SON DAKİKA

Ödemiş TSM: “Sağlıklı toplum için aşı vazgeçilmezdir”


Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi 24-30 Nisan tarihlerinde kutlanan Dünya Aşı Haftası'nda aşı hizmetinin toplum sağlığı açısından vazgeçilmez olduğunu vurgulayıp Ödemişlilere çağrıda bulundu.

24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası kapsamında açıklama yayınlayan Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi, sağlıklı bir toplum için aşının önemini anlattı.

Ödemiş TSM'den yapılan yazılı açıklamada, "Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.

Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır" denildi.

HANGİ HASTALIKLARDAN KORUYOR?

Aşıların hangi hastalıklardan koruduğunun da aktarıldığı açıklama şöyle devam etti: "DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B'ye bağlı B tipi sarılık,  siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b'ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur"

"AŞI TAKVİMİNDEKİ TÜM AŞILAR ÜCRETSİZ"

Aşı takviminde yer alan tüm aşıların Sağlık Bakanlığı'na bağlı aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde  ücretsiz uygulandığı belirtilirken aşıyla ilgili vatandaşlardan beklentiler şu şekilde sıralandı: "Hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması; her yaştan insanın korunmasını sağlamak hedeflenmelidir.  Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına götürelim. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım"