Bir Yerel Medya Duayeni: MELİH ERAKYOL
Ödemişte 20 yılı aşkın süredir yerel medyanın içerisinde görev alan Melih Erakyol ile sektörü ve yerel radyoculuğun son durumunu görüştük.
Melih Erakyol Ödemiş`te çok sevilen ve son 25 yıldır da tanınan önemli bir isim. 1996 yılında Harran Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümünden mezun olan Erakyol; büyük şehirlerdeki kanallarda çalışabilecekken memleketi Ödemiş`te kalmayı tercih ederek yerel yayıncılığa önemli hizmetlerde bulunmuş.
Yörelerin tanıtımlarını yapan şimdiki programların formatını bundan 20 sene önce yerel televizyonlarda ilk kez gerçekleştiren Erakyol; şimdilerde yaşları 30- 35 olan tüm Ödemişlilerin hatırladığı; çocukluklarında izledikleri sohbet-güldürü programıyla da 300ü aşkın bölümde önemli konukları ağırlayarak ekranda yer almış.
Melih Erakyol ile son zamanlarda gündeme gelen Ege Tv`nin kapatılmamak adına verdiği mücadeleden, yerel medya sektörünün son durumundan ve iyileştirilmesi bakımından neler yapılabilir konularına kadar geniş bir yelpazazede görüştük.
Erakyol öncelikle; "Yerel medya çok özveri isteyen bir yayıncılık dalı. Diğer kuruluşlara göre daha fazla emek isteyen gecesi gündüzü belli olmayan, stüdyonun temizliğinden tutun da vericilerin arızasına kadar ilgilenmek zorunda olduğunuz zorlu bir iş. Bunun da herkes üstesinden gelemiyor." diyerek yerel medyanın son durumuna gelinceye kadar ki geçirdiği süreci şöyle aktardı;
"Ödemiş`te 92-95 yılları arasında 15 radyo istasyonu vardı. Ancak daha sonra bunların ikisi ayakta kalabildi. Ekonomi yetersiz olduğu için devlet desteği de olmadığı sürece yeni bir radyo televizyon açılması zor. Bu işte gelir az gider çok çünkü.Eşim Özlem Erakyol ile birlikte hiç maaş almadan ve maddi gelir gözetmeden son 3 yıldan beri radyo ve televizyonu kendi özverimizle götürüyorduk.
Manevi olarak halkımıza hizmet etme duygusu bizi mutlu ediyordu.Bu şartlarda da yerel yayıncılık ancak bu şekilde yapılabilirdi. Özellikle yerel televizyon yayıncılığı çok özveri ve maddi yeterlilik isteyen bir iş. Bu konuda 21 yıl az çok kazanç elde ederek ve kazandıklarımızı bu işe yatırarak ayakta tutmaya çalıştığımız Ört`nin uydu maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı (aylık 80 bin lira gibi bir rakam) uydu yayınına geçilememesi ve izlenme oranının düşmesi, reklam gelirlerinin azalması kapanmayı da beraberinde getirdi. Ege Tv bile zor şartlarda bu işlerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Yerel yayıncılığın kaderi farklı bir yayıncılık sistemine geçişle veya uydu maliyetlerinin düşürülmesiyle çözülebilir. Sayısal-karasal radyo televizyon yayıncılığına geçilmesi durumunda radyo yayınlarının kesilmesi gibi bir sorun ortadan kalkmış olacak.
Yaklaşık 15 günden bu yana yöremizde TRT radyoları dahil bir çok radyonun yayınlarının kesik olmasının sebebi yoğun kar yağışından dolayı meydana gelen elektrik kesintileri ve bu sebeple de vericilerin çalışmaması. Bu konuda yerel radyomuz Radyo Remix vericisinin Gölcük`te olmasından dolayı oldukça etkilendiğini görüyoruz. Ört Fm vericisi Ahrandı Tesisleri`nde yer aldığı için yayınlarımız hemen hemen hiç kesilmiyordu. Bu konuda en azından Radyo Remix ve TRT Fm gibi en çok dinlenen radyo vericilerinin Ahrandıya alınmasıyla bu sorunlar çözülebileceği gibi sayısal-karasal radyo yayıncılığına geçiş olursa hiç kesilmeyen, parazit yapmayan yüksek ses kalitesine sahip yayınlar gerçekleşebilir. Bu konuda özellikle Rtüke çok görev düşüyor. Tabii ki maddi imkansızlıklar yerel radyo ve televizyonların başlıca sorunları olmaya devam ediyor. En azından ulusal televizyon kanallarına verilen devlet kuruluşlarının reklamları yerel organlara kaydırılırsa bu sorun da çözülmüş olur."
Son olarak Tire`de maddi sebepler yüzünden kapanan radyoların durumunu örnek veren Erakyol bununla ilgili ise; "Tire`deki iki radyonun geçtiğimiz yıl kapanması Ödemiş`teki Radyo Remix`in de zar zor kısıtlı imkanlarla bu hizmeti veriyor olması yetkililerimiz tarafından takdir edilse de sosyal ve ekonomik gerçekler maalesef bu işlerin sonunu hazırlıyor. Yetkililerden bir an önce duruma el atmalarını ve her ilçede o yörenin talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir radyo kanalının oluşturulmasını bu işe de emeğini vermiş bu mesleğin okulunu okumuş kişilerin buralarda istihdam edilmesini düşünmelerini istiyorum. Belediye hoporlörlerine yapılan masraflar yerine her an için faaliyette olan, yörenin haberlerini, hava durumunu, cenaze ilanlarını ve etkinliklerini duyurabilen bir radyo istasyonu Tire, Bayındır ve Kiraz`da olduğu gibi ilçelerimizde de en büyük ihtiyaçtır." değerlendirmesinde bulundu.