SON DAKİKA

Bakan Çelikten Ekmeğe Zam Açıklaması


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmeğe zam konusunu değerlendirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,nbsp;ekmek fiyatları ve nitratlı gübreyle ilgili düzenlediği basın toplantısında buğday üretimi hakkında da bilgilendirmede bulundu.
Çelik; "TMO stoklarında bugün itibarıyla 2,5 milyon ton buğday bulunduğunu ve dileyenin istediği kadar buğday alma imkânına sahip olduğunu bildirerek üreticiyi Ekmek fiyatlarıyla ilgili buğday kaynaklı bir artış kesinlikle söz konusu değil, ama başka nedenlerle olabilir mi? Bugün itibarıyla ekmeğe zam falan söz konusu değil. Federasyon ile birlikte değerlendiriyoruz, ama diğer girdilerde değişim ne oranda olur bunları tabi ki birlikte Federasyon ile konuşarak değerlendirme imkânımız olacaktır. Un ve buğday kaynaklı hiç bir artış söz konusu değil. Yani kapıda zam yok."diyerek de tüketiciyi sevindirdi.

Çelik ayrıca düşük kapasitede üretim yapanların piyasanın son durumunu ve döviz artışını dikkate alarak tedbirli olmaları gerektiklerini belirterek; "Bugünden itibaren yıllık buğday işletme kapasitesi 20 bin tonun altında olan un fabrikalarına 90 gün vadeli ve vade farksız buğday satışını başlatmış bulunuyoruz. Bu, toplam işletmelerin yüzde 36`sına tekabül ediyor, sayısal olarak da 243 işletmeyi kapsıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık için bakanlık ekmeğe düzenleme getiriyor

Çelik, fırınlarda Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile yapılan protokolün yenilenerek hijyen eğitimi konusunda eğitimlere devam edileceğini ekledi ve şunları söyledi; "1 Ocak 2017den itibaren ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri ile ilgili yeni bir uygulama getiriyoruz. İş yeri açma ve çalışma ruhsatını yerel yönetimler veriyordu. Biz bu belgeleri dikkate almadan işyerlerine Bakanlık olarak kayıt belgesi veriyorduk. 1 Ocak itibarıyla kayıt belgesini bizden almaları için iş yeri açma ve çalışma ruhsatını getirmeleri getiriyor. Bu belgeleri ibraz edemeyenler buradan kayıt belgesini alamayacaktır."
Amonyum nitratlı gübreler tarımsal amaçla kullanılmayacak.
Çelik, el yapımı patlayıcıların gübre menşeli yapıldığına dikkati çekerek, bunları dikkate alarak ilgili birimlerle yaptıkları değerlendirme neticesinde 8 Haziran 2016 itibarıyla nitratlı gübre çeşitlerinin satışını durduklarını hatırlatarak; "Bu gübrelerin gerek amonyum nitrat yüzde 33lük ve kalsiyum amonyum nitrat yüzde 26 ve 21lik ile ilgili patlama testleri gerçekleştirildi. Yapılan testler sonucunda potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinde sorun olmadığı görüldü. Bu ikisinin serbest bırakılması kararını almış bulunuyoruz. Bu iki gübrenin piyasada satışıyla ilgili sorun olmayacak. Kalsiyum amonyum nitrat yüzde 21-26 gübrelerinin kullanımını son derece kontrollü bir şekilde gerçekleştireceğiz. Amonyum nitrat dediğimiz yüzde 33lük gübrenin tarımsal amaçlı kullanılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kontrollü satış yapılacak gübreleri, ancak Çiftçi Kayıt Sistemine ve Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimiz alabilecek." diye konuştu.
Nutella ve diğer çikolata- bisküvi maddelerinin içeriğindeki palm yağının zararının ortaya çıkmasıyla nasıl bir yol izleneceği de sorulan Çelik; konuya ilişkin Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaların sürdürüldüğünü, bu değerlendirmenin neticesini en kısa sürede paylaşacaklarını aktardı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da toplantıda söz alarak; "Geçen hafta yaptığımız toplantıda un fiyatlarından dolayı bir sıkıntı yaşadığımızı ifade ettik. Bu konuda Bakanlığımızın tedbir alması gerektiğini söyledik. Ben bugün Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamadan, inşallah yapılan bu çalışmanın olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Son 2-3 yıldır ekmek fiyatları değişmedi. Fırıncı esnafı olarak Bakanlığımızın yaptığı çalışmayı yakından takip edip sabırla sonuçlarını bekleyeceğiz. Ondan sonra işçilik ve işletme giderlerimiz nezdinde değerlendirme yaparak bunu en makul seviyede olacak şekilde ne ise o gerçekleşecektir." şeklinde konuştu.