Yağışlar Yetersiz, Sulama Birliği Alarmda
Küçük Menderes havzasında kurak geçen mevsim Beydağ Barajı'na yansıdı. 10 bin hektar tarım alanına su vermesi beklenen barajda doluluk kış mevsiminde sadece %4'lük artış gösterebildi.
2016 sulama sezonunda doluluk oranı %14'e kadar inen Beydağ Barajı'nda nisan ayı başı itibariyle doluluğun %18 civarında olduğu belirtildi. Yaklaşık 45 milyon metreküp suyun bulunduğu barajdaki bu miktar Küçük Menderes Sulama Birliği yetkililerini ve üreticileri kara kara düşündürüyor. Birlik yönetimi teyakkuza geçti.
Nehir yatağına bırakılan suyu arar hale geldi
Kurak geçen mevsimin yanı sıra Kiraz'da Küçük Menderes Nehri'ni besleyen çaylara göletlerin inşa edilmesiyle baraja gelen su miktarının azaldığı gözlenirken Beydağ Barajı geçmiş yıllarda nehir yatağına salınan suyu da arar hale geldi. Önümüzdeki günlerde genel kurula hazırlanan Küçük Menderes Sulama Birliği yönetimi, barajdaki su miktarının bir hasat dönemine bile yetmesinin zor olduğunu belirterek sulama sezonunu kısaltmayı gündeme taşıdı.
"Sulama döneminin kısaltılması gündemde"
Umutlarının bahar mevsiminde düşebilecek yağışta olduğunu ifade eden Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, "Rakamlar ortada, ne kadar tedbir alınırsa alınsın bu sezon işimiz zor. Bin hektarda bir sezonda bölgemizde tüketilen miktar belli. Biz ortalama 10 bin hektar alanı suluyoruz. Yılda üç ürün alınabilen bölgemizde bu yıl bir ürünü sulayabilirsek bölgemiz için iyi olacak. Bu nedenle sulama sezonu dönemini kısa tutmayı gündemimize aldık. Bölgemizdeki diğer sulama birlikleri de bu tarzda hareket etmeyi planlıyor. Çiftçimiz her gün bize ulaşıp suyun durumunu soruyor, su talep ediyor. Biz en sıcak dönemlerde üreticimizin ürününün yanmaması için planlamamızı yapıyoruz.
Zaten bölgemizde son 10 yıllık yağış ortalamasına baktığımızda Beydağ Barajı'nın hiç su vermesek bile 6 yılda dolabileceği anlaşılıyordu. Çünkü barajımız yılın her dönemi akan bir nehir üzerine kurulmuş değildi. Ancak bu yılki yağış miktarına baktığımızda 10 yılda bile dolması zor. Kuraklık ve geçmiş yıllarda suyun yeterince korunamaması ile bugün geldiğimiz noktada suyun yetmeyeceğini öngörüyoruz. Meclis üyelerimizle hep birlikte karar alarak sulama dönemini belirleyeceğiz. Bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da her türlü kararımızı meclisimiz ve üreticilerimizle birlikte alacağız" dedi.
"Sulama projesi bölgemizin geleceği"
Küçük Menderes Sulama Projesi'nin bölgenin kaderini değiştirecek bir yatırım olduğunu vurgulayan Kaptan, "Küçük Menderes Sulama Projesi bölgemizin geleceğidir. Geçmişten beri damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin bölgemizde yaygınlaşması gerektiğini dile getirdik. Suyun ölçülebilir olması için sayaç gerektiğini ifade ettik. Bununla ilgili ücret tarifesinde de kolaylık sağladık. Bölgemizde yıllardır yüksek maliyetle sulama yapıldığını unutmadan böyle önemli bir yatırımdan en iyi şekilde yararlanmamız için damlama ve yağmurlama sistemi kullanımı şart. Biz de bu bilinçle üreticimize vahşi sulamanın büyük sıkıntılar getireceğini hep anlattık. Bundan sonra da anlatmaya devam edeceğiz. Modern sulama tekniklerinin yanı sıra suyun ölçülebilir olması da projenin doğru ilerlemesini sağlayacaktır. Bu zor sezonu atlattıktan sonra suyumuzun ölçülebilir olması için sayaç konusunda da bilinçlendirme faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bu sıkıntılı günlerde üreticilerimizden suyun her damlasına sahip çıkmalarını, israf edenleri uyarmalarını, yaşanan sıkıntıları birliğimizle paylaşmalarını bekliyoruz. Zorlu sezonu üreticilerimizin destek ve anlayışlarıyla atlatacağımıza inanıyor, tüm üreticilerimizle birliğimizi birlikte yönetmek üzere çağrıda bulunuyoruz"
Başar Uçar