Türkiye`nin AB Gündeminde Son Durum Nasıl?
"Türkiye'nin AB gündemi: Güncellenen Gümrük Birliği`nin İş Dünyasına Etkileri Toplantısı" İzmir Ticaret Odası`nın da katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıya İTO`yu temsilen Meclis Başkanı Rebii Akdurak katıldı. Akdurak burada yaptığı konuşmasında gümrük birliğinin güncellenmesi durumunda Türkiye'nin toplamda AB'ye göre daha fazla kazanç elde edeceği tahmin edildiğini belirterek; "Halihazırda gümrük birliğine hizmetler sektörü dahil olmamasına rağmen turizm, inşaat ve sigorta gibi alanlarda karşılıklı ticaretin arttığı görülmekte. Bu sektörlerin gümrük birliğine dahil olması ile ticaretin daha da artacağı düşünülüyor." diye konuştu.
Akdurak konuşmasına şöyle devam etti; "Aynı zamanda farklı ülkeler ile farklı seviyelerde ticari işbirliği anlaşmaları imzaladı. Ülkemiz ile yapmış olduğu gümrük birliği AB'nin en kapsamlı ticaret anlaşmalarından bir tanesi. Gümrük birliği ile ticaretin önündeki vergi ve engellerin kalkmasının yanı sıra ülkemiz AB'nin Ortak Ticaret Politikasına da uymayı taahhüt etti. Dolayısıyla üçüncü ülkelere karşı ortak bir gümrük politikası uygulanmasını kabul etti. Bu doğrultuda gümrük birliği 20 yılı aşkın bir süredir uygulanıyor. İkili ticaret hacmi 1996`dan 2016 yılına kadar dört kattan fazla artmış olup yıllık bazda 140 milyar Euro'ya ulaştı. Türkiye için tüm ticaretinin %44,5`ini temsil eden AB, en önemli ticari ortak konumunda. Ayrıca Türkiye`ye gelen Doğrudan Yabancı Yatırımın üçte ikisi Avrupa Birliği kaynaklı. Türkiye'nin ithalatının %38'i de AB'den. Gümrük Birliği ile ülkemizdeki üretim standartları gelişmişti ve ürün kalitesi arttı."
AB ile ABD arasında imzalanması öngörülen Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye açısından dahil olunması gereken bir süreç olduğunu vurgulayan Akdurak; "Anlaşma imzalanmaması halinde üçüncü ülkeler ile AB arasında serbest ticaret anlaşmaları sonucunda, gümrük vergilerinin kaldırılmasıyla, üçüncü ülkelerin malları gümrük birliği dolayısıyla AB üzerinden Türkiye gümrük vergilerinden muaf olarak girebiliyor. Fakat Türkiye üçüncü ülkelere menşei kuralları gereği AB üzerinden vergisiz ihracat yapamıyor. Bu durum ticaret sapmasına sebep olarak rekabet önünde ciddi bir dezavantaj yaratıyor. Bu kapsamda AB ile ABD arasında imzalanması öngörülen Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı Anlaşması ülkemiz açısından dahil olunması gereken bir süreç. Müzakere sürecinin dışında kalmak Türkiye için büyük çaplı ticaret kaybına yol açabilir. Bu konuda Türkiye tarafından AB'ye birçok şikayet gitti. Sonuçta gümrük birliğinin revizyonu gündeme geldi. Güncellenecek ve genişletilecek olan gümrük birliğine tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörlerinin de dahil edilmesi planlanıyor." ifadesinde bulundu.