Sulama Yatırımları Ne Durumda? (videolu)
Kurak geçen mevsim sonrası barajlar boş kalınca bölge üreticisi sulama için alternatif çözümler aramaya başlarken gözler Küçük Menderes havzasındaki sulama yatırımlarına çevrildi.
Üreticinin rekabet gücünü düşüren yüksek sulama maliyetlerine çözüm olması beklenen DSİ projeleri çerçevesinde bugüne dek başta Beydağ Barajı olmak üzere Kiraz ve Tire'de ikişer, Tire ve Bayındır'da birer baraj ve gölet projesi tamamlandı. Ödemiş'te iki, Bayındır'da bir barajın inşası sürüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yayınladığı mart ayı verilerine göre İzmir'de son yıllarda yapılan sulama tesisleri ile 445 bin 880 dekar tarım alanı sulanıyor.
Küçük Menderes havzasının uzun yıllar gündeminde yer alan Beydağ Barajı 2010 yılında tamamlandı. Toplam 19 bin 650 hektar alana su vermesi beklenen projenin yaklaşık 10 bin hektarlık bölümü sulamaya açıldı.
Beydağ
Sulama Kanalları %85 Seviyesinde
Ödemiş'te 2011 yılında temeli Aktaş Barajı ile birlikte atılan Bademli Barajı, 2015 yılında tamamlandı. 10 bin 480 dekar araziye su verecek tesisteki fazla suyla Beydağ Barajı'na takviye yapılması bekleniyor. Sulama kanalları projesi tamamlanan Bademli Sulaması'nda arızaların giderilmesinin ardından sulamaya başlanması bekleniyor.
Kiraz'da şimdiye dek iki göletin inşası tamamlandı. 2 bin 110 dekar tarım alanına su verecek Çatak Göleti ve 2 bin 880 dekar tarım alanına su verecek Haliller Göleti'nin inşası 2014'te tamamlandı. Çatak Sulaması 2013 yılında, Haliller Sulaması da 2014 yılında tamamlandı. Tire'de 1250 dekar tarım alanına su verecek Yenişehir Göleti 2015 yılında, 870 dekar alana su verecek Eskioba Göleti 2014 yılında tamamlanarak hizmete alındı. Yenişehir Sulaması 2014, Eskioba Sulaması da 2015 yılında tamamlandı.
Bayındır'da Burgaz (Zeytinova) Barajı 2015 yılında tamamlandı. 30 bin 520 dekar tarım alanına su verecek barajın sulama kanalları da tamamlanıp hizmete açıldı. Su seviyesinin alarm verdiği Zeytinova Sulaması'nın da Beydağ Sulaması gibi kısa bir dönem su vermesi bekleniyor.
Ödemiş'te İki İnşaat Sürüyor
Bugüne dek inşaatı biten barajların yanı sıra Ödemiş'te iki barajın inşası sürüyor. 2011 yılında temeli atılan Aktaş Barajı, mart ayı itibariyle %92 seviyesine ulaştı. 15 bin 800 dekar alana su verecek Aktaş Barajı'nın sulama kanalları tamamlanırken barajda su tutulması ile birlikte işletmeye alınacağı belirtiliyor.
Ödemiş'e yılda yaklaşık 10 milyon metreküp içme suyu ve 14 bin 940 dekar tarım alanına sulama suyu sağlayacak Rahmanlar Barajı'nın temeli 2014 yılında atıldı. 25 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajın inşaatında %87 seviyesine ulaşıldı. Rahmanlar Sulama Projesi'nin çalışmalarına ise geçtiğimiz şubat ayında başlandı.
Bayındır'da geçtiğimiz yıl temeli atılan Ergenli Barajı'nda mart ayına dek %8 fiziki gerçekleşme sağlandı. 30 bin 470 dekar tarım alanını sulayacak Ergenli Barajı'nın sulama ihalesine ise 2018 yılında çıkılacak.
Türkiye'nin ilk yer altı suyu besleme tesis Tire'nin Gökçen Mahallesi yakınlarında inşa edilirken Küçük Menderes'ten gelen fazla suyun yeraltına alınması için su alma yapısı ve isale hattı yapılacak.
Tire'de 1420 dekar tarım alanını sulayacak Tire Dereli Göleti'nin ihalesine bu yıl çıkılacak. Dereli Göleti'nin sulama ihalesine de bu yıl çıkılacak
Dört Baraj Ve Gölet Plan Aşamasında
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın mart ayı verilerine göre Küçük Menderes havzasında dört sulama tesisi için plan ve proje çalışmaları sürüyor. Bayındır'da 26 bin 800 dekar alana su verecek 28 milyon metreküp su kapasiteli Uladı Barajı'nın proje çalışmaları tamamlandı.
Beydağ Ovacık Yaylası'na inşa edilecek 750 bin metreküp su kapasiteli Ovacık Göleti için proje çalışmaları tamamlanarak kamulaştırma onayı da çıktı. Proje ile Beydağ ve Ödemiş'in ortak yaylasında 910 dekar tarım alanı sulanacak.
Kiraz'da planlama ihalesi 2 Kasım 2016 tarihinde yapılan Suludere Göleti için proje çalışmaları sürüyor. 1 milyon 370 bin metreküp su kapasiteli Suludere Göleti ile 1870 dekar tarım alanının sulanması amaçlanıyor.
Tire'de proje çalışmaları tamamlanan Sarılar Göleti 5 bin 400 dekar tarım alanı sulanacak. 3 milyon 570 bin metreküp su kapasiteli Sarılar Göleti için ihale süreci bekleniyor.
Takviye Projeleri Yolda
19 bin 650 hektar sulama alanına sahip Beydağ Barajı'na takviye için iki proje hazırlandı. Geçen yıl ihalesine çıkılan Tasavra Çayı 1. Kademe İlave Su Temini Projesi ilgi görmeyince bu yıl bir kez daha ihale düzenleneceği açıklandı. 2017 yılı içinde ihalesine çıkılacağı belirtilen proje ile Beydağ'daki Tasavra Çayı'ndan yıllık 12 milyon metreküp suyun Beydağ Barajı'na aktarılması amaçlanıyor.
Tasavra takviyesinin yanında Kanlı, Abuhayat ve Uzunoluk Regülatörü ve iletim hattı ile Beydağ Barajı'na yıllık 2,5 milyon metreküp daha su ilave edilmesi hedefleniyor. Beydağ Barajı için aciliyet arz eden bu proje için hazırlıklar tamamlandı, ihalesi bekleniyor.
Bölgedeki sulama projelerinin yanı sıra Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ ve Bayındır'da bugüne dek 45 dere ıslah projesi tamamlandı.
Küçük Menderes Islahında İlk Etap Tamam
Beydağ Barajı'ndan Tire'nin Gökçen Mahallesi'ne dek olan bölgeyi kapsayan Küçük Menderes ana yatak düzenlemesinde %99 seviyesine gelindi. Nehir yatağının iki kıyısı kayayla kaplanarak menderesler büyük ölçüde yok edilyor. Bayındır'da Yusuflu Arpacılar Deresi, Ödemiş Küre Büyükdere ve Tire Sarılar Künk Deresi ıslah projelerinde çalışmalar sürüyor. Ödemiş Küçükören Deresi, Tire Büyükkale Sazak Dere ve Işık Dere ıslah projeleri için hazırlıklar devam ediyor.