Kesme Çiçekte İzmir 2.Sırada
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; geçtiğimiz haftalarda yaptığı basın açıklamasında insanların hayatını renklendiren çiçeklerin aynı zamanda çiftçiler için önemli bir gelir kapısı olduğunu bildirerek, “alacağınız her gül veya çiçek, üreticimize de gelir sağlayacaktır. 80 milyonluk ülkeyiz. Kesme çiçekte hem iç tüketimi hem de ihracatı rahatlıkla artırılabiliriz. Binlerce kişiye istihdam, milyonlarca dolarlık ek ihracat geliri sağlayabiliriz” dedi.
Başkan Bayraktar, yaptığı açıklamada, yirminci yüzyılın başlarından itibaren dünya üzerinde ki kişilerin gelir seviyelerinin artması ile birlikte kişi başına düşen çiçek tüketiminin de arttığını ve buna bağlı olarak çiçek üretiminin ve çiçek üretiminde rekabetinde arttığını belirtti.
Özelikle kesme çiçek üretimden geleneksel üretim yerleri olan Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, İtalya ve Hollanda gibi bilinen ülkelerin yanı sıra Kolombiya, Ekvator, Kenya gibi ülkelerde de çiçek üretiminin her geçen yıl arttığını belirten Bayraktar; Hindistan, Çin, Brezilya, Meksika, Japonya, ABD ve Tayland gibi ülkelerin önemli kesme çiçek üreticileri olmalarına rağmen kendi iç pazarlarına yönelik üretim yaptıklarını, Hollanda, Kolombiya, Ekvador ve Kenya gibi ülkelerin ise ihracatta başı çektiğini vurguladı.
Çiçek İhracatında Türkiye 21. Sırada
2014 yılı verilerine göre kesme çiçek üretiminde Türkiye 26. sırada iken kesme çiçek ihracatında 32. sırada idi.2014 yılında dünya üzerinde 8.4 milyar dolarlık bkesme çiçek ticareti yapılırken 3.8 milyon dolar ile Hollanda ilk sırada yer aldı.Hollandayı kolombiya, Ekvator, Kenya izledi.
İstatistiksel rakamlara göre kesme ithal eden ilk 20 ülkenin 17 si Avrupa ülkesi ve Türkiyenin yanı başındaki Avrupa ülkeleri kesme çiçekleri dünyanın diğer ucundaki Kenya gibi Kolombiya gibi ülkelerden ithal ediyor.Başkan Bayraktar “Avrupa’ya kesme çiçek ithal edilirken, Avrupa’nın yanı başındaki Türkiye’nin sadece 32 milyon dolarlık ihracatta kalması kabul edilemez. İlk 20’ye Avrupa dışında sadece ABD, Japonya ve Kanada giriyor. Bir an önce ihracata ağırlık verilmelidir” dedi.
2016 yılında 1 milyar 514 milyon adedi bulan süs bitkileri üretiminin yüzde 68,5’i olan 1 milyar 38 milyonunu kesme çiçeklerin oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, kesme çiçek sektörünün sağladığı istihdam ve ihracat hacmi dolayısıyla üretim gerçekleştiren çoğu ülkenin ekonomisinde giderek artan bir öneme sahip olduğuna dikkati çekti.
İzmir Kesme Çiçekte 2.Sırada
Kesme çiçek üretiminin 2012 yılında 1 milyar 77 milyonken, 2014 yılında 1 milyar 25 milyon adede kadar gerilediğini bildiren Bayraktar, 2015 yılında 1 milyar 36 milyon adede çıkan üretimin geçen yıl 2 milyon adetlik artışla 1 milyar 38 milyona yükseldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kesme çiçek üretiminde ilk sırayı 464 milyon adetlik üretimiyle Antalya alıyor. Bu ilimizi 367 milyon adetle İzmir, 66 milyon adetle Isparta, 40 milyon adetle Konya, 35 milyon adetle Yalova izliyor. Toplam kesme çiçek üretiminin yüzde 80’ini Antalya ve İzmir gerçekleştiriyor. Ülkemizde en çok üretilen kesme çiçek türü karanfildir. Toplam kesme çiçekler içinde karanfilin payı yüzde 57,1’i buluyor. Geçen yıl 593,3 milyon adet karanfil üretildi. Üretimde karanfili, 128,1 milyon adetle gerbera, 89,4 milyon adetle gül, 44,9 milyon adetle kasımpatı, 40,6 milyon adetle lale izledi.”