SON DAKİKA

ÖDEMİŞLİLER DİKKAT HASTANE MUAYENE ÜCRETLERİNE ZAM


Devlet ve üniversite hastanelerine başvurduklarında oluşan, emekli vatandaşların maaşlarından kesilen, çalışan vatandaşlarıb ise eczanelerde ödedikleri muayene ücretlerine zam geldi.

Devlet ve üniversite hastanelerine başvurduklarında oluşan, emekli vatandaşların maaşlarından kesilen, çalışan vatandaşlarıb ise eczanelerde ödedikleri muayene ücretlerine zam geldi.
Bu karar SGK tarafından 31 Aralık tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocaktan itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile zam yapıldı.
Devlet hastanelerine gidenlerin muayene ücretlerine 20 zam yapılarak 5 liradan 6 liraya, Eğitim Ve Araştırma Hastanelerindenbsp; 40 zam yapılarak 5 liradan 7 liraya, Üniversite hastanelerinde 60 zam yapılarak 5 liradan 8 liraya çıktı. Özel hastaneye gidenlerin muayene ücretleri ise 12 liradan 15 liraya yükseldi.
"Muayene ücretleri hastaneden alınmalı"
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ödemiş'te 29 senedir hizmet veren Yarış Eczanesi sahibi Semahat Tekerlekçi, muayene ücretlerinin hastaneden alınmasından yana olduğunu belirterek " Hasta muayene ücretini muayene olurken vermeli. Geçmişe dönük muayene parası çıktığı zaman her hastaya bunu dile getirmek zorunda kalıyoruz. Geçmişe dönük olduğu için hasta bunun neden bu kadar geç tahsil edildiğini soruyor. Muayene ücretlerini ben bunu ödemiştim diyerek vermek istemiyor. Zaten Eczacılar başlangıçtan beri muayene ücretinin hastadan muayene için hastaneye gittiğinde alınmasından yana. Bu durumun eczanelerle bir bağlantısının olmaması gerekiyor. Bu durum yaklaşık 3 4 senedir böyle.
"Çoğu vatandaşımız bilinçsiz"
Muayene ücreti konusunda hastayla eczacı muhatap olduğu için birebir sorun yaşanıyor. Emekli vatandaşlarımız maaşlarından gittiği için bunu pek fark edemiyor ama esas çalışanlar için büyük sıkıntı. Hastaneye gittiğinde bedavaya bakıldığını zannediyor ama eczaneye geldiğinde bu ücretin alınacağını bilmiyor. Bu durum olumsuz olarak bize yansıyor. Çoğu vatandaşımız bilinçsiz. Her gün bununla karşı karşıya kalıyoruz. nbsp;Bu konuda hastayı bilgilendirmek istese te başarılı olamıyoruz.
"Nöbetlerde büyük sıkıntı"
Özellikle nöbetler büyük sıkıntı yaşatıyor. Örneğin geçende nöbet gününde acil olarak hastaneye gelen bir hastanın ilacını almak için eczanemize geldiğinde geçmişe dönük 130 TL muayane borcu çıktı. O an bu durumu anlatamıyorsun hastaya.nbsp; Bu yüzden de muayene ücretinin hastadan hastanede alınmasından yanayız. Muayenesini olurken ücretini hemen vermeli ve böylece geçmişe dönük muayene ücreti de ortadan kalkmış olur.
"Muayene ücreti tahsilatı, eczacılara büyük yük"
Yoğun iş yükümüzde biz eczacılara muayene ücreti tahsilatı büyü bir yük. Eczaneler müşteriyle iş yapan bir yer. Her müşteriye muayene ücreti il ilgili açıklama yaparken hem zaman kaybediyoruz, hem de diğer hastalarımızı bekletmiş oluyoruz. Hatta müşteri kaybına kadar gidebiliyoruz. Çünkü hasta tam bir bilinçli değil. Biz şimdiye kadar bu durumu olumlu karşılayan bir hastayla karşılaşmadık. .
"Muayene ücreti tahsilatlarının ve artışların eczacılarla alakası yok"
Vatandaşlarımızın reçetelerinde çıkan muayene katılım paylarında oluşan artışın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapıldığını, sadece tahsilatı bize istemediğimiz halde yüklenmiş olan muayene ücretlerindeki artışın bizimle hiçbir alakası olmadığını, görev ve sorumluluğumuz olmadığı halde üzerimizde olduğunu tekrardan belirtmek isterim" dedi.

tuğçe savran