SON DAKİKA

2016 Eğitimde Yaşananlar ve Ödemiş'in Durumu


Eğitim gündemi için 2016 zor bir yıl oldu. 2016 yılında en çok konuşulan konular arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik vardı.

Eğitim;gündemi için 2016 zor bir yıl oldu. 2016 yılında en çok konuşulan konular arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik vardı.
Aynı zamanda eğitim için hareketli bir yıl olan 2016'da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 1000'in üzerinde özel okul ile askeri liseler kapatıldı. Öğrencileri başka kurumlara nakledildi. Rotasyon iddiaları yeniden gündeme gelirken, kamudan yapılan ihraçlarda öğretmenler çoğunluktaydı. Açığa alınanlar olurken, sözleşmeli öğretmenlik de geri getirildi.
İşte 2016'da eğitimde yaşanan gelişmelerden bazılar ;

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞTİ
65'inci hükümetin kurulmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'na Nabi Avcı'nın yerine eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz getirildi. Nabi Avcı ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

FETÖ OKULLARI KAPATILDI
FETÖ'ye ait olduğu gerekçesiyle 1.029 özel okul kapatıldı. Bazıları devlet okulu olarak faaliyetine devam ediyor. Buradaki yaklaşık 138 bin öğrenci başka okullara nakledildi. 31 Temmuz'da KHK ile askeri okullar kapatılarak, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Kuleli, Maltepe, Heybeliada ve Işıklar Askeri liseleri ile Ankara Bando Okulu'nda 10, 11 ve 12'nci sınıfa giden 3 bin 103 öğrenci fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki okullara yerleştirildi.
Ödemiş'te de 3 okul kapatıldı
Özel Ödemiş Çakırağa Temel Lisesi,Özel Birgivi Koleji, Elit Etüt Merkezi'de Ödemiş'te kapanan okullar arasında yerini aldı.
KURSLARDA SON KARAR
En çok tartışılanlardan biri özel öğretim kurslarının ders sayısı olmuştu. Bakanlık, 18 Eylül 2015'teki genelgesinde en fazla üç bilim grubunda kurs açılmasına izin vermişti. Danıştayın bu maddeyi iptal etmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığınbsp;(MEB), ders sayısını beşe çıkardı. 5 Ağustos'ta yönetmelik değişikliğiyle bire düşürdü. Yönetmelikle kurslara 1 Temmuz 2018'e kadar dönüşüm süresi verilirken, bu 29 Ekim'deki KHK ile 1 Ağustos 2017'ye çekildi. Dönüşmeyenler ise kapatılacak.

İHRAÇ EDİLEN EĞİTİMCİLER
FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle büyük çoğunluğu öğretmen olmak üzere 28 bin kişi meslekten atıldı, özel okullardaki 22 bin öğretmenin lisansı iptal edildi. MEB eylülde terör örgütüne destek veren faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 285 öğretmeni açığa aldı. 25 Kasım'da 6 bin 7'si göreve iade edildi. Daha sonra 3 bin 592 personel hakkında görevden uzaklaştırmanın kaldırıldığı açıklandı. Aralıkta ise lisansı iptal edilen 22 bin 474 personelden 614'üne çalışma izni iade edildi.
Ödemişte nbsp;de 53 öğretmen açığa alındı
FETÖ üyesi olduğu gerekçesi ile 1 Eylül 2016 tarihli resmi gazetede çıkan 50 bin 589 kişi yer aldığı ihraç listesinde Ödemiş'ten 53 öğretmen kamudaki görevlerinden çıkartıldı.
Ödemişte açığa alınan 53 öğretmenin listesi Ahmet Er, Ahmet Türksever, Ali Sayan, Ayşenur Tüvsüzoğlu, Bekir Kahraman, Bülent Çelik, Bünyamin Altan, Büşra Akdemir Aydın, Celil Emir, Cengiz Cinokur, Deniz Kaya, Dilek Çimen, Dudu Yılmaz, Emine Taner, Erkan Küçüksolak, Erol Yılmaz, Fahri Bilici, Fatih Çakmak, Funda Fethiye Yıldırım Pehlivan, Güler Bilgi, Güler Kocabıyık, Gülsevim Sevinç, Halil Örsel, Hasan Hüseyin Akyol, Hüseyin Kesgin, İbrahim Çınar, İsa Fırlayış, İsmail Uysal, Kerim Özpınar, Mehmet Arif Bilgi, Mehmet Uçar, Murat Cenğiz, Murat Özkaşlı, Mustafa Karaca, Mustafa Perpelek, Mustafa Talu, Mutahar Özbaba, Mücahit Kesgin, Mükafat Demircan, Nazmi Özcan, Nihal Altan, Nihal Uysal, Osman Yılmaz, Özlem Türe, Ramazan Kocabıyık, Rıdvan Parlar, Süleyman Ayan, Şadiye Yılmaz, Tevfik Tunç, Ümit Çandır, Yasemin Akça, Yıldız Sarısoy, Yusuf Kutlu.

MEZUNİYET TÖRENLERİ HAREKETLİ GEÇTİ
2016'da köklü liselerin mezuniyet törenlerinde yaşanan protestolar da konuşuldu. İlk olarak Türkiye'nin en köklü okullarındannbsp;İstanbulnbsp;(Erkek) Lisesi'nin mezuniyet töreninde okul müdürü Hikmet Konar'ın konuşma yaptığı sırada öğrenciler arkasını dönerek müdürü protesto ettiler. Nedeni ise, 'proje okul' uygulaması kapsamındaki liselerin müdürlerini Milli Eğitim Bakanı'nın ataması ve gelen müdürlerin uygulamalarıydı. Protestolar diğer okullara da yayıldı.
PROJE OKULLAR TARTIŞILDI
Yeni eğitim yılına proje okul tartışması da yansıdı. Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu, İstanbul, Kabataş Erkek liselerinin de aralarında bulunduğu 155 proje okulda 8 yılını dolduran öğretmenler başka eğitim kurumlarına gönderildi. Birçok öğretmen, veli ve öğrenci buna tepki gösterdi. Uygulamanın iptali için veliler, imza toplayıp MEB'e iletti. 'Projeniz Değiliz' eylemleri yapıldı. Öğrenciler, öğretmenlerini ağlayarak uğurladı. Okulların önünde lokmalı, bozalı eylemlere neden olan proje okul uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yapılmadı.nbsp;

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK GELDİ
3 Ağustos'ta yürürlüğe giren sözleşmeli öğretmenlik yönetmeliğine göre, adayların KPSS'nin yanı sıra sözlü sınavlarda da başarılı olması gerekiyor. Yani öğretmen olarak atanmak için artık sadece KPSS yeterli değil. Yeni sistemde KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasıyla en yüksek alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak. Başarılı olanlar sözleşmeli öğretmenliğe atanmak için tercih yapabilecek. Bu kapsamda 10 Ekim'de 18 bin 506 sözleşmeli öğretmen atandı. Ancak bazı öğretmen adayları mülakatlarda 'alanlarıyla ilgisiz sorular' sorulduğunu iddia ederek uygulamanın iptali için birçok eylem yapıldı.

ROTASYON İDDİALARI GÜNDEMDEYDİ
Bakanlık 2015 itibariyle 15 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon uygulanacağını duyurmuş, başvuruları almış ama uygulamayı iptal etmişti. 2016'da rotasyon yapılacak iddiaları gündeme geldi, ama bakanlıktan henüz resmi bir açıklama gelmedi

OKUL ZİNCİRLERİNDE SATIŞLARnbsp;
Okul zincirlerinde satışlar oldu. Doğa Okulları, Ağustos 2016'da Ömer Saçaklıoğlu'na satıldı. ABD'li ünlü yatırım fonu Caryle, 2011'de aldığı Bahçeşehir Koleji'ndeki yüzde 48 hissesini, Haziran 2016'da okulun kurucusu Enver Yücel'e sattı. Yücel, tekrar kolejin tamamına sahip oldu. Sancak Group, Aralık 2015'te Mektebim Okulları'nın yüzde 30 hissesini aldı.

YURTLARA YENİ DÜZENLEME
Kasım sonunda Adana Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdundaki yangında 11'i öğrenci, 12 kişinin hayatını kaybetmesi büyük yankı uyandırmıştı. Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak ortaokul ve liselilerin barınacağı yurtlar MEB'e bağlandığı ifade edildi Bu yurtları artık bakanlık denetleyip ve ruhsat verecek.
ÜNİVERSİTELERDE TAŞLAR YERİNDEN OYNADI
Eğitim gündeminin üniversite ayağı da daha yılın ilk günlerinden beri hareketliydi. Akademisyenlere açılan soruşturmalar, kapatılan üniversiteler, rektör seçimlerinin kaldırılması yılın önemli olayları arasında.
BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER
2016'nın ilk günlerinde Güneydoğu Anadolu'daki operasyonlar sürerken birçok üniversiteden 1.128 öğretim üyesi, 10 Ocak'ta 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' adına 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisi yayımladı. Birçok imzacı hakkında soruşturma açıldı. Tutuklanıp serbest bırakılanlar oldu.

REKTÖR SEÇİMLERİ KALKTI
Rektör seçimleri 29 Ekim'de KH;K ile kaldırıldı. Artık, rektör olmak isteyen en az üç yıllık profesörler, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) özgeçmişlerini gönderecek. YÖK, üç ismi Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Bir ayda atama olmaz ve YÖK iki haftada yeni aday önermezse Cumhurbaşkanı istediği ismi rektör atayabilecek. Bu sistem tepki çekti, eylemler yapıldı.

15 ÜNİVERSİTE KAPATILDInbsp;
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. YÖK öğrencileri başka üniversitelere yerleştirdi. Üniversitelerden FETÖ ve diğer terör örgütleriyle irtibatlı olduğu belirtilen 3 bin 850'si akademik, 947'si idari personel olmak üzere 4 bin 797 kişi ihraç edildi. 16'sı döndü. 3 bin 25 akademik ve idari personel ise FETÖ'den açığa alındı. 1.079'u göreve iade edildi, 1.946'sı açıkta. İnceleme sürüyor.

YILDA BİRDEN FAZLA SINAV
Kasımda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılmasının planlandığını açıkladı. Ancak henüz bu konuyla ilgili bir çalışma duyurulmadığı için netleşme olmadı.

'EĞİTİME 240 BİN BARAJInbsp;
Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin ardından bu yıl eğitim, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri için de baraj getirileceği açıklandı. Eğitim fakülteleri için bu 240 bin olacak ancak diğer ikisi henüz açıklanmadı. Bütün öğretmenliklere ve ilahiyat fakültelerine artık LYS ile öğrenci alınacak.nbsp;

SINAVSIZ GEÇİŞ KALDIRILDI
YÖK, mesleki ve teknik liseli üniversite adayları için aldığı önemli kararla, bu liselerde okuyanların ön lisans programlarına sınavsız geçişini kaldırıp, 'ek puan' uygulamasını geri getirdi. Katsayı, YÖK tarafından 0.06 olarak belirlendi.

2017'DE AÇIK UÇLU SORU
2017 LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak az sayıda soru sorulabileceği ifade edildi. Bu, belki bir tarihi veya rakamsal olarak belli sonucu kodlayacak şekilde olacak. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek.



TUĞÇE SAVRAN