ve kardeşliği egemen kılacağız. Bunu başardığımızda, yani cehaleti, sefaleti ortadan kaldırdığımızda, İslam alemindeki sıkıntıları da uzaklaştırmış olacağız. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü olmadan, insan haklarına sahip çıkmadan kalkınma sağlanamaz. Dayanışma ruhumuzu geliştirirsek, ben inanıyorum ki, 5 yıl gibi kısa bir sürede tüm ticari hedeflerimize ulaşmamız mümkün. Barışı tesis etmeden ticareti ve ekonomiyi geliştiremeyiz. Katılımcı demokrasiyi geliştirmeden bunları yapamayız.”
Demirtaş: “Geleceğe bakalım”
D-8 üyeleri ile ticaret durumlarının bir hayli kötü olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Birbirimize yakın ülkelerin inanç, kültür beraberliğimiz olan ülkelerde dış ticaretimizin bu durumda olması beni üzdü. D-8'in amacı
ülkeler arasındaki ticareti arttırmak, daha iyi yaşam standartları sağlamak, ekonomik işbirliğini geliştirmek, gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki yerlerini güçlendirmek. Yani D-8 bölgesel ekonomik entegrasyonların ötesinde bir örgüt. Artık geçmişe değil, geleceğe bakalım” şeklinde konuştu. Fuar İzmir’den övgülerle bahseden Demirtaş, “ İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye'nin en büyük ve en güzel fuarını inşa etti. Önümüzdeki yıl D-8 ülkelerinin fuarını İzmir’de yapabiliriz” dedi.
Musavi: “Bu girişim devam etmeli”
D-8 Genel Sekreteri Ali Muhammed Musavi ise şunları söyledi: “Bütün üyeler arasında ticaretin artması en önemli amacımızdır. Bu nedenle çok iyi bir ortam yaratmamız, iş dünyasının iyileşmesine ve canlanmasına yardımcı olmamız gerekiyor. Sürekli olarak değişen ekonomik ortamın olduğu dünyamızda bu tür etkinliklerin teşvik edilmesi gerekiyor. Bu iyi girişim; burada durmamalı, devam ettirilmeli.”