SON DAKİKA

Ödemiş’in 85 Yıllık Nostaljik Kahvaltıcısı



Ödemiş'te Hacı Sadık Çarşısı girişinde yer alan helvacı 1932'den her gün aynı saatte kahvaltı için kapılarını açıyor. Nostaljik kahvaltı veren mekan, vatandaşları yakın geçmişte yolculuğa çıkartıyor.

Dördüncü kuşak tarafından Helvacı Mehmet adıyla hizmetlerini sürdüren işletme, Ödemiş'in nostaljik lezzetlerinden birisi olarak Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nin de yer aldığı Hacı Sadık Caddesi'nde sabahın ilk ışıklarından itibaren kahvaltı sunuyor.

Kendi üretimleri olan bal kaymak, Ödemiş tulumu, yeşil çizme zeytin, siyah çürütme zeytin, köy yumurtası ve süt ile güne enerjik başlamak isteyenlerin yıllardır müdavimi olduğu helvacı aynı zamanda irmik helvası ve kurt baklava çeşitlerini de vatandaşlarla buluşturuyor.

85 yıldır bir gün bile ara vermeden çalıştıklarını söyleyen işletmeci Mehmet Şirinsöz, "Bu mekan Ödemiş'in en eski kahvaltıcılarından biri. Helvacı Nuri'nin yeri olarak da biliniyor. Eski İstasyon tarafında da bu hizmeti veren bir arkadaşımız daha var. Sadece kahvaltı ve irmik helvası ile tatlı çeşitlerimiz mevcut. Her gün gün doğarken hizmet vermeye başlıyoruz. Yıllar içerisinde alışkanlık oluştuğundan esnaflarımız kahvaltılarını burada yapıyor. Kaymağı odun ateşinde pişirdiğimiz sütten alıyoruz. Hiçbir katkı maddesi yok, koruyucu yok. Peynir Ödemiş peyniri. Zeytini salçayı kendimiz hazırlıyoruz. Börek ev böreği lezzetinde.

Dört Kuşaktır Yaşayan Gelenek

Ben dördüncü kuşak işletmeciyim. Babam Kamil Şirinsöz, 1972'de buraya ortak olmuş. 1992'den beri biz devam ettiriyoruz. Eskiden köyden gelen vatandaşlarımız ilk buraya uğrayıp sonra işlerine bakarlarmış. Dönüşte de buradan baklava alıp köylerine dönerlermiş. Ben de hatırlıyorum özellikle irmik helvası yemeye gelenler yer bulamazlardı. Üst kata taşardı. O zamanlar yazları karpuz-peynirle kahvaltı bile veriliyordu.

Halen belli bir yaş grubunun ilgisi var. Gençlerin ilgi göstermesini de elbette isteriz. Çünkü kahvaltı için verdiğimiz her şey doğal. Patates hasat zamanlarında geceleri saat 2 buçukta kapılarımızı açıyoruz. Çalışmaya gidenler gelip kahvaltısını yapıp gidiyor. Tıpkı bir Töngül Pidesi gibi bizim kahvaltımız da Ödemiş'te özel bir yere sahip. Mütevazı şartlarda işimizi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Ödemişlileri bu nostaljik kahvaltıya bekliyoruz" dedi.



Hiç yorum yok