SON DAKİKA

Helal Kazanç

İslam dininin gayesi insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaktır.İnsanın en başta gelen vazifelerinden biri de helal kazanmak ve helal yolda harcamaktır. Her Müslüman mutlaka çalışıp kazanmalıdır. Yüce dinimiz insanın çalışmasını, üretmesini ve çevresine faydalı olmasını ister. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) çalışıp kazanan kişiyi övmüştür. Kişinin kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürebilmesi, ailesinin nafakasını temin etmek maksadıyla çalışıp kazanması, ibadet ölçüsünde değerli bir davranış olarak kabul edilmiştir.

Ancak çalışıp kazanma meşru yollarla, emek harcayarak yapılmalıdır. Müslüman, Allah'ın verdiği imkânları ticari ahlaka riayet ederek değerlendirmeli ve kendi gayretiyle, alın teriyle üretip helal yollardan kazancını sağlamalıdır. Çalışmayıp başkalarının sırtından geçinmekten şiddetle sakınmalıdır. Kazancın çok olması değil, nereden nasıl geldiği önemlidir. Zira esas olan çokluk değil helalliktir.

Helal rızkın, insanın manevi yönden gelişmesindeki önemi büyüktür. Eğer bir insan bozuk ve zararlı gıdalarla beslenmeye kalkarsa fazla yaşamaz, yaşasa da sıhhatli bir hayat süremez. Aynı şekilde gıdaya haramın karışması halinde ise manevi hayatın sıhhati tehlikeye girmiş olur.

Yüce Allah, ''Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin'' ''Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine iman ettiğiniz Allah'a karşı gelmekten sakının'' anlamındaki ayetlerde helal ve temiz rızık yenilmesini emretmektedir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de bir hadislerinde ''Helal mal kazanmak her müslümana vaciptir'' buyurarak helal kazancın önemini belirtmiştir. Müslümanın bu konuda ne kadar duyarlı olması gerektiğini de ''Helal kazanç bir cihaddır'' sözleri ile vurgulayarak bu konuda büyük çaba sarf edilmesi gerektiğine işaret etmiştir.

Dünyalıklarımızı helal yoldan kazanmaya özen gösterelim. İbadetlerimizin kabul, dualarımızın makbul olmasını istiyorsak yediğimiz lokmaların helal olmasına dikkat edelim. Unutmayalım ki kafi miktardaki az ve helal mal, azdırıcı çok maldan hayırlıdır.