Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tahir Silay Gündemi ve Sektörü Değerlendirdi
Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle yaptığımız görüşmede, gündem ve sektör üzerine konuştuk.
Şoför kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre olan tanımı karada kullanılan motorlu araçları sürüp yöneten kimse olarak geçiyor. Oysaki şoförler hayatımızda bu tanımın çok ötesinde bir anlam ifade ediyor. Her şeyden önce canımız, malımız onlara emanet. Dünyanın en stresli meslekleri listesinde de şoförler başı çekiyor.
Son olarak Ankara'da yaşanan elim olay, mesleği oldukça kötüye kullanan kimselerin de varlığını ne yazık ki bir kez daha gösterdi. Ödemiş ise şoförlerinin güvenilirliği ve halkı koruyup kollayan yapılarıyla Türkiye'de önemli bir örnek.
Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tahir Silay ile ticari araç kullanan şoförlerin ve bu mesleği yapmaya başlayacak kişilerin nasıl kriterlere sahip olmaları gerektiğini, sektörü ve gündemi değerlendirdik.
Silay başkanlık görevindeki yedinci senesinde, yönetim kurulu ve şoförlük mesleğini yapan herkesle kurduğu çözüm odaklı yapısıyla biliniyor. "Son olarak ticari taksi, otobüs ve minibüslerde Büyükşehir'den belge alınmaya başlandı. Belge alımı biraz alışılmışın dışında olsa da sistem oturmaya başlıyor." diyen Silay meslekte sahip olunması gereken kriterleri de anlattı.
"Şoförlerimizle Milli Eğitim Bakanlığı'nın oluşturduğu bazda toplantılar yapıyoruz. Şoför tanıtım kartı için de kursa tabi oluyorlar. Araç kullanımı hakkında verilen derslerin dışında aynı zamanda bu kartı alacak şoförlerden madde kullanıp kullanmadıklarına dair tahliller de isteniyor." ifadesinde bulunan Silay şunları da ekledi; "Belgeler verilirken şoförlerimiz her zaman psikoteknik testlerden geçiriliyor. Sabıka kaydında suç işlememiş olmamaları, eğer suç kaydı varsa da bu suçun niteliğinin ne olduğu, mesleğe yansıyıp yansımayacağı avukatlarla görüşülüyor. Bugüne kadar ilçemizde olumsuz anlamda mesleği zedeleyecek kimse çıkmadı ve kötü olaylar yaşanmadı. "
"Bizler ilçemizde halka zararı dokunacak hiç kimseyi içimizde barındırmayız." diye konuşan Silay, 2016 yılı içerisinde ve 2017'nin başladığı şu günlerde yaşanan hain terör saldırılarını da lanetleyerek, derinden üzüldüklerini; artık terör belasının bitmesini dilediklerini kaydetti.
Odanın yönetim kurulu üyelerinden olan ve babasından devraldığı kamyon şoförlüğü mesleğinde uzun yıllardır çalışmaya devam eden Ergün Hızlı ile de görüştük. Ticari araç kullanan şoförlerin şu andaki en büyük dertlerinin mesleğin zorlukları değil akaryakıt fiyatlarındaki artış olduğunu ifade eden Hızlı; "İşinden, aşından uzakta; evinden çıkınca bazen aylarca yol giden kamyon şoförü bizlerin en büyük sorunu akaryakıt fiyatlarındaki orantısız artış. İyileştirilmesini istiyoruz." dedi.
Kooperatif Başkanı Osman Gülcü ise "Bir fırıncı, ikinci de kamyoncunun hakkı hiçbir zaman ödenmez." diyerek tüm otobüsçü, taksici ve ticari amaçlı çalışan araçlara akaryakıt indirimi uygulanırsa rahat bir nefes alınacağından bahsetti. "Yılın bir dönemi, örneğin sadece kış aylarında bile akaryakıtta bizlere bir indirim uygulansa bu çok sevindirici bir gelişme olur." diyen Gülcü'de uzun yıllardır nakliyecilik yapıyor.
Şehir İçi Dolmuşları Kooperatif Başkan Vekili Hüseyin Turgut ise şehir içinde çalışan dolmuşların son halini aktardı.
"Ödemiş içinde bütün otobüslere kamera sistemi geliyor. Dört aydır iki araçta yapılan deneme çalışmaları iyi sonuç verdi. Buna daha güvenli ve iyi hizmet vermek amaçlarıyla büyük önem veriyoruz." diye konuşan Turgut tüm sürücülerin kurallara uygun davranmaları gerektiğini belirterek; "Duraklara hususi araçların park etmesi bizler için büyük sıkıntı. Yolcuyu mutlaka almak zorundayız ve yol üstünde almaya mecbur kalıyoruz, bu da trafik sıkışıklığına sebebiyet veriyor. Durak önüne kısa bir zaman için bile olsa araç park edilmemeli." dedi. Turgut ayrıca şikayet olursa mutlaka değerlendirdiklerini, hizmet kalitesini hep daha fazla yükseltmek çabasında olduklarını ifade etti.