SON DAKİKA

Üretici Market Fiyatlarından Şaşırtan Yansımalar


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticiden tüketiciye tüm halkı ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri açıkladı.

Bayraktar Mart ayında marketlerde yaşanan değişimler hakkında verdiği bilgilendirmede;  "Markette 18 üründe, üreticide 9 üründe fiyat artışı, markette 12 üründe, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü oldu. Fiyat, markette 7, üreticide ise 13 üründe değişmedi." dedi.

Bayraktar, üreticide ve markette fiyatı en fazla artan ürünün portakal, fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette yeşil soğan, üreticide ise salatalık olduğunu belirtti.

Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 485,24 ile elmada, yüzde 451,11 ile kuru soğanda, yüzde 398,33 ile kuru kayısıda, yüzde 273,85 ile kuru incirde, yüzde 268,06 ile lahanada, yüzde 251,81 ile kuru üzümde görüldüğünü belirten Bayraktar açıklamasına şöyle devam etti;

İndirim en fazla yeşil soğana yansıdı

"Yeşil soğandaki, fiyat düşüşünü yüzde 30,06 ile salatalık, yüzde 23,45 ile kabak, yüzde 20,64 ile ıspanak, yüzde 9,72 ile yumurta, yüzde 8,37 ile marul, yüzde 7,22 ile patlıcan, yüzde 6,31 ile kuru soğan, yüzde 4,96 ile kuru fasulye, yüzde 4,65 ile pırasa, yüzde 1,73 ile lahana, yüzde 1,40 ile kırmızı mercimek izledi.

Portakal zam şampiyonu

Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 36,75 oran ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat artışını yüzde 28,15 ile karnabahar, yüzde 27,93 ile sivri biber, yüzde 16,27 ile domates, yüzde 14,38 ile elma, yüzde 5,22 ile patates, yüzde 3,04 ile yeşil mercimek, yüzde 2,85 ile fındık içi, yüzde 2,18 ile zeytinyağı, yüzde 1,69 ile ayçiçeği, yüzde 1,45 ile limon, yüzde 1,06 ile süt, yüzde 0,85 ile kuzu eti, yüzde 0,82 ile tavuk eti, yüzde 0,70 ile kuru incir, yüzde 0,48 ile dana eti, yüzde 0,22 ile Antep fıstığı, yüzde 0,19 ile nohut takip etti."

"Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 36,85 ile yeşil soğan, yüzde 25,71 ile ıspanak, yüzde 21,72 ile lahana, yüzde 21,28 ile kabak, yüzde 20,39 ile patlıcan, yüzde 18,46 ile pırasa, yüzde 16,80 ile karnabahar, yüzde 14,14 ile marul, yüzde 12,50 ile kuru soğan, yüzde 3,39 ile Antep fıstığı izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 50,60 oran ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat artışını yüzde 41,01 ile domates, yüzde 15,15 ile sivri biber, yüzde 14,07 ile patates, yüzde 8,98 ile kuzu eti, yüzde 5,85 ile dana eti, yüzde 5,33 ile limon, yüzde 3,29 ile kuru üzüm, yüzde 2,05 ile fındık takip etti."

"Üreticilerde fiyatı artan ürünlere baktığımızda en fazla fiyat artışı portakalda meydana geldi. Portakalda, meydana gelen donun ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arzında yaşanan daralma fiyatlara yansıdı. Bunu yanı sıra arzın depolardan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış görüldü.

Mersin ilimizde yaşanan sel felaketinin yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemde domateste ara bir dönem olması, biberde rekoltede yaşanan düşüş ile birlikte hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı.

Patateste ise ihracat iadesi verileceği açıklanması sonucunda piyasalarda yaşanan hareketlilik fiyatları artırdı. Her ne kadar fiyatlarda artış görülse de maliyetine ürün sattığı dikkate alındığında artan fiyatlardan üreticilerin yeterince istifade edememektedir.

Üreticide en fazla fiyat düşüş görülen ürün salatalık ve yeşil soğan oldu. Bunun yanı sıra ıspanak, lahana, kabak, patlıcan, pırasa ve karnabaharda da fiyat düşüşleri yaşandı. Kabak ve patlıcanda, hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş meydana geldi.

Kış sebzelerindeki büyük indirimin sebebi

Ispanak, lahana, pırasa ve karnabahar gibi kışlık sebzelerde de artan hava sıcaklılarıyla birlikte piyasaya arz edilen ürün miktarındaki artış, fiyatlarda düşüşe yol açtı."