Ödemişli Üretici Toprak Analizi Yaptırmalı
Ege Üniversite Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğrencileri; Subhiye Çönoğlu, Tülay Kaynak, Nevin Demirbaş, Duygu Tosun “Çiftçilerin Toprak Analizi Desteğinden Yaralanma Eğilimleri: İzmir İli Örneği” konulu yaptıkları araştırmalarında üreticiler için önemli bilgilendirmelerde bulundular.
Ödemiş ve Bayındır’da yapılan araştırmada toprak analizlerinin bilinçli ve dengeli yapılan gübreleme ile nasıl daha iyi sonuç verdiğine dikkat çekildi.
Üreticilerin toprak analizine önem vermeyip doğrudan gübreleme yapmasının doğru olmadığını belirten genç mühendisler, çiftçilerin toprak analizi desteğinden yararlanma oranlarını da açıkladı.
2016 Mayıs ayından bu yana kaldırılan toprak analizi desteğinden faydasını bilmesine rağmen yararlanmayan çiftçilerin yüzdesi 73.73 olarak saptanırken, yararlananların oranı yüzde 35.6, destek almadan analiz yaptıranların oranının ise yüzde 27.6 olduğu belirtildi.
Çiftçilerin büyük çoğunluğunun analiz sonrası yapılan uygun gübreleme ile verimde artış gördükleri de saptandı.
Ziraat Mühendislerine Büyük İş Düşüyor
Araştırmanın sonunda ayrıca gübre satışında uzman ziraat mühendislerinin sorumluluk alması gerektiğine, bu konudaki düzenlemelerin tekrardan yapılmasına, toprak analiz desteğinin geri gelmesine vurgu yapıldı. Üreticilerin konuya yaklaşım biçimi göz önüne alındığında ise; toprak analizinin devlet tarafından zorunlu bir uygulama haline getirilmesinin teknik ve ekonomik sebeplerden dolayı daha doğru olacağı kanısına varıldı.