SON DAKİKA

Ödemiş’te Çam Pazarı




Ödemiş’in akciğerlerinden biri ve simge meydanlarından olan Ulus Meydanı’nda devrilen ağaçlar ile ilgili ilk resmi açıklama Ödemiş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Sayın Seher Gözlü’den geldi.


Ödemiş’in akciğerlerinden biri ve simge meydanlarından olan Ulus Meydanı’nda devrilen ağaçlar ile ilgili ilk resmi açıklama Ödemiş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Sayın Seher Gözlü’den geldi.

Ödemiş’in simge meydanlarından Ulus Meydanı, bir süredir ağaçların devrilmesi sorunu ile karşı karşıya. Biri geçtiğimiz hafta olmak üzere yaz aylarından bu yana ağaç devrilmesi sonucunda iki araç hurdaya dönmüş, her iki olayda da büyük bir şans eseri can kaybı yaşanmamıştı. 18 Ocak Çarşamba günü Cephe Gazetesi’nde manşetten yayınlanan “Ulus Meydanı’nın ağaçları neden devriliyor” başlıklı haber ise, kent içinde haftanın en çok konuşulan konuları arasında yer almış, kent gündemine oturmuştu. Cephe Gazetesi’nin gündeme getirdiği konu ile alakalı olarak ilk resmi açıklama Ödemiş Belediyesi’nden geldi. 

Ödemiş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Seher Gözlü ve belediye başkanı Mahmut Badem, konunun yanlızca yaz aylarında Ulus Meydanı’nda yaşanan sayaç sorunu ile alakalı olduğunu düşünmediklerini ifade ettiler. Teknik olarak açıklamalarda bulunan ödemiş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Seher Gözlü’nün açıklamaları şu şekilde: Gözlü: “Ağaçların dikildiği dönemde Ulus Meydanında var olmayan bugünkü yapılaşma ağaçların gelişimini olumsuz etkiledi” “Gündeme gelen kentimizin önemli meydanlarından bir tanesi olan Ulus Meydanı’nın ağaçlarının dikildiği yıllarda, ki tahmin ediyorum 60-70 yılın üzerinde bir zaman diliminden bahsediyoruz; meydan çevresinde yapılaşma bulunmamaktaydı. Dolayısıyla meydandaki botanik yaşam ögeleri, yani ağaç ve bitkilerimiz daha verimli büyüme ve gelişme imkânı bulabiliyordu. Uzun yıllar içerisinde Ulus Meydanı sınırlarındaki yapılaşma sebebiyle meydan içindeki yeşil alanın, yani park alanındaki birkilerin durumu da negatif olarak değişim gösterdi. 

Yani diyebiliriz ki; bu ağaçların dikildiği dönemde var olmayan yapılaşma, bugün var olduğu için bitkilerin gelişiminde olumsuz bir etkilenme var.” “Ağaçlar güneşi gördükleri yöne doğru meyil ediyorlar” “Ağaçların bir yönden gelen güneşi, bir cephelerini kesen 6 katlı binalar sebebiyle ther yönden alamadığı için, güneşin verimli yansıdığı diğer bir yöne doğru meyillendiğini gözlemliyoruz. Yani ağaçlar güneş gören tarafa doğru yaklaşıyor.”

 “Bu durum, ister istemez ağaçların ağırlık merkezlerini değiştiriyor ve bu ağırlık merkezi ağaçların eğim aldıkları yöne doğru kayıyor.“ “Çam ağaçları kent içi ağaçları değildir” “Burada aslında kök ve dal yapısı gereği kenti içi, yani yaşam alanlarında dikimi uygun görülmeyen ağaç tipleri, Ulus Meydanı’nda olduğu gibi sıkıntı doğurmaktalar. Zira yaprak dökmeyen ağaçlar, kent içi yaşam alanlarında dkim için gerek dali gerek de kök yapısı bakımından uygun ağaçlar değillerdir. Bu tip ağaçlar suyu ve reçineyi gövdede emerek, ağırlık merkezine doğru bir ağırlık basıncı uygulanmasına sebebiyet verirler. Yani sadece yağılı havalarda değil, çok sıcak yaz aylarında da bu tehlike mevcuttur. 

Ulus Meydanındaki ağaçlar da bu bahsettiğimiz yapraklarını dökmeyen, iğne yapraklı ağaç ırkı grubundandır. Ulus Meydanı’ndaki tüm ağaçlar değil, özellikle bu saydığımız gruptaki ağaç cinsleri tehlike oluşturmaktadır.” Sorunun çözümü nedir? Ödemiş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Seher Gözlü’nün teknik açıklamalarının ardından görüşlerine başvurulan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de aynı teknik açıklamayı yineleyerek bir çözüm önerisinde bulundu. Badem; “Teknik olarak çam ağaçları kent içi dikimi için uygun ağaç tipleri değildir. Eğer bu ağaçlar salkım kök yapısına sahip olsalardı devrilmeyebilirlerdi.

 O zaman da dalları tehlike oluşturmaya devam ederdi. Ulus Meydanında bu ağaçların dikildiği dönemde yerleşim mevcut değildi. 60-70 öncesinin Ulus Meydanından bahsetmekteyiz. Ancak arada geçen dönemdeki kentleşme, burada yapılaşmayı mümkün kılmış. Ve ortaya çıkan tabloda çam ağaçları mı, yoksa Ulus Meydanı sakinleri ve parka gelen kentliler mi daha önemli? şeklinde bir seçim yapma zorunluluğu doğmuştur.” “İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulus Meydanı’nda bir düzenleme gerçekleştirecek. Ve biz bu düzenleme yapılırken bu konu da ele alınsın istiyoruz. Ulus Meydanındaki çam ağaçlarının yerine 20 yıllık çınar ağaçları dikebilir, daha kalıcı ve gelecek nesle bırakılabilir bir çözüm elde etmiş oluruz. 

Bununla alakalı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ilgili bir yazı yazarak, önerilerimizi paylaştık. Kentimizin sadece bu kuşağının değil, sonraki kuşaklarının da faydasına olacak bu önerimizi dikkate alacaklarını umuyoruz. Bu şekilde olası bir can veya mal kaybının da önüne geçebilmiş olunur.” şeklinde konuştu.