Türklük ve İslamla Yoğurulan Medeniyeti Birgi'de Anlattılar
Ödemiş'in tarihe başkent olarak kazınan mahallesi Birgi, Ödemiş Belediyesi ve İKÇÜ işbirliğiyle "Anadolu'da Selçuklu Dönemi" paneline ev sahipliği yaptı. Dervişağa Medresesi'nde ayrıca karma sergi de açıldı.
Ödemiş Belediyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) işbirliğiyle "Anadolu'da Selçuklu Dönemi" adlı panel ve dönemin özelliklerini yansıtan sergi düzenlendi. Dervişağa Medresesi'ndeki panelde Anadolu'daki Selçuklu medeniyeti Birgi esintileriyle anlatıldı.
Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Müftü Sebahattin Kesti, ÇEKÜL Batı Anadolu Koordinatörü Emin Başaranbilek, akademisyenler, daire müdürleri ve davetlilerin takip ettiği panelin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Ödemiş Belediyesi'ne teşekkür ederek, "Birgi'de olmak çok daha farklı bir anlam ifade ediyor. Selçuklu ile atılan temel olmasa Aydınoğulları olmazdı, Aydınoğulları olmasa Birgi de olmazdı" diye konuştu.
"BU ÜLKEYE BORCUMUZ"
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de "Bu ülkeye borçlarımızdan birisi de bu gibi bilimsel çalışmalara destek vermek bunun için bir araya gelmektir. Birgi'de daha ayağa kaldırılacak büyük bir tarih var. Yapılacak çok iş var. Bu panel de bunun bir parçası. İKÇÜ ile yol arkadaşlığımız sürecek" dedi.
Konuşmaların ardından İKÇÜ Müzik Bölümü öğretim görevlisi Cem Çırak ney, Ege Üniversitesi Devlet Türk Mûsikîsi Konservatuarı öğrencisi Sinem Bozkurt da tambur ile davetlilere bir dinleti sunarak beğeni topladı.
"MEDRESELERLE YÜKSELEN SELÇUKLU"
Anadolu'da Selçuklu Dönemi'nin ele alındığı paneli İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe yönetti. Gökçe, "Bu topraklar vatan olma özelliğine Selçuklu döneminde kavuşmuştur. Türklük ve İslamlıkla yoğurulan yeni bir medeniyet inşa edilmiştir. İlmi himaye eden medreselerle yükselen bir devlet yapısı ile Selçuklu bizleri karşılamaktadır" dedi.
Panelistlerden Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türklerin Hun, Göktürk, Selçuklu ve Osmanlı ile dört büyük çağ yaşadığını belirterek, Anadolu'nun Selçuklu döneminden yani 1147 yılından beri Türkiye olarak anıldığını vurguladı.
BİRGİ'DEKİ SELÇUKLU ESİNTİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
İKÇÜ Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Küskü, Birgi'yi başkent yapan Aydınoğulları Beyliği'nin taşıdığı Selçuklu izlerine dikkat çekti. Küskü, Birgi'nin başkent olma sürecinde inşa edilen yapılarda Selçuklu mimarisinin görüldüğünü ifade etti. Mimaride Selçuklu geleneğini sürdüren Aydınoğulları Beyliği'nin Selçuklu kimliğine sahip çıkarak Birgi'yi başkent haline getirdiğini vurguladı.
İKÇÜ Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cahit Telci, Aydınoğulları Beyliği'nin Birgi'ye yerleşme süreciyle ilgili paylaşımlar yaptı. Birgi'nin coğrafi konumuyla daha güvenli bir yer olması nedeniyle yerleşimin geliştiğini söyleyen Telci, "Aydınoğulları Beyliği dönemindeki beyliklere göre daha aşmış bir beylik idi. Beyliğin erkekleri ve kadınları mutlaka gittikleri yerlere eserler kazandırmış, eserlere önem vermiştir. Ancak bugün baktığımızda Birgi'deki Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'nin Osmanlı kaynaklarında İsabey Camisi olarak geçtiğini görüyoruz. Kiraz ve Selçuk'taki İsabey Camilerinde de aynı durum söz konusu" diye konuştu.
SERGİ BİR HAFTA SÜRECEK
Selçuklu'dan günümüze Birgi tarihine de ışık tutulan panelin ardından Anadolu'da Selçuklu izlerini taşıyan karma serginin açılışı gerçekleştirildi. Bir hafta boyunca Dervişağa Medresesi'nde devam edecek serginin açılışını Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu gerçekleştirdi. Ateşoğlu, Birgi gibi tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir bölgeye sahip Ödemiş'te görev yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek panelde ve sergide emeği geçenlere teşekkür etti. Açılışın ardından davetliler sergiyi gezdi.
Başar Uçar
Hiç yorum yok