Orman zararlılarına aşk tuzağı!
Ödemiş'in çevresindeki çam ormanlarında görülen çam kese böceği ve Akdeniz çam kabuk böceği gibi zararlılara karşı Gölcük civarındaki ormanlara "aşk tuzağı" olarak da bilinen huni tipi tuzaklar kuruldu.
Ödemiş'te Bozdağlar eteklerindeki kızılçam ve karaçam ormanlarında görülen ve ağaçların yeşil yapraklarını kurutan ancak ağacın gövdesine zarar vermeyen çam keseböceğinin yanı sıra ağaçlar için tehdit olan Akdeniz çam kabuk böceği gibi zararlılarla mücadele için Bayındır Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı şefliklerin çalışmaları sürüyor.
Orman İşletme'nin biyolojik ve mekanik olarak gerçekleştirdiği mücadele kapsamında Gölcük ile Bozdağ arasındaki çam ormanlarına aşk tuzağı olarak da bilinen huni tipi tuzaklar kuruldu. Dişi böcekler tarafından salgılanan ve erkek böceğin dişiyi bulmasını sağlayan feromonu içeren tuzaklar ile zararlı böceklerin huninin dibindeki kovanın içine düşüp imha edilmesi hedefleniyor.
ORMANI TERMİNATÖR BÖCEKLER KORUYOR
Aşk tuzağı olarak adlandırılan huni tipi tuzakların yanı sıra sadece çam keseböceği tırtılları yiyerek beslenebilen terminatör böcekler ile Ödemiş ve çevresindeki çam ormanlarında biyolojik mücadele gerçekleştiriliyor. "Calosoma sychopanta" adı verilen terminatör böcekler günde 2-3 kese tırtılıyla beslenip 15-16 böceği öldürerek ormanı koruyor.
Hiç yorum yok