SON DAKİKA

Doğalgazla İlgili Bu Noktalara Dikkat!


Ödemiş'te faaliyet gösteren EDG Mühendislik şirket müdürü Murat Erden, doğalgazla ilgili önemli tavsiyelerde bulunarak fiyat-kalite dengesini iyi kurmak gerektiğini söyledi.

Ödemiş'te bu kış kullanılmaya başlanan doğalgazla ilgili vatandaşlara farklı çözümler sunan EDG Mühendislik'in şirket müdürü Murat Erden, evinde doğalgaz kullanmak isteyen vatandaşların izleyeceği prosedürden, ısı kontrolüne, kombi seçiminden Ödemişlilerin doğalgaza olan ilgisine dek birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Şehit Adnan Menderes Bulvarı'nda hizmet veren EDG Mühendislik'in şirket müdürü Murat Erden, doğalgaz bağlatmak isteyen vatandaşların yetkili bir firmayla çalışmasını önererek, "Bir vatandaşımız evinde doğalgaz kullanmak istediği zaman öncelikle İzmirgaz'dan akredite olmuş yetkili bir firmayla görüşmesi gerekiyor. EPDK'dan alınmış iç tesisat ve servis hatları sertifikası gerekiyor. Öncelikle belgeli bir firmayla görüşme gerekiyor. Şimdi arada bir çok firmalar türedi. Eski tesisatçılar, bilen bilmeyen herkes doğalgazcı oldu. Şimdi siz A kişisiyle muhatap oluyorsunuz ama bir bakıyorsunuz sizin projeleriniz, resmiyette muhatap olacağınız ise B firması oluyor. Resmiyetteki şahsı tanımıyorsunuz ama parayı kime veriyorsunuz A şahsına. Arada gezen adam işi alıyor, o dağıtıyor. Ama resmi bir iş olunca onu arada bulamıyorsunuz" dedi.

"15 GÜNDE GAZ ALINABİLİR"

Doğalgaz kullanımına geçerken yetkili firma kadar önemli olan bir konunun da uygulama olduğuna dikkat çeken Erden, "Firmaların yaptıkları işin kalitesi çok önemli. Öncelikle birkaç yerden teklif alınarak ölçümler yaptırılmalı. Keşifler yapılıp evde dizayn nasıl edileceği ele alınmalı. 2013'te ısı tasarrufuyla ilgili AB anlaşmasından dolayı daha çok yoğuşmalı ve yarı yoğuşmalı kombi öneriyoruz. Yoğuşmasız kombi isteyenlere de elbette veriyoruz. Bunun ardından projelendirme, projenin gönderilmesi, abonelik işlemleri ve takibiyle birlikte 15 günde gaz açımı yapılabiliyor. 12-15 günde gaz açılıp kullanılabiliyor. Abone olmakta gecikmeler olursa o ekstra bir konu" dedi.

Isı kontrolünün fatura tutarlarının belirlenmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Erden, "Dikkat edilmesi konulardan biri de oda büyüklüklerine göre radyatör tespiti, kombi seçimi. Odaların büyüklüğü ve ısı kayıpları hesaplanarak boyutlar doğru seçilmeli. Tesisat yapılırken boru çapları ve işçilik çok önemli. Çok kaliteli bir kombi daha iyi ısınacağınız anlamına gelmiyor. Bizim önem verdiğimiz konuların başında ısının kontrol edilmesi geliyor. Isı kontrolü yapılmazsa vahşi yanma olur. Yüksek faturaların sebeplerinden birisi budur. Biz mutlaka ısı kontrolü yapılarak faturalar aşağı düşürülebiliyor. Kullanım önemli. Genelde belirli bir kaliteni altında ürün satmıyoruz. Piyasada ciddi anlamda fason olan çok ürün var. Buderus, Bosch, Demirdöküm, ECA markalarını satıyoruz" dedi.
İşçiliğin de kombi seçimi kadar önemli olduğunu belirten Erden, Ödemişlilerin doğalgaza olan ilgisinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti.
"TÜM ODALARA EŞİT ISI"
Doğalgaz ile hem her odada ısınma, hem sürekli sıcak su, hem de mutfaktaki ocaklarda kullanımın mümkün olduğunu sözlerine ekleyen Erden, "Doğalgazla ilgili bir tereddüt var, 'Isınabilir miyiz' diye. Kat kaloriferi ya da merkezi sistemde evin bütün kullanım alanlarında sıcaklıklar sabit kalacağı için keyifli ve konforlu bir ısıtma olacaktır. Herkes odun-kömür sobasıyla kıyaslıyor. İsterseniz odun-kömür sobası gibi olur 28-30 dereceye kadar çıkartırsınız. Ama evin tamamını belli bir seviyede tutarsanız zaten yüksek bir ısıya ihtiyacınız olmaz. Vücudunuz da kabul etmez. Avrupa'da kat kaloriferli sistemlerde insanlar gömlek üstü kazakla oturuyor, bizim insanımız ince pijamayla oturmak istiyor. Önemli olan şey her bir derece artırmanız faturaya %4-%5 yansır. Isı kayıplarınızı azaltmanız önemli.  Normalde Dünya Sağlık Örgütü'nün evler için belirlediği ısı değeri 21-22 derece. Doğalgaz ısıtma diye bir şey yok. Doğalgaz ısıtmasa Aliağa'daki santral çalışmaz. Dev fırınlarda seramik pişiriliyor. Kulaktan dolma bilgilere itibar etmemek lazım. Doğalgazı uzmanına sormak lazım" dedi.

"FİYAT-KALİTE DENGESİ İYİ KURULMALI"

Kaliteli fiyatla kıyaslamanın doğru sonuç vermeyeceğini söyleyen Erden, "Bir kış boyunca görüştüğümüz müşterilerimiz, en soğuk ayda 350 lira fatura ödendi Ödemiş'te ortalama. Burada 500-600 lira faturalardan da bahsediliyor. Bunun ödenmesinin iki sebebi var, birincisi ısı kontrolü. İkincisi ise seçilen radyatör ebadı ve işçilikteki hatalar. Bu çok önemli. Fiyatla kalite dengesini iyi kurmak gerekiyor" dedi.

Güvenlik konusunda da kurallara mutlaka uyulması gerektiğini ifade eden Erden, "Kombinin patlaması gibi bir durum asla söz konusu olamaz. Burada önemli olan vatandaşlarımızın havalandırma menfezlerini asla kapatmamalarıdır. Bu menfezler daima açık tutulmalıdır" diye konuştu.