Birçok Kurum Varlık Fonu`na Devredildi
Türkiye birçok kurumun Varlık Fonu`na devredilmesini konuşuyor.
Türkiye Varlık Fonu`nu konuşuyor. Çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlara varlık fonu deniyor.
Hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarılan kuruluşlar şunlar: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PAO, PTT, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi, Eti Maden ve Çaykur.
Yeni devirler ise gerçekleşmeye devam ediyor. Dün sabah THY`nin yüzde 49.12`si ile Halkbank`ın yüzde 51.11`i Varlık Fonu`na devredildi.
Halk merak içersinde. Bu durumun amacını ve uygulamalardaki değişimler tartışılıyor. Bir varlık fonu kurulmasının genel olarak iki temel amacı olduğu belirtiliyor. Birincisi ülke ekonomisinin, konjonktürel etkilerden kurtarılarak istikrarlı biçimde işlemesini sağlamak. İkincisi ise gelecek kuşaklara refah aktarabilmek. Bu çerçeveden bakınca fonun varlıkları ve getirilerinin karşılaşacağı risklerden yüksek olması gereklidir.
Varlık fonlarının kuruluş yeri olarak iki farklı uygulamadan bahsediliyor. Birincisi Varlık Fonları, Merkez Bankası nezdinde kurulabilmektedir. Merkez Bankaları, rezervlerini değerlendirirken benzer işlemler yaptıkları için belirli bir deneyime sahiptirler. Ayrıca Merkez Bankalarının bağımsız yapısı bu tür fonların yönetimini siyasal etkilerden uzak yürütebileceği izlenimi vermekte, dolayısıyla kamuoyu nezdinde güven yaratmaktadır. İkinci olarak ise Varlık Fonları, ayrı bir şirket ya da idare olarak kurulabilmektedir. Bu tür bir kuruluşun, kendisini kanıtlayana kadar güven sorunuyla ve eleştirilerle karşılaşması olasılığı yüksektir.
Hülya Ayazoğlu