Lokma ve Şambali Hem Tescillendi Hem Yenildi
İzmir Ticaret Odası İzmir Şambalisinden sonra İzmir Lokmasının da tescillenmesini lokma döktürüp şambali dağıtarak kutladı.
İzmir Ticaret Odası önünde yapılan lokma hayrına İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman, İTO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri katıldı.
İTO Başkanı Demirtaş, İzmir`in bu iki önemli yöresel lezzetinin gelecek nesillere tarifleriyle birlikte aktarılacak olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken; Bu konuda pek çok ürünle ilgili olarak başvurularımız yapıldı. Şambali ve İzmir Lokması'nın coğrafi işaretinin alınışı nedeniyle böyle bir etkinlik yaptık. 2011 yılından bu yana 6 yıldır İzmir Lokması'nın coğrafi işaretini almak için çaba gösterdik ve nihayet 21 Mart tarihinde elimize ulaştı. Bu konuda bize, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü destek verdi." diye konuştu
.
Sıradaki lezzetler boyoz, kumru, tulum peyniri
Demirtaş tescillenmesini istedikleri lezzetler hakkında şunları kaydetti; "İzmir Boyozu, İzmir Kumrusu ve İzmir Tulumu devam eden başvurularımız. Umut ediyoruz ki onları da kısa zamanda alacağız. Coğrafi işareti belgesini almak demek, bu ürünlerin geçmişte olduğu gibi bugün de tarifine uygun olarak yapılmasını sağlamak demek. Eğer tarifine uygun yapmayıp 'Şambali' ya da 'İzmir lokması' yazıyor ise bunu engelleme hakkımız var. Bu ürünler artık verilen tarife göre yapılabilir. Böylece hem kaliteyi kontrol edip hem de aynı kaliteyle gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız."
İzmir Ticaret Odası'nın, İzmir Boyozu, İzmir Kumrusu ve İzmir Tulum Peyniri başvurularının, Türk Patent ve Marka Kurumunca incelenmesi sürüyor.