SON DAKİKA

Kuzey Ege’den Sulama Birliği’ne Ziyareti


Bergama ve yöresinde faaliyet gösteren Kuzey Ege Sulama Birliği yetkilileri, Ödemiş'te Küçük Menderes Sulama Birliği'ne konuk olarak görüş alışverişinde bulundu.

Çaltıkoru ve Yortanlı Barajları ile Bakırçay havzasında sulama yapmaya hazırlanan Kuzey Ege Sulama Birliği'nin yetkilileri tecrübe paylaşımı amacıyla Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan'ı ziyaret etti.

Kuzey Ege Sulama Birliği adına yönetim kurulu üyesi Engin Atıcı ve birliğin yazı işleri sorumlusu Muhterem Varol 4 yıldır bölgede sulama yapan Küçük Menderes Sulama Birliği'nin başkanı Özay Kaptan'dan bilgi aldı.

"Benzer Projeler"

110 bin dekarlık alanda sulama yapmaya hazırlandıklarını belirten Kuzey Ege Sulama Birliği yöneticisi Engin Atıcı, "Birliğimiz geçen yıl kuruldu. Yapılanmamızı sürdürüyoruz. Bu konuda aktif çalışan birliklerden Küçük Menderes Sulama Birliğimizi ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunmak istedik. Bizi çok güzel ağırladılar ve verimli bir ziyaret oldu. Çaltıkoru ve Yortanlı barajları birliğimizin sorumluluk alanında yer alıyor. Küçük Menderes Sulama Projesine benzer bir proje olduğu için biz de bugün Başkanımız Sayın Özay Kaptan ile görüştük. İlgilerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Doluluk oranları %90'ı aşan iki barajla Kuzey Ege Tarımsal Sulama Birliği'nin bu sezon için şanslı bir konumda olduğuna vurgu yapan Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, "Kuzey Ege Tarımsal Sulama Birliği'ne desteğe her zaman hazırız. Küçük Menderes Sulama Birliği yapılanmasını en iyi şekilde sağlayarak gerek Valilik gerekse de diğer kurumların denetlemelerinden en iyi şekilde geçmiş şu an mali yapısı ve donanımı ile Türkiye'ye örnek oluyor. Daha önce başka birliklerden olduğu gibi bugün de Bergamalı üretici arkadaşlarımızı konuk edip çalışmalarımızı anlattık. Kuzey Ege şu an şanslı, iki baraj da %90'nın üzerinde dolu. Bizim doluluk oranımız %19'u henüz bulamadı. Bu nedenle meclisimiz gelecek yılları da düşünerek sulama sezonunun 1 Haziran'da başlamasına karar verdi. Bunun sebebi beklenen yağışların düşmemesi ve barajımızın boş kalmasıdır.

"Defalarca Anlattık"

Gereksiz sulamanın hem ürüne hem toprağa zarar verdiğini defalarca gerek basında gerek yüz yüze her yerde anlattık. Yıllardır vahşi sulama yerine damlama ve yağmurlama sulama yapılması gerektiğini anlattık, damlama-yağmurlama tarifelerini ucuzlattık. 2014'ten beri sayaçlı sisteme geçmemiz gerektiğini anlattık ancak proje sürdüğü için DSİ'den izin çıkmadı. Suyu israf edene cezai işlem de uyguladık. Zaten ovamıza bakıldığında birkaç istisna hariç suyu israf eden yok. Bir gerçeği görmek lazım ki Bozdağlar'dan gelen suyun böyle kurak dönemlerde sulama alanına yetme şansı yok. Biz de buna göre önlemimizi aldık. Keşke Kuzey Ege'li dostlarımızın barajları gibi biz de Beydağ Barajı'nın dolu savağından suyun aktığı günleri görebilsek. Buraya kadar bizleri onurlandıran Kuzey Ege Tarımsal Sulama Birliği'ne teşekkürü borç biliyoruz" dedi.