Çok şanslıyız Ege sağlık deposu
Ege bölgesinde yetişen ve yenilen birçok ot çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan her biri vücuda farklı yararlar sağlar ve uzmanlarca tüketilmesi önerilir.
Diyetisyen Fatmagül Baysal, hiçbir uğraş gerektirmeden dağlarda ve ovalarda yetişen otların son derece sağlıklı olduğunu, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olduklarını belirtti.
Genel olarak Ege Bölgesinde yetişen sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, hindiba, şevketi bostan, gelincik, labada, kuş otu, sinirotu, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, turp otu, hardal otu, yabani kuşkonmaz, cibez, kuzukulağını organik pazarlardan satın alınabileceği gibi tarlalardan toplamak mümkün.
Bölgede bolca tüketilen ve lezzetleriyle öne çıkan bazı bitkiler ve özellikleri ise şöyle;
Radika
Besleyici değeri yüksek bir ot olan radika vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği bulunur.
Şevket-i bostan
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür. Safra salınımını arttırıcı ve iştah açıcı etkisi vardır.
Deniz börülcesi
Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve bakır minerallerini bol miktarda içerir. Kalorisi düşüktür fakat doyurucu özelliği yüksektir. Bu yüzden zayıflama diyeti yapan bireylere tüketmesi önerilir.
Isırgan otu
Folik asit, A ve C vitamini, lutein, karetenoid içerir. Antioksidan açısından güçlü olması ve ödem atıcı etkisi nedeniyle zayıflama diyetlerinde kullanılır. Obeziteyi azaltıcı etkisi bulunmuştur.
Ebegümeci
Hem anti mikrobiyal etkisi hem de C vitamini sayesinde enfeksiyon durumlarında bağışıklık arttırıcıdır. Diş çürüklerinin oluşmasını engellediği bilinmektedir. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
Sarmaşık Otu
Afrodizyak etkisi ile bilinir. Aynı zamanda kalp damar hastalıklarını önleyici, damar yapısını koruyucu ve damarda plaklaşma oluşumu engelleyici etkileri bulunmuştur. Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
Hiç yorum yok