SON DAKİKA

Adnan Saygılıer-Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu


“Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi gerçek üretici olan köylüdür” Devletimizi kuran Büyük Önderimiz M. Kemal Atatürk ne güzel söylemiş. Atamızın bu güzel sözünden yola çıkarak 1987 yılında ilçe olma hakkını kazanmış, İzmir’e 142 km mesafedeki İzmir ilinin en uzak ilçesi olan Beydağ’da halkın büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Bölgenin toprağı çok verimli olmasından ve iklim koşullarının da uygunluğu nedeniyle hangi topraktan bir yılda 2 3 ürün elde edilmektedir? Hayvancılık ile daha çok ovada ve merkezde büyükbaş hayvancılık başta olmak üzereküçükbaş hayvanda beslenmektedir. Tarım ve hayvancılıktaaile ziraatı özelliğe göze çarpar. Ziraatta modern aletler kullanılır. Birçok yöreye göre gerek tarımda gerekse hayvancılıkta daha elverişli bir çalışma yapılır. Tarımda ve ekonomide en önemli yolu kestane, incir ve zeytin olmaktadır. Yıllık 2500 ton kestane, 1500 ton incir, 750 ton zeytinyağı üretilmektedir. Ayrıca Halıköy ve Ovacık yaylalarında 1000 tona yakın barbunya yetiştirilmektedir. Hayvancılığın hızla geliştirildiği ilçede hayvan yemi olarak kullanılan silajlık mısırda ekilir. Bunun yanında patates, karpuz, domates ve biberde yöre insanının gelir kaynağıdır.

Hayvancılıkta Beydağ halkının gelir kaynağı durumundadır. Özellikle büyükbaş hayvancılık modern tesisleriyle hergün gelişerek büyümektedir. İlçeden günlük ortalama 50 ton civarında süt toplanarak mandıralara satılır. İşte dağlarından yağ, ovalarından bal akan bu güzel şirin ilçenin üreticilerinin bağlı bulunduğu Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu’yu tanımak ve odanın çalışmaları hakkında bilgi alalım istedik.
Ünal İçmesu 1960 Beydağ doğumlu. Bir dönem İzmirİl Genel Meclis üyeliği de yapan İçmesu’yu geçtiğimiz günlerde Beydağ sanayi çarşısından bulunan Ziraat Odası’nda ziyaret ettik.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, odanızdaki tüm çalışmalar ve sizin göreviniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ünal İçmesu: Adnan Bey, odamız 6965 sayılı kanunla 1990 yılında kurulmuştur. Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.
Çiftçilikle iştigal edenlerin mesleki hak ve menfaatlerini korumak gibi birçok görevi bulunmaktadır.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, içinde bulunduğumuz bina ve odamızın idari heyeti durumu hakkında bilgi verebilir misiniz? Ve kaç personelle görev yapıyorsunuz açıklar mısınız?
Ünal İçmesu:Adnan Bey, 2007 yılından bugüne kadar Ziraat Odası yönetim kurulu başkanlığını sürdürmekteyim. 14 idari heyeti arkadaşım ve 3 personelim ile bu görevi severek yaptığımızdan oda olarak başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Biz oda gönüllüsü arkadaşlarımızla bunun için çalışıyoruz. Bakın, bu içinde bulunduğumuz binaya 2010 yılında aldık. İçinde tadilatlar yaparak bu duruma getirdik.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, ziraat odası olarak aracınız var mı? Ve odaya bağlı kaç üyeniz bulunmaktadır?
Ünal İçmesu:Adnan Bey, 2015 yılında odamıza Fort marka bir araçsatın aldık ve odamızın işlerini onunla görüyoruz. Odamızın 6403 faal üyesi sayısı 1600 olarak CKS’ne dâhil olup, üyelerimizin her türlü belge ve girdi ihtiyaçlarınınımkarşılanmasında hak ve menfaatlerinin korunmasında yardımcı oluyoruz.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, üye sayınızbiraz düşük değil mi? Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?
Ünal İçmesu:Adnan Bey, çok haklısınız hakikaten üye sayımız düşük. Bunun nedeni Beydağ üreticilerinin Beydağ barajı yapılması nedeniyle tarımalanlarının su altında kalması sorunu ile bir süre karşı karşıya kalmalarıdır. Odamızın bütçesi de haliyle 250,000,00 TL civarına düşmüştür. İlçemizin dâhilinde bugüne kadar çeşitli fuarlarda bilgilendirme toplantılarına katılarak üyelerimize faydalı olmaya çalıştık. Organik tarımda, odamız üreticileri ve alıcı şirketlerle anlaşma yaparak kaliteli mal yetiştirmelerini sağladık.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, üreticilerimizin lehinde bir projemiz var mı? Varsa bizlerle paylaşır mısınız?
Ünal İçmesu:Adnan Bey, elbette üyelerimiz adına güzel projelerimiz var. Bakın,İzmirBüyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanlığı ve odamızın talepleri doğrultusunda hibe olarak bir adet traktör, bir adet ilaçlama, bir adet taş toplama, bir adet gübre serpme ve dört adet zeytin silkme ekipmanlarının 2017 yılında üyelerinin hizmetine sunulması planlanmıştır.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, odanızın görevlerini biraz açarak anlatır mısınız?
Ünal İçmesu:Adnan Bey, ziraat odalarının meslek hizmetlerini görmek, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslek faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlük görevini hâkimkılmak, meslek disiplin ve ahlakını kollayıp gözetlemek görevleri arasındadır. Ziraat odaları, çiftçilikle iştigal edenlerin mesleki hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.
Ziraat odalarının görevleri 6964 sayılı kanunun 2. Maddesinde ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Ziraat odaları bu maddede belirtilen görevleri ;
• Çiftçi kütüklerini tutmak
• Kayıtlı üyelerine girdi temin etmek ve dayatmak
• Kamu, özel kurum ve kuruluşlara faaliyetleriyle ilgili önerilerde bulunmak ve iş birliği yapmak
• Tarım ve tarımsal kalkınma ile ilgili toplantılar düzenleyerek bu tür toplantılara katılmak
• Laboratuvar, müze, örnek ziraat işletmeleri ve çiftçi danışmanlık merkezileri kurmak
• Sulama, kurutma ve ağaçlandırma çalışmalarını yürütmek ve sosyal amaçlı çalışmalara destek vermektir.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, son olarak nelersöylemek istersiniz?
Ünal İçmesu:Adnan Bey, ülkemizde birlik ve beraberliğin daim olmasını, devletimizin ve milletimizin var olmasını, şanlı bayrağımızın dalgalanmasını, dinimizin kutsal çağrısı ezan-ı Muhammedîn sesinin susmamasını, üreticilerimizin ürettiği ürünlerin bereketli ve bol kazançlı olmasını ve sizin sahsınızda gazetenizin çalışanlarına sağlıklar diliyorum.
Adnan Saygılıer: Sevgili Başkanım Ünal İçmesu’ya zaman ayırıp odanın çalışmalarıyla ilgili bizlere bilgi verdikleri için kendisine teşekkür ediyoruz. Hakikaten Beydağ Sanayi Sitesi’nde bulunan iki katlı oda binasının dizaynı, içinde bulunan veeşyalarınındikkatlibiçimde döşenmesi, binanın içinde devletimizi kuran Ulu Önderimiz Atatürk’ün büstünün bulunması, çalışan personellerinin görevlerini aşk ile yapmaları son derece memnuniyet vericiydi. Başkanımız Ünal İçmesu’ya ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.
“KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR”