Bu Soğuk Günlerde Nasıl Beslenmeliyiz?
Havaya soğuk demek artık yetmiyor, hava buz gibi... Peki bu havalarda nasıl beslenmeli nelere dikkat etmeliyiz?
Kış mevsiminde hareketler azalıyor, bu sebeple de alınan kilolar öyle artıyor ki yaz gelince tartıya çıkmak istemiyoruz. Kış mevsimi tatlı yeme ihtiyacının çok fazla olduğu, vücudun standart sıcaklığını korumak için metabolizma hızını yükseltip enerji isteğini karşılayacak yiyecekleri alma hissini uyandırdığı bir dönem.
Tüm bu sebeplerden dolayı Karbonhidrat ve yağ tüketimine yönelen vücudumuz için özellikle bu günlerde dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığının yüksek olduğu kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Bu da her besin grubundan doğru ve yeteli miktarlarda almakla mümkün.Karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin alımı da bu şekilde gerçekleşiyor.
Neler Tüketmeliyiz?
Uzmanlara göre normal çaydan ziyade kuşburnu çayı tüketmek C vitamini alımı açısından oldukça faydalı.Maydonoz, roka ve tereyi sofralardan eksik etmemeli; karnabahar, brokoli, lahana, turunçgiller, kabak, yeşil biber, havuç, mandalina ve turp bolca tüketilmeli.
Enfeksiyon hastalıkları geçirilen dönemlerde ise protein tüketimiyle iyileşme hızı arttırabiliyor. Başlıca protein kaynakları olan et, süt, yumurta, tavuk, balık ve peynir protein kaynaklı ürünler arasında.
Zengin lif kaynaklarından olan elma ve lahana tüketiminin de önemine dikkat çekiliyor. Lahanadan yapılan turşular, salatalar, sarma ve çorbalarla oluşturulan menü ideal. Kalp damar sağlığı için ise pırasa ve kereviz öneriliyor.
Bitki çaylarının yanında zencefil tüketmek de son zamanlarda oldukça uygulanan bir diğer yararlı yöntemlerden. Ayrıca uzmanlar tatlı tüketimi konusunda da şerbetli tatlılar yerine kuru kayısı, kuru üzüm ve pestili tercih etmemizi belirtiyor. Sıvı olarak da süt ve ya boza içilebilir.
Kışın geceler uzun olduğu için tokluk hissi uyandıracak ceviz, badem, fındık, kestane gibi kuruyemişlerle sağlıklı atıştırmalıklar ayrıca tavsiye ediliyor.
Kış Depresyonunun Önüne Geçmek İçin Doğru Beslenin
Kış aylarında güneş pek fazla yüzünü göstermediği için depresyona yakalanma riski yüksek. Bunun sebebi de güneşten faydalanamadığı zamanlarda vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salınımının yavaşlıyor oluşu.Seratonin hormonunu dengede tutabilmek içinse kepekli pirinç ve makarnalar, patates,yulaf ve muz tüketimi önem taşıyor.nbsp;
Cildinizi Unutmayın
Cilt ve vücutta düşük nemden dolayı oluşan kuruluk problemi kış aylarında herkesin kabusu. Uzmanlar bu durumun önünde sağlıklı yağ tüketimiyle geçilebileceğini söylüyor. Somon ve orkinos balıklarını tüketerek sağlıklı yağlar sayesinde hücreler korunucu etkiye giriyor.
Egzersizi İhmal Etmeyin
Haftanın 3 günü düzenli yapılacak egzersiz çalışması, rüzgar ve soğuktan koruyan uygun kıyafetlerle yapıldığı taktirde kilo alımından tutun, kasların kendini toparlamasına kadar çok büyük fayda sağlıyor.
Sıvı Kaybına Dikkat
Kış mevsimi kuru ve soğuk havaların hakimiyetinde geçen bir mevsim olduğu için çoğu insan yaz aylarındaki kadar bolca su tüketmez. Bu durum oldukça yanlış. Bu havada su içme ihtiyacı hissedilmese de fark edilmeden vücutta sıvı kaybı yaşanıyor. Sıvı tüketimine dikkat ederek, su içerikleri zengin meyveler tüketilmeli ve bolca çorba içilmeli.
Hülya Ayazoğlu