SON DAKİKA

Karaciğer dostu turpotu tezgahlarda


Ödemiş Cumartesi pazarındaki tezgahlarda yerini alan turp otu Ödemiş'in köyleri ve ovalarından toplanarak sofralara lezzet katmak üzere satışa sunuldu.

Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ve halk tarafından çok sık tüketilen turp otunun mevsimi geldi. Ödemiş cumartesi pazarındaki tezgahlarda yerini alan turp otu Ödemiş'in köyleri ve ovalarından toplanarak sofralara lezzet katmak üzere satışa sunuldu.

Turp otunun en lezzetli zamanında topladıklarını belirten 3 senedir bu işi yapan Gülser Başoğlu, "Turp otunun mevsimi sonbaharda başlar. Kış aylarında tam kırağı yağmaya başlayınca daha güzel olur, lezzetlenir. Bu günler turp otunun en yenilebilir zamanlarıdır" dedi.

Turpun yapraklarından elde edilen otun faydalarından bahseden Başoğlu, "Besleyici değeri yüksek, vücuda güç ve zindelik verir. Karaciğeri kuvvetlendirir, yumuşatır ve öksürüğü keser. Karaciğer şişkinliğini indirir. Uykusuzluğa iyi gelir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahiptir. Haşlanıp salata olarak hafif bir şekilde ya da salçalı kavurup yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yemeği yapılabilen bir bitkidir" diye konuştu.




Kilosu 1 lira


Buğday tarlalarında ekimden önce turp otunun bol olduğunu belirten esnaf Hamit Çepni " Turp otu her dönem alıcısından çok ilgi görüyor. Bu sene kilosu 1 liradan satışa sunuyoruz. Ödemiş'te birçok tüketici sürekli müşterimiz oldu" şeklinde konuştu

Tuğçe Savran