Dr. Çağrıcı`dan Ödemişli Kadınlara "Erken Teşhis" Çağrısı (Ödemiş Cephe özel haber)
Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yelda Öztürk Çağrıcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın sağlığı için büyük tehditlerden birisi olan kanserin erken teşhisi konusunda açıklama yaptı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken kadının toplumdaki yeri ve önemine dair olan etkinlikler de duyurulmaya başlandı. Ödemiş`te konuya yönelik olarak bir çok kurum ve kuruluş kadın temalı programlar hazırlarken; bir kadın için en önemli şeyin sağlık olduğu gerçeği unutulmadı.
Ödemişli kadınların ücretsiz taramalardan yararlanabildiği ve uzman doktor ile ebe-hemşireler, diyetisten eşliğinde hizmet veren bir kurum olarak en güvenilir adres olan Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi de kadın sağlığı hakkındaki çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor.
Kadınlar günü nedeniyle ülkemizde her on kadından birinde görülen kanser gerçeğine değinen Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yelda Öztürk Çağrıcı kanserin erken teşhisinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Çağrıcı; "Kanser erken tespit edilen bir hastalıktır. Bunun için de Sağlık Bakanlığı`nın titizlikle yürüttüğü ücretsiz kanser taramaları ilçemizde TSM ve Aile Hekimlikleri tarafından yapılmaktadır. Sosyal güvenceniz olsun ya da olmasın tüm taramalar ücretsizdir.Hayatınız bizim için değerlidir. Siz de kendinize değer verin kanser taramalarına gelin." diyerek Ödemişli kadınlara seslendi.
Çağrıcı kanser belirtilerini ise şöyle sıraladı;
- "İyileşmeyen yaralar.
- Vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişlikler, sertlikler.
- Anormal kanamalar.
- Büyük tuvalet alışkanlıklarında değişiklikler.
- Vücuttaki benlerde ve siğillerde renk ve büyüklüklerde değişiklikler."
Rahim ağzı kanseri konusunda ise Çağrıcı; "Rahim ağzındaki lezyonların varlığı ve kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle de erken teşhise uygun bir hastalıktır. Risk altındaki hastaları saptayabilmek amacıyla önerilen aralıklarla düzenli olarak tarama yapılmaktadır. Tarama yapılan ve anormal sonuç saptanan hastalarda ileri inceleme sonuçlarına göre gerekli tedavileri yapılmaktadır. Ülkemizin altyapısı ve olanakları göz önüne alındığında ideal yöntem beş yılda bir uygulanacak HPV testi veya pap-smear testi ile taramadır. Çünkü HPV, DNA`nın serviks kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olup, serviks kanserli hastaların %99.9`unda HPV DNA varlığı gösterilmiştir. Ayrıca taramanın her aşamasında kişisel verilerin gizliliği ile ilgili mevzuat çerçevesince güvence altına alınmaktadır. Bunun için 30-65 yaş arası kadınların pap-smear testi için TSM ve Aile Hekimliklerine başvurusu yeterlidir." bilgilendirmesinde bulundu.
Çağrıcı son olarak kolon kanseri yani kalın bağırsak kanseri hakkında bilgi vererek; "Dünya çapında her yıl yaklaşık bir milyon kolorektal kanser (KRK) tanısı konurken, 500.000 hasta KRK nedeniyle kaybedilmektedir. Türkiye`de tüm kanserler içinde %7,8 ile kadınlarda üçüncü ve %7,5 ile erkeklerde dördüncü sırada yer almaktadır. Kolon tümörleri yavaş büyür ve belirti verir hale geldiklerinde genellikle hastalık ileri evreye varmış durumdadır. Şikayetleri olmayan hastada kanser tanınabilmektedir. Bunun için de toplumu bilgilendirmek ve tarama programları uygulamak gereklidir. Tarama sonucu kanser öncesi lezyonu veya erken evre tümörü saptama olasılığı fazladır. Kolorektal kanser risk faktörleri çevresel ve genetik faktörler KRK`nin gelişme olasılığını arttırmaktadır. En yüksek risk artışı genetik temelli olsa da KRK`lerin çoğunluğunu ailesel kanserden çok rastlantısal vakalar oluşturur. Ailede ailesel kolon kanseri öyküsü, ailede veya kişide KRK tanısı olması veya kişide bağırsak hastalığı olması tarama önerilerini değiştirebilmektedir. Kolorektal kanser erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kolorektal kanserde erken teşhis, sakatlık ve ölüm oranlarının azalmasının yanında; tedavi maliyetlerini de düşürecektir. Kolorektal kanseri erken evrede teşhis etmenin yolu ise hastalığı erken evrede tarama ile yakalamaktır." diye konuştu.
Çağrıcı; "Kanserde erken tanı için 30-70 yaş kadınları ve 50-70 arası erkekleri Aile Hekimliklerine ve Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi`ne (TSM) ücretsiz kanser taramalarını yaptırmaları için davet ediyoruz." dedi.
Hülya Ayazoğlu