SON DAKİKA

Yeni Trend Teraryum


--------

Merhaba sevgili okurlarım;
Bu hafta sizlere son zamanlarda oldukça ilgi çeken ve trend olan bir dekorasyon önerisinden bahsedeceğim. Teraryum(Terrarium).
Peki nedir teraryum?
Çokca latince kelimeler bilmemize gerek yok aslında.  Bitkilerle alakalı biraz mantık yürütme kelimeleri çözmeye yetiyor. "Terra" Latince`de toprak demek. "Arium" ise "Aquarium", yani bildiğimiz akvaryum`dan geliyor. Yani "terrarium"; toprak akvaryum.
Teraryum; içerisinde çeşitli bitkilerin bakıldığı akvaryumlardır. Bu akvaryumlar, bir dekorasyon öğesi olarak değil, bir ekosistem olarak görülmelidir aslında. Ama biz onu son zamanlarda trend haline getirip evimizin veya ofisimizin vazgeçilmez ögeleri arasına koyduk.
Yapılan araştırmalara göre Teraryum'un geçmişi 1830'lu yıllara dayanıyor. O yıllarda Dr. Nathaniel Ward adındaki bir botanik tutkunu  Londra da yaşamakta ve buranın havasından hiç hoşlanmamaktadır. Birgün tesadüf eseri içlerinde toprak kalıntısı kalmış kavanozların içerisinde bitkilerin daha rahat yetiştiğini gözlemler ve bunun geliştirmeye çalışır. Zamanla geliştirilen bu yöntem iç mekânlarda bakmanın güç olduğu bitkiler koruma altına alınıp yaşatılır ve ortaya, eşsiz minyatür bir doğal alan çıkar.
İşte sevgili okurlarım teraryum'un geçmişi kısaca bu. Şimdide sizlere yapımından ve bakımdan bahsetmek istiyorum biraz.
Teraryum Yapımı
Aslında Teraryum çiçekçilerde, internette ve alışveriş merkezlerinde çok rahatlıkla bulup satın alabileceğiniz bir ürün. Bana göre bu işin zevki sevgili okurlarım kenti yaratıcılığınızı kullanmak. Teraryum'unuzu kendiniz yaratıp, ortaya müthiş sonuçlar çıkarabilirsiniz. Bunun için kullanacağınız malzemeler cam bir fanus, çeşitli bitkiler,  küçük taşlar, torf ve mangal kömürü ya da kömür tozu.
Teraryum yapımına başlamadan önce, öncelikle içerisinde yetiştirmek istediğiniz bitkilere karar verin. Bunun için seçebileceğiniz bitki çeşidi oldukça fazla. Dikkat edilmesi gereken kriterse,  bitkilerin nemli ortamı sevmesi ve fazla büyümeyen türden olması. Eğrelti otları ve arapsaçı bu bitkilere örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda, nemli alanlarda görülen yosunlar ve küçük otlar da teraryum içinde büyütülebilir.
İkinci adım olarak, kullanılacağınız kabı seçin. Bu, cam bir kavanoz, bir fanus veya bir vazo olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kabın yeterli bir derinliğe sahip olması.
Teraryum yaparken olmazsa olmaz öğelerden biri de, fazla suyu çekmesi amacıyla kullanılacak çakıl taşları veya küçük taşlardır. Bunun yanı sıra, bitkinin dik durabilmesi için çakılların üzerine bir toprak katmanı gerekmektedir. Yani torfumuzu bu noktada kullancağız.
Şimdi yapım aşamasına geçebiliriz.
  1. Kullanacağınız kabı iyice yıkayın ve kurulayın,
  2. Kabın en alt kısmına, fazla suyu çekecek olan çakıl taşlarını veya küçük taşları yerleştirin,
  3. Mangal kömürünü, çakıllardan daha küçük olacak şekilde parçaladıktan sonra, taşların üzerine yerleştirin. Kömür, kap içerisinde oluşması ihtimal küfün ve bakterinin önüne geçecektir,
  4. Mangal kömürünün üzerine, torf dökün ve bastırın,
  5. Bir çubuk yardımı ile açtığınız deliklere bitkilerini dikin,
  6. Son işlem olarak, teraryumunuzu dileğiniz gibi süsleyin.
Teraryum Bakımı
Gelelim el emeği göz nuru Teraryum'umuzun bakımına. Fanusumuzun içinde bakılacak bitkiler, çok fazla sulanması halinde çürüyebilir. Bu durumda yapılabilecek en güzel şey, kap içindeki çakıllara bakarak ortamdaki nem seviyesini tespit etmektir. Şayet, nem azalmışsa sulama yapılabilir.
Bitkiler, çok fazla büyüdüğünde veya yaprakları çürüdüğünde budama yapılmalıdır. Terrarium, doğrudan güneş almamalı, ancak aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bir de, kaloriferin üzerinde veya yakınında kesinlikle bulundurulmamalıdır. En iyi ortam ışık alan bir oda sıcaklığı.
Mutlu, keyifli ve bol çiçekli günler.:):):)


Özlem Erakyol