Ali Doğu Ve Adnan Saygılıer Özel Röportajı..
Referandumda Neden Hayır Demeliyiz…
Türk ve İslam ülkeleri arasında devlet geleneği olan demokratik laik bir hukuk devleti sadece ülkemizde bulunmaktadır.
Dünyadaki en gelişmiş ülkelerden % 80 i parlamenter demokrasi ile yönetilirken, en geri kalmış ülkelerin hemen hemen tamamı başkanlıkla yönetilmektedir. Başkanlık sistemi özgürlüklerin temel hak ve hukukun adaletin ve ekonomik kararların tek bir kişide toplanması bütün yetkileri milletin temsilcileri aracılığı ile değil başkanın keyfine göre kullandığı yönetim sistemidir. En güçlü başkanlar bile ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar güç zehirlenmesine tutulabilirler. Kanlı diktatörlüklere dönüşebilirler. Karanlık günlere halkımızı sürükleyebilirler.
Bilindiği üzere 16 Nisan 2017'de ülkemizde bir referandum yapılacak. Çoğumuz sandığa hangi amaçla gideceğimizi yeterince bilmiyoruz. Referandumun sonucu ne olursa olsun ne hükümet değişecek. Ne cumhurbaşkanı düşecektir. Referanduma sunulan maddelerde terör, ekonomi, tarım, sağlık ve eğitimle ilgili ibareler bulunmamaktadır. Peki, öyleyse neden referanduma gidiyoruz sorusunun cevabı Türkiye'nin yönetim biçiminin değiştirilmesi amaçlanmaktadır. Cumhuriyetimizin kuruluş esaslarından koparak devleti ve milleti siyasi olarak farklı yapılanmalara götürmeyi hedef almaktadır. Anayasamızın ihtiyacı sistem değişikliği değil, herkesi kucaklayan parlamenter sistemdir.
Görüldüğü üzere cumhuriyet rejimini tek adam rejimliğine tercih edenler tarafından evet kampanyası başlatıldı. Halkın idaresini temsil eden özgürlükçü hukukun üstünlüğüne inanan bütün yetkilerin tek elde toplanmasını istemeyen kesimler ise hayır kampanyası.
İşim gereği gittiğim Tire ilçesinde tanık olduğum sevdiğim bir dostum olan eski Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu ve beraberindeki kalabalık bir grup hayır broşürü dağıtarak neden hayır denilmesi gerektiğini anlatıyorlar. Tanık olduğum olay karşısında eski Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu'ya sorular yönelttim.
Adnan Saygılıer: Sayın başkanım neden vatandaş hayır demeli? Bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Ali Doğu: Adnan Bey, öncelikle tek adam rejimi yani bir kişi hem hükümet hem meclis hem de mahkeme olacak rejim değişecek, cumhuriyet fiilen ortadan kalkacak onun için 'hayır' demeliyiz.
Adnan Saygılıer: Sayın başkanım bunun dışında hayır deme gerekçelerimiz var mı?
Ali Doğu: Adnan bey elbette birçok neden var bunların bazılarını şu şekilde sıralaya biliriz;
1)Başkan bir partinin genel başkanı olacak dolayısı ile devlet parti devletine dönüşecek o partiye mensup değilse devlet kapısında yerin olmayacak.
2) Başkan kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Meclisi fes edebilecek. Milletvekillerinin etkisi olmayacak. Seçtiğin milletvekilinden hizmet isteyemeyeceksin.
3)Başkan, başkan yardımcıları ve bakanlar suç işlemeleri halinde 400 milletvekili izin vermezse mahkemeye çıkarılamayacak.
4)Hâkimler ve savcılar başkanın sözünden çıkamayacak. Eğer başkan hukuk tanımaz birisi ise can ve mal güvenliğin kalmayacak.
5) Camiye, kışlaya, adliyeye, okula siyaset girecek. Bunlar başkanın partisine göre düzenlenecek.
6)Ekonomi piyasa ücret ve maaşlar tek adamın keyfine bırakılacak. Kriz, iflas, işsizlik ve yoksulluk artacak.
7) Başkan devlet kurumlarını bölgelere ayırarak, eyalet sistemine geçmeyi kolaylaştırabilecek.
8)Tek adamın hakkı her şeyin üzerinde olacak. Devlette ortak akıl ve uzlaşma olmayacak. Kutuplaşma ve terör artacak.
9)Başkan padişahlardan dahi olmayan Atatürk'e bile verilmeyen yetkilere sahip olacak.
Adnan Saygılıer: Sayın başkanım son bir değerlendirmenizi alabilir miyim?
Ali Doğu: Adnan Bey bu referandum, ülkemiz gelişmiş uygar batı ülkelerinin içerisinde mi yoksa birbirleri ile sürekli çatışma halinde olan yoksul ülkeler içerisinde mi olacağını gösteren bir tercih olacaktır. Biz gelişmiş batı ülkelerini tercih ettiğimizden ısrarla 'hayır' denilmesini savunuyoruz. Kısacası ülkemizin geleceğini tek adama bağlayacak yanlışlıklara ortak olmayalım.
Adnan Saygılıer: Değerli okurlarım kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılmasına öngören bu anayasa teklifi hukuksuz uygulamaları beraberinde getirmekte, istikrarı bozmakta. Ülkenin parçalanmasını kolaylaştıracaktır. Mustafa kemal Atatürk akılsız mıydı ki kendisine teklif edilen başkanlığı reddetti. Bize uygun olan çoğulcu demokrasi parlamenter sistemdir. Bir daha aldatılmayalım diye 'hayır'demeliyiz.
- Benim en büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti'dir. M.Kemal Atatürk
- Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister. M.Kemal Atatürk
- Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur. M.Kemal Atatürk