Karaciğer Dostu Turp Otu
Birçok hastalığa iyi geldiği halkça bilinen ve halk tarafından çok sık tüketilen sebzelerden biri olan turp otunun mevsimi nihayet geldi.
Ödemiş pazarlarındaki tezgahlarda yerini alan turp otu, köy ve ovalardan toplanarak sofralara lezzet katmak üzere satışa sunuldu.
Turp otunun en lezzetli zamanında topladıklarını belirten pazarcı Fatma Kökten, “Turp otunun mevsimi sonbaharda başlar. Kış aylarında tam kırağı yağmaya başlayınca daha güzel olur, lezzetlenir. Bu günler turp otunun en yenilebilir zamanlarıdır” dedi.
Turpun yapraklarından elde edilen otun faydalarından bahseden Kökten, “Besleyici değeri yüksek, vücuda güç ve zindelik verir. Karaciğeri kuvvetlendirir, yumuşatır ve öksürüğü keser. Karaciğer şişkinliğini indirir. Uykusuzluğa iyi gelir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahiptir. Haşlanıp salata olarak hafif bir şekilde ya da salçalı kavurup yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yemeği yapılabilen bir bitkidir” diye konuştu.
Kilosu 2 Lira
Buğday tarlalarında ekimden önce turp otunun bol olduğunu belirten Kökten “ Geçen yıl kilosu 1 liradan satılırken bu yıl soğuk hava nedeniyle fiyatları biraz daha arttı. Turp otu her dönem alıcısından çok ilgi görüyor.” şeklinde konuştu.
.