Bakanlık Artık Her Tarlaya Gözetmen Gönderecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nitratlı gübre kullanımını kısıtlayarak artık satışları e-reçete üzerinden yapacak. Ayrıca her tarlaya il veya ilçe tarım müdürlüklerinden kontrol amaçlı gözetmenler gelecek.
Nitratlı gübrelerin dağıtımı ve satışı; terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandıkları gerekçesiyle 26 Haziran 2016 tarihinden beri yasaktı.
Bu gübrenin kullanımıyla alakalı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kesin sözünü söyledi.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü,Tarımda Kullanılan Nitratlı Gübreler Talimatını yayımlayarak; amonyum nitratlı olanların tamamen yasaklandığını, kalsiyum nitratlıların e-reçete ile satılmasına izin verdiklerini, potasyum nitratlı gübrelerin satışının tamamen serbest bırakıldığını açıkladı.
E-reçete ile satılan kalsiyum nitratlı gübreler getirilen bir yenilikle; Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğü personelinin gözetiminde tarlaya atılacak.
Tarımda Kullanılan Nitratlı Gübreler Talimatı`nda ise şu ibare yer alıyor: "Amonyum Nitrat (%33AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Çiftçilere satış yapılmayacaktır. Diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlığımızdan izin almaya devam edeceklerdir. Üretici-İthalatçı firmaların ve bayi/dağıtıcıların yedieminlerindeki Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN) ile Kalsiyum Amonyum Nitrat (%21 CAN) gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakılmıştır."
Bakanlığın verdiği talimat sonucunda gübre üretimi ve ithalatı yapan firmalar tüm sevkiyat işlemlerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden yapabilecek.Bu sistemde kaydı bulunmayan hiçbir dağıtıcı ya da bayiye ise sevkiyat yapılmayacak.
Üretici-ithalatçı firma, sadece Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve % 21 CAN) gübrelerinin satış ve sevkiyat bilgilerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemine kaydederek, "Sevkiyat Belgesi" çıktısını alacak. Bu belge ve Yol Kontrol Belgesini taşıma aracına verecek. Eğer, sevkiyat sanayi, ihracat vb.amaçlı yapılacaksa Bakanlıktan ayrıca izin alınması da gerekli şartlar arasında.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki (ÇKS/TUKAS) arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 (dört) nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmayan çiftçilere e-reçete düzenlenmeyeceği ve gübre satışı yapılmayacağı da belirtildi.
E-reçete, Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden sistemde yetkilendirilmiş il/ilçe müdürlüğü personeli tarafından verilecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi ve ya dağıtıcıya başvurması gerekiyor. Bayi ve ya dağıtıcı, e-reçete`ye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat satışı yapacak.Satış sırasında e-reçete üzerine yer alan satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak satıcı ve alıcı (Çiftçi) tarafından imzalanacak. Satılan gübrenin firma adı mutlaka e- reçete üzerine yazılacak. Dağıtıcı ve ya bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacak. Bayi ve ya dağıtıcı çiftçiye sattığı Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerini gösteren e-reçete`nin bir kopyasını bağlı olduğu İl ve ya İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirecek.İl ve ya ilçe Müdürlüğü personeli, e-reçete`de yer alan Kalsiyum Amonyum Nitrat gübre bilgilerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemi`nde "Bayi Stok Çıkışı"na girecek.
Gübrenin tarlaya uygulanma işlemi esnasında çiftçinin ve tarım işletme danışmanı ve ya personelin bulunması gerekecek.