SON DAKİKA

Tuna Yapı ile Müteahhitlik Üzerine / Adnan Saygılıer

Atalarımız ne güzel söylemiş dünyada mekân, ahrette iman diye.

Hepimizin hayalidir iyi bir işimizin ve başımızı sokacak güzel bir evimizin olması. Bunun için her aile canla başla çalışır, birikim yapar ve güzel bir ev sahibi olmayı hayal eder. İşte o zaman, dişimizden tırnağımızdan artırarak yaptığımız birikimlerle bir müteahhit aramaya başlarız.

Peki nedir müteahhit?

Sözleşme ile yüklenilen işi veya projeyi gerekli yöntemle temin ve tamamlamayı taahhüt eden özel ve tüzel kişilere verilen addır.

Ancak müteahhit kavramı daha çok inşaat yapan özel veya tüzel kişilerle özdeşleşmektedir. Müteahhitler genellikle inşaat işlerinde kat karşılığı sistemi uygularlar. İlk olarak arsa sahibi veya kat malikleriyle anlaşma sağlanır. Daha sonra da o arsaya yapılacak bina için plan yapılır. Ve arsada inşaata başlanır.

Ev veya işyeri alacağımız zaman ve müteahhit seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Güvenilir bir müteahhitte aranan özellikler neler olmalı? Bununla alakalı bilgileri almak için Ödemiş Tuna Yapı İnşaat Firma sahibi Mustafa Gönen ile İnönü mahallesindeki inşaatında görüşerek sektör hakkında kendisiyle konuştuk.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa öncelikle bize kendinden bahsedermisin biraz?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, 1979 tarihinde doğdum. Ödemişli, evli ve 1 çocuk babasıyım. Süleyman Demirel üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2011 yılından bu yana da Tuna Yapı İnşaat Firmasıyla Ödemiş'e hizmet veriyorum.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa kaç yıldır bu işle yani müteahhitlikle uğraşıyorsun?

Mustafa Gönen: Adnan Bey ben 17 yıldır bu işe uğraşıyorum. 10 yıl gibi uzun bir süre yurtdışında yaşadım. 7 yıl Rusya da çalıştım. Daha sonra Libya, Cezayir, Irak. Buralarda büyük kompleks tesis yapımlarında görev aldım. 10 yıllık memleket hasretinden sonra Ödemiş'e dönerek Tuna Yapı İnşaat Firmasını kurdum ve faaliyet göstermeye başladım.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa, 2011 yılından bu güne Ödemiş de kaç tane yapı tamamladın?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, 2011 yılından bu güne kadar Ödemiş de toplamda 7 Blok tamamladık. Bunlar da 60 daire ve 2 dükkândan oluşuyor.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa, ev alırken vatandaşlarımız neye dikkat etmeliler?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, müşteri öncelikle evin genel yapısına bakmalı. İnsan vücudundaki damarlar nasılsa, elektrik ve su tesisatları da binanın damarlarıdır. Binanın ana damarlarının birinci sınıf malzemeden oluşması gerekiyor. Evlerde yaşamaya başladıktan sonra kablo yangını ve su baskını gibi sıkıntıların yaşanmaması adına dikkat edilmeli.

Evlerde kullanılan malzemelerin piyasada bulunan ve bilinen kaliteli malzemelerin kullanılması gerekir. En önemlisi de müteahhite sorulması gereken ilk soru bitmiş bir eviniz varsa görebilir miyim olmalı. Yani evin kullanılmış hali görülürse daha rahat olacaktır.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa, bize biraz sektörün sıkıntılarından bahseder misin?

Mustafa Gönen: Adnan Bey sektörün en büyük sıkıntısı kalifiye eleman. Kalıpçı, alçıcı, ince iş dediğimiz işleri yapan ustalar. Bünyemizde çalışan bütün elemanlarımız SGK'lı çalışanlarımızdır. Fakat ustalarımıza metrajla iş yaptırırız. Bu bir nevi işleyiş tarzı. Bir de özellikle değinmek istediğim bir başka konu ise iş güvenliği. Her yapılan binanın zorunlu iş güvenliği olmak zorunda. Bünyemizde çalışan tüm personelimiz mutlak suretle iş güvenliği eğitimi alıyor. Ve bu eğitimlere uymak gibi bir zorunluluk söz konusu.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa, vatandaşların ev alırken neye dikkat etmeleri gerektiğini konuştuk. Peki vatandaşlar nelere dikkat ediyorlar bundan da bahseder misin?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, müteahhit olmamın yanı sıra daha öncede bahsettiğim gibi inşaat mühendisiyim. Yani halk arasındaki tabirle hem okulluyum hem de alaylıyım. Bu yüzden ev almak isteyenlere öncelikle tavsiyem iyi araştırsınlar. Bizim insanımız öncelikle lükse ve modernizasyona önem veriyor. Ama öncelik binanın statik yapısı ve kullanılan beton sınıfı olmalı.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa peki bize beton sınıfları hakkında bilgi verebilir misin?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, Türkiye deki inşaatlarda 2000 yılından bu yana C20 sınıfı betonlar kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde ise minimum kullanılan beton sınıfı C 30. Uzmanlar Türkiye'de de özellikle yüksek katlı projelerde minimum C 30 standardının alt sınır olması gerektiğini savunuyor. C 10, C 20, C 30. Bu terimler vatandaşımızın, hatta kamuoyunun büyük bir çoğunluğunun pek fazla bilmediği terimlerdir. Ancak C ile başlayan bu numaralar hayati önem taşıyor. Özellikle Türkiye gibi deprem kuşağındaki bir ülke için bu terimin önem katsayısı çok daha fazla. Söz konusu tanım betonlar için kullanılıyor. Bir betonun sağlamlığı ya da daha teknik bir terimle dayanım gücü bu terimler üzerinden anlatılıyor.

Örneğin C 20 terimi, betonun santimetrekare başına 200 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor.nbsp;Türkiye'de deprem riski altındaki bütün şehirlerdeki binalar yürürlükte olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Yönetmeliği'ne göre inşa ediliyor. Yani yeni inşa edilen binalarda ağırlıklı olarak C 20 ya da C 25 sınıfı hazır beton kullanılıyor. Peki nedir bu sınıflar; C 20/25 Yüksek, oturum alanı geniş yapılarda kullanılan en düşük beton cinsi. C 25/30 Yüksek ve özellikli yapılarda, fabrika inşaatı gibi geniş oturuma sahip yüksek mukavemet isteyen beton cinsi. Son olarak okuyuculara bu konuda söylemek istediğim, mutlaka satın alacağınız ev projesinin teknik şartnamesini ve kullanılan hazır beton sınıfını kontrol etmeleri. Projenin teknik şartnamesinde beton sınıfı eğer yazmıyorsa müteahhide mutlaka kullandığı betonun sınıfını sorulması.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa vatandaşımızın tercih ettiği evlerin büyüklüğü ve fiyat aralığı nedir?

Mustafa Gönen: Adnan Bey vatandaşlarımız en çok 150 m2 büyüklüğü baz alarak 3+1, ebeveyn banyolu ve açık mutfak evleri tercih ediyorlar. Tercih edilen fiyat aralığı ise 170 bin ve 200 bin arası özellikle mevkiiye göre değişiyor.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla alakalı olarak neler söylemek istersin?

Mustafa Gönen: Adnan Bey bu konuya öncelikle kentsel dönüşümün tanımıyla başlamak istiyorum.
Kentsel dönüşüm; kentin bir bölümünün veya büyük bir kısmının hazırlanan projeler kapsamında, sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depreme karşı toprak zeminin ve zemin üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi gibi olasılıkları da içine katılarak, riskli toprak zemini ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan çalışmalara verilen genel addır.

Tabii ki kentsel dönüşümü biz müteahhitler tercih ediyoruz. Eski binaların yerine daha kaliteli ve sağlam binalar alacağı için devlet bize bu konuda birçok avantaj sağlıyor. Kentsel dönüşüm binalarında belediye harçlarından, tapu kadastro ve aplikasyon ödemelerinden muaf oluyorsunuz. Yani bir müteahhit için ekonomik bir çalışma oluyor.

Aynı zamanda vatandaşların bilmesi gereken önemli bir detay var. Evini kentsel dönüşümle müteahhite veren vatandaş; devletten 18 boyunca aylık 790 TL kira yardımı alıyor. Üstelik bunun için nerde oturduğuna dair bir ikametgâh adresi belirlemesi ve banka hesabı açtırması yeterli.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa, kentsel dönüşümde vatandaşa verilen oran nedir?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, mevkiiye göre arsa payları değişiyor. Oranlar %25, %33, %50 olabiliyor. Vatandaşlarla anlaşmalarımızı kat karşılığı yapıyoruz.

Adnan Saygılıer: Sevgili Mustafa son olarak bizlere neler söylemek istersin?

Mustafa Gönen: Adnan Bey, öncelikle size ve Cephe Gazetesi ekibine çok teşekkür ediyorum. Sizin aracılığınızla vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Umarım yeni ev almak isteyen vatandaşlarımıza bir faydamız dokunur. Son olarak değinmek istediğim konu; kentsel dönüşüm sayesinde birçok mahallede yapılanmalar hızlandı. Bu sayede, vatandaşlarımız banka kredileri ve devlet desteğiyle daha rahat ve konforlu evlere kavuşuyor. İsteğim ev alırken dış görünüşten ziyade statik yapı ve kullanılan malzeme kalitesine lütfen dikkat etsinler.

Adnan Saygılıer: Mustafa Gönen, bize zaman ayırdığın ve bizi sektörle alakalı olarak bilgilendirdiğin için Cephe Gazetesi Ekibi adına sana çok teşekkür ederim.

Millet olarak bizler ev sahibi olmayı birinci planda tutarız. Kızımıza görücü geldiğinde Allah'ın emri konduktan sonra kız evi sorar; oğlunuz ne iş yapıyor? Evi var mı?

Ben Müteahhit Mustafa Gönen'le oğlum Alpay Saygıler ev alırken tanıştım. Genç, heyecanlı, mesleğini seven ve aynı zamanda karşısındakine güven veren bir duruşa sahip. Konuşmasından ve beden dilinden dürüst bir müteahhit olduğu hemen anlaşılıyor. Ben müteahhit Mustafa gönen'e çalışmalarında başarılar diliyorum. Yolu açık olsun.




"Ekonomik kaIkınma, Türkiye'nin hür, müstakiI, daima daha kuvvetIi, daima daha refahIı Türkiye ideaIinin beI kemiğidir."M.Kemal Atatürk






Adnan Saygılıer