Peynircilik Sektörü Ödemiş’te Buluştu
Türkiye'nin süt üretimindeki önemli merkezi Ödemiş ilk kez düzenlenen Peynircilik Şenliği'ne ev sahipliği yaptı. Sektör temsilcileri ve akademisyenler peynirin nabzını tuttu
Ödemiş Peynircilik Şenliği, Ödemiş Belediyesi öncülüğünde Kongre Merkezi ve Nikah Sarayı'nda gerçekleştirildi. Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, oda ve birlik başkanları, daire amirleri, belediye meclisi üyeleri, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen şenlikteki panellerde markalaşma vurgusu yapıldı.
"Peynirde markalaşma ve ihracat", "Peynirde kalite" ve "Ödemiş'in peynircilik vizyonu" başlıklarıyla üç panelin düzenlendiği şenlikte açılış konuşmalarını Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk gerçekleştirdi.
"Tuz Oranı Azaltılmalı"
"Peynirde markalaşma ve ihracat" adlı paneli HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet Ertürk yönetti. Panelistlerden Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, uluslar arası alanda rekabet için peynir üretimindeki püf noktalara dikkat çekti. Tuz oranının azaltılması gerektiğini aktaran Yaşar, Ödemiş tulumunun ihracat için son derece uygun bir ürün olduğunu söyledi.
Gölcük Süt Genel Müdürü İsmail Dadal, taklitçiliğin sektöre verdiği zararları anlatırken Gürsüt Genel Müdürü Murat Hocalar da ihracat için yetenekli yöneticilerin önemine vurgu yaptı. Hocalar, Suudi Arabistan'ın Danimarka'dan peynir ithal ettiğini belirterek Türkiye'nin bu alandaki ihracatının yeterli olmadığını ifade etti. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, markalaşma üzerine gerçekleştirdiği sunumda Ödemiş peynirinin markalaşması gerektiğini kaydederek bu konuda atılacak adımları anlattı.
COĞRAFİ İŞARET ÇAĞRISI
Türkiye Araştırma Ağı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, yöresel ürünlerin coğrafi işaretlerle korunabileceğine vurgu yaptı. Türkiye'nin tescil edilebilir 2500 ürüne sahip olduğunu belirterek, Yunanistan'ın AB tescilli 104 ürünü bulunurken Türkiye'nin bu şekilde sadece 2 ürününün olduğunu kaydetti. Rokfor peynirine adını veren kasabada 635 kişi yaşadığı halde Rokfor peynirinin üretim bandında 15 bin kişinin çalıştığını belirten Tekelioğlu, "Ödemiş tulumu diyoruz ama coğrafi işaret alınırsa markalar daha anlamlı olur. Coğrafi işaret hem ürüne daha da değer
kazandırıyor hem de haksız rekabeti önlüyor" dedi.
"Bir Milletvekili Bile Yok"
Panelin ardından katılımcılar görüş ve önerilerini sundu. Ödemişli veteriner hekim Mehmet Çelikkaleli, şenliğe katılımın yeterli olmadığını, üreticinin şenliğe daha çok katılması gerektiğini belirterek, "İzmir'in 24 milletvekili var. Bugün bu salonda bir tane bile milletvekili yok. Demek ki üst kesim bizim hissettiğimiz gibi hissetmemiş. Bugün burada firma temsilcileri ve akademisyenler birbirini ağırlıyor. Üreticiler yok" diyerek şenlik organizasyonunu eleştirdi.
Antre Gourmet Genel Müdürü Pınar Sözer'in "Peynir aşkına" adlı sunumu sonrası katılımcılar peynir tadımına geçti. Ödemiş'te üretilen peynirlerin görücüye çıktığı tadım büyük ilgi gördü. Şenliğin öğleden sonra olan ikinci bölümünde "Peynirde kalite" ve "Ödemiş'in peynircilik vizyonu" adlı panellerin yanı sıra "Doğudan batıya peynircilik" ve "Tarım ve gıda etiği nedir" adlı sunumlarla peynircilik sektörü sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Ödemiş'in hammadde üretimi kadar mamul madde üretiminde de ön plana çıkması gerektiği vurgulandı.
"Peynir Ödemiş`ten alınır" sloganıyla Ödemiş Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Peynircilik Şenliği'ne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Ticaret Odası, Ödemiş Ticaret Borsası, Ödemiş Ziraat Odası, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ödemiş Süt Üreticileri Birliği ve Medyakoop destek verdi.
Hiç yorum yok