Hülya'nın Cephesinden
Aman Vücut Şarjınız Bitmesin...
Evet, vücut şarjı doğru okudunuz. Özellikle ilkbahar aylarında adını sıkça duyduğumuz bahar yorgunluğundan bahsediyorum.
Mart ayıyla birlikte merhaba dediğimiz ilkbahar mevsiminde hemen hemen 3 kişiden duyarız 'bahar yorgunluğu' var üzerimde diye. Peki, nedir bahar yorgunluğu. Neler yapılabilir bununla başa çıkma adına biraz bunlara değinelim istedim bugün.
Bahar yorgunluğu aslında ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isim olarak ele alınmaktadır. Öncelikle sizinle bu konuyla alakalı olarak bilimsel bir açıklama paylaşmak istiyorum. Bahar aylarında havadaki elektrik yükü artıyor. Pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratıyor. Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor.
Peki neler yapmalıyız daha az etkilenebilmek adına?
Bu aylarda özellikle vitamin desteği şart. Özellikle B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinlerin bolca tüketilmesi, yeterli düzeyde karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada önemli bir faktör. Karbonhidrattan derken meyve, sebze, tam buğday ekmeği ve tahıllarda bulunan karbonhidrattan bahsediyorum tabikii..
Vitamin desteğinin yanı sıra bu aylarda enerjiyi doğru kullanmak şart. Kısa ve sık dinlenme aralıkları yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilir. Mis gibi bahar havasını ciğerlerimizde hissetmek ve yorgunluğundan etkilenmemek adına bulunduğumuz ortamın iyi havalanması da şart.
Metabolizmamızı hızlandırmak ve vücudumuzu dinç tutmak için günde en az 8-10 bardak su içmeli, kahve ve çay mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Yani bir sürede olsa.
Düzenli egzersiz yapmamız gerekiyor aslında. Fakat iş yoğunluğunda bu ne mümkün dediğinizi de duyar gibiyim. Evde yapılabilecek kısa süreli aerobik hareketler ya da doğa da yapılabilecek kısa yürüyüşler sizi rahatlatacaktır.
Ve unutulmamalıdır ki; yorgunluk uzuyor, gündelik hayatınızı olumsuz etkiliyor, iş yerindeki performansını engelliyorsa artık onu bahar yorgunluğu diye geçiştirmemek gerekiyor. Hemen bir uzaman yardımı almalı ve bir doktora başvurmalı.
Sağlıklı günler.