SON DAKİKA

“Acil Gel” Projesi Yeterli Destek Bulamıyor


27 yaşındaki Genç girişimci Abdullah Dinç, "Acil Gel" projesiyle ambulansların daha erken ve daha kontrollü şekilde hastalara ulaşmasını hedefliyor.

Projesini hayata geçirmek için henüz yeterli desteği bulamayan Dinç, bu projenin yabancı ülkelerde değil, Türkiye'de gerçekleşmesini istiyor.
Genç Girişimci Abdullah Dinç, üniversite yıllarında yaşadığı bir rahatsızlıktan dolayı evinde bayıldı. Ambulansın 45 dakikada gelmesinden dolayı sıkıntı yaşadı. Bu olay üzerine ambulansın hastaya ulaşma süresini kısaltmak amacıyla bir proje gerçekleştirmek istedi. Uzun süren araştırmaları sonucu ortaya "Acil Gel" projesi çıktı. Abdullah Dinç, telefonların Android ve Apple sistemlerinde application olarak hizmet verecek olan bu proje ile ambulansın hastalara ulaşma süresini yarı yarıya indirmeyi planlıyor.
Lansmanı Yakında Yapılacak
Abdullah Dinç, ortaya koyduğu bu proje ile TÜBİTAK'tan ve yetkili mercilerden teşekkür yazısı aldığını, fakat yeterli destek olmadığı için hayata geçiremediğini söyledi. Dinç, "Acil Gel Projesi ile yalnızca sağlık alanında değil, emniyete, itfaiyeye hatta taksicilere anında ulaşılabilecek bir özel application üreterek herkesin kullanabileceği bir uygulamayı kapsamaktadır. Bu projenin patentini aldık. Kullanıcımız henüz yok. İstanbul'da gerçekleşecek İnovasyon fuarına katıldıktan sonra lansmanını yapmayı planlıyoruz" dedi.
Konum Otomatik Olarak Gönderilecek
"Acil Gel"projesinin öncelikle telefondan konumu belirlemek ve adres karmaşasına son vermek amacıyla ortaya çıktığını belirten Dinç; "112'yi aradığımızda adres karmaşası oluyor. Kontrol komuta merkezine adresinizi belirtiyorsunuz. Ambulansa bilgi veriliyor. Ambulans adresi bulamıyor. Süreç uzadıkça uzuyor. Acil Gel'de ise diyelim evde yaşlı bir hasta var. 112'yi aradığında hasta hizmetleri çıkacak. Hasta vakanın niteliğini belirtecek. Bunu bildirirken hastanın konumu hasta hizmetlerine otomatik olarak düşecek. Hasta hizmetleri adrese en yakın ambulansa bilgi gönderecek. Şu anda adres sistemimizde 25 metreye kadar bir sapmamız var. Şu anda Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor. Bu sapmayı 5 metreye düşürmeye çalışıyoruz. Application şeklinde çok yakında Apple ve Android'e yüklemesini gerçekleştireceğiz. Acil Gel application'unu açtığımızda itfaiye, ambulans, emniyet gibi seçenekler olacak. Mağdur kişi bu seçeneklerden birini seçtiğinde otomatik olarak konumu ilgili yere gidecek"
Bu uygulama Sağlıkta Devrim Yaratacak
Asılsız ihbarlara, ambulans şoförlerinin keyfi davranışlarına da son verecek olan bu uygulama ile sağlıkta büyük bir devrim yaratılacağını açıklayan Dinç, "Bu sistem sağlıkta ülkemizi bir adım öne taşıyacaktır. Takip sistemi, ambulans şoförlerinin keyfi veya hatalı davranışlarına son verecek. Asılsız ihbarların cezalandırılacağı vurgulanacak. Bu projenin beyin göçü yaşanıp yurtdışında gerçekleşmesini değil, kendi ülkemde uygulanmasını istiyorum. Kendi ülkeme katkı sağlamasını hedefliyorum. Yeterli desteği bulduğumda sağlıkta devrim yaratacak bir uygulamaya imza atacağımı düşünüyorum" dedi.


nuray toksöz