OVAKENT MAHALLE MUHTARI HÜSEYİN BULDAN
------
1907 yılında belediye olma hakkını kazanmış yörenin en eski belediyelerinden olan Ovakent(Adagide) 1960 yılında nüfusu 9000 iken 2007 yılında nüfusu 4055'e düşmüş.
Bir tarihte Ziraat Bankası, İş bankası, tekel binaları ve ptt binası bulunan bu güzel belde, Kurtuluş Savaşında da büyük özverilerde bulunmuştur. Ovakent'te Kahya Hasan ve arkadaşları 28 Nisan 1920 de Güney karakolunu basmışlar.Bir subay otuz er öldürerek 13 silah ele geçirilmişlerdir.Bu eylemde hiç bir kayıp vermemeleri eylemin başarılı olduğunun kanıtıdır.Bu Kuvayi Milliye ruhu ile dolu insanların yaşadığı beldeye getirilen tütün kotası ile işsizlik ile karşı karşıya kalmış ve buradan tekel ve bankaların kapatılması ile bugün nüfüsu 2700 e düşmüştür.
30 Mart 2014 tarihinde 660 sayılı büyükşehir yasası ile belde belediyelerinin de büyükşehire bağlanması ile bu beldeler ilçe belediyesine bağlı birer mahalle olmuşlardır. İşte 1907 yılında belde belediyesi olma hakkı kazanan Cumhuriyet Mahallesi, Yazyurdu Mahallesi, Ayşeova Mahallesi, Camikebir Mahallelerinden oluşan 4 mahallesi bulunan ve bugün tek mahalle ile bütçesiz bir mahalle muhtarı kalmıştır.
Ovakent Mahalle Muhtarı Hüseyin Buldan 1979 Ovakent doğumlu, evli bir çocuk babası. Muhtarımız ile görüşmek adına geçtiğimiz gün ekibimiz ile birlikte Ovakent mahalle muhtarının yanına giderek, hem belde belediye başkanlığı olduğu tarihte Camikebir mahalle muhtarlığı görevini ve bugünkü muhtarlığını uzun uzun konuştuk.
Adnan saygılıer: Sayın Muhtarım siz 2009 yılında 4 mahallesi bulunan Ovakent Belde Belediyesiyken, Camikebir Mahallesi muhtarı seçildiniz. 2014'te 6360 sayılı yasa ile Ödemişin bir mahallesi olan Ovakent Mahallesi muhtarı oldunuz. İki dönemde de görev yaptınız. Bizlere bu görevleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hüseyin Buldan: Adnan Abi; ben bir dönem Ovakent belediye iken Sayın Belediye Başkanımız Ali Demirel ile görev yaptım. Ali Demirel başkanımız döneminde bütün sorumluluklar başkanımızda idi. Her işi anında yapıyordu. Çünkü beldeyi ve belde halkını seviyordu. Bizler ufak tefek gözden kaçan sorunları ve vatandaşlarımızın isteklerini başkanımıza iletiyorduk. Yani o dönem sorumluluğumuz yok gibiydi. 2014'te büyükşehire bağlanmamız ile bir anda sorumluluğumuz arttı. Mahallemizdeki vatandaşlarımız ile sürekli biz karşı karşıyayız. Bütün sorunlarını vatandaş bizlere iletiyor. Ahmet Piriştina parkının düzenli hale getirilmesini ve buraya spor aletlerinin konulmasını istiyorlar. Mevcut halı sahamızın eskidiği için bir düzenleme yapılmasını, gece maçı yapılabilmesi için bu sahanın ışıklandırılmasını istiyorlar. Cumhuriyette ki zeytinliğe 300 m2 lik mesire alanının yapılmasını istiyorlar. Eski tekel binasının il ve ilçe belediye başkanlarımızın katkıları ile bu binanın içinde tütüncülüğü anlatan küçük bir müze oluşturulmasını istiyorlar. En büyük istekleri maalesef iş. Ovakent'te iş sahası olmadığından sürekli göç veriyoruz. Bu nedenle gençlerimizin baba ocaklarını terk etmemeleri adına bu gençlerimize bir iş sahası sağlanmalı diye düşünüyorum. Örneğin ovakente tarıma dayalı ufak ufak iş yerleri kurulmalı. Zeytin yağı işleyen bir tam sistemli zeytinyağı fabrikası, kestane işleyen fabrikalar, turşu ve salça fabrikaları gibi ufak işletmeler kurulabilir. Gençlerimizde ailelerinden ayrılmamış olurlar.
Adnan Saygılıer: Muhtarım bugün Ovakente ikamet eden insanlarımız ne tür işlerde çalışıyorlar?
Hüseyin Buldan: Adnan Abi, Ovakent mahallesinin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. %65'lik bir kısmı büyük ve küçükbaş hayvancılık yapmaktadır. İnsanlarımız güzün ve yazın turşuluk salatalık ve karpuz ekimi yapmaktadır. Mahallemizde iş sahası olmadığından biber fabrikalarının getirdiği turşuluk biberleri vatandaşlar sokaklarda veya evlerin önünde kesip gönderiyorlar. Gençlerimiz yaz aylarında kahvehanelerde, mahallemizde bulunan biber fabrikasında çalışıyorlar, bir kısmı tarlada, iş bulamayanlarda şehir dışında çalışıyorlar bu nedenle mahalleden göç veriyoruz.
Adnan Saygılıer: Muhtarım mahalledeki göç oranı hakkında bilgi verebilir misin?
Hüseyin Buldan: Adnan Abi 1960'lı yıllarda bu mahallenin nufusu 9.000 idi. Nahiye müdürümüz vardı. Tekel binamız, bankalarımız, 2 ilkokulumuz bulunuyordu. Ptt binamız vardı. Tütüncülüğe kota getirilmesi ile mahallemizde göç başladı. Çünkü geçim kaynağı kalmadı. Gençlerimiz haklı olarak aramızdan ayrılmaya başladılar. Göçü durdurabilmek adına yukarıda belirttiğim iş sahalarının mahalleye kurulması gerektiğine inanıyorum.
Adnan Saygılıer: Muhtarım mahallemizin şuandaki sorunları hakkında bilgi verebilir misin?
Hüseyin Buldan: Adnan Abi mahallemizin cadde ve sokak aydınlatmaları randımanlı çalışmıyor. Kanal tıkanıklığı ve su patlamaları yaşıyoruz. İzsu bu sorunlarımızı kısa zamanda çözüme kavuşturuyor. En büyük sorumuz yetkimiz yok. Mahallemizin bazı sokaklarında kilit taşa ihtiyaç var. Bunların yapılması için ilgili yerlere yazımızı yazdık ancak, yazımızı yazalı aylar geçmesine rağmen, bir cevap alamayışımız beni ve mahalle sakinlerini üzüyor. Sağlık ocağımızın mahallemizin dışında bulunması nedeniyle yaşlılarımız sağlık ocağına gitmekte zorlanıyor. Sağlık ocağının merkezi bir yere alınması gerekiyor. Mahallemizin en önemli ve ivedilik isteyen sorunu 3-4 yıl önce çalışması başlatılan tapulaştırma projesi. Gündeme gelmesine rağmen maalesef hayata geçmedi. Yerlere şerh konulmasından dolayı vatandaşlarımız zor durumda. 5-6 vatandaşımızın tapulaştırmaya geçmesi nedeni ile vatandaşlarımızın yerleri bile belli değil. Bu arazilere ekip biçemiyor. Bu soruna ilgili mercilerce bir karar verilmesi gerekiyor.
Adnan Saygılıer: Muhtarım başka neler söylemek istersiniz?
Hüseyin Buldan: Adnan Abi Ovakent yani Adagide Ödemiş İlçesinin en eski beldesi. Ancak 6360 sayışı büyükşehir yasası ile maalesef mahalle oldu yani 4 mahalle bir mahallede birleşti. Bu mahallelerin de birçok sorunları bulunmakta. Bu sorunlarımıza yetkililerimizin duyarsız kalmayacaklarına inanıyorum. Mahallem adına tüm yetkillere verdikleri ve verecek oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.
Adnan Saygılıer: Ovakent eski adıyla Adagide benim anılarımda çok önemli bir yer tutar. Adagide sevecen, güleryüzlü, hoşgörülü, dürüst insanların yaşadığı güzel bir yerleşim merkezi. Herşeyin iyisine güzeline layık bir yer. Ben inanıyorum ki Adagidelilerin tüm gönlünden geçenler gerçekleşecek güzel günler yakında diyorum. Sevgili Muhtarım Hüseyin Buldan'a teşekkür ediyorum.
Bir millet, zenginliğiyle değil, ahlak değeriyle ölçülür. M.Kemal Atatürk
Adnan Saygılıer