Geçim derdi sıcak-soğuk dinlemiyor
Ödemiş'te hasadı yaz mevsiminin başında yapılan ürünlerden salatalık için tarım işçileri sabahın ilk saatlerinden itibaren gün boyu 35 dereceyi aşan sıcaklığa meydan okuyup kovaları ve çuvalları doldurmaya çalışıyor.
İzmir'in en çok salatalık üretimi yapılan ilçesi Ödemiş'te birinci olarak adlandırılan bahar ürününün hasadı yağışların azalmasıyla hızlandı.
Yağışlar nedeniyle zaman zaman aksayan hasat Ödemiş Ovası'nın doğusundaki Kaymakçı, Çaylı, Kurucuova, Emirli, Orhangazi, Köfündere gibi mahallelerde devam ederken işçiler yakıcı güneşin altında zorlu bir mesai veriyor.
Ramazan ayının son günlerinde 60 ila 65 lira arasında değişen yevmiye ücreti için sabah erken saatlerde tarlaya inen işçiler sıcaklığın en yüksek olduğu saatlere dek alın terini tarlaya döküyor. Tek tek elle toplanıp kovalara ve çuvallara doldurulan salatalık tarlalarındaki nem de en az yakıcı güneş kadar işçileri zorluyor. İşçilerin büyük emek sarf ederek topladığı salatalıklar daha sonra boyutlarına göre ayrıştırılmak üzere eleklerden geçiriliyor.
Ödemiş'te ilk ürünün hasadı haziran ayında yapılan salatalıkta ikinci ürünün hasadı da ağustos ayı sonunda başlıyor.
Başar Uçar
Hiç yorum yok