SON DAKİKA

Ödemiş’in alev savaşçıları sezona hazır


Ödemiş Orman İşletme Şefliği, haziran ayıyla birlikte başlayan orman yangın sezonuyla ilgili tüm hazırlıklarını tamamladı. Ekipler yangın ihbarının ardından 15 dakika içinde bölgeye ulaşacak şekilde konumlandırıldı.

Bayındır Orman İşletme Şefliği'nin toplam orman alanının %14'ünü sorumluluk alanında bulunduran Ödemiş Orman İşletme Şefliği havaların ısınmasıyla birlikte başlayan orman yangın sezonuna hazır. Ödemiş Orman İşletme Şefliği, Mursallı Yangın Ekipleri Koordinasyon Merkezi ve Çamyayla'daki müdahale ekibiyle 51 bin 415 hektarlık sorumluluk sahasındaki yangınlara 15 dakika içerisinde müdahaleye başlayacak şekilde hazırlıklarını tamamladı.

Orman yangın sezonunun başladığını vatandaşların ormanlık alanlarda görecekleri dumanla ilgili derhal ücretsiz orman yangın ihbar hattı 177'yi aramaları gerektiğini belirten Ödemiş Orman İşletme Şefi Mevlüt Polat, söndürme ekiplerinin 24 saat teyakkuzda olduğunu ifade etti.

"MURSALLI VE ÇAMYAYLA'DA EKİPLER TEYAKKUZDA"

Ödemiş'te Mursallı'daki depoda Yangın Ekipleri Koordinasyon Merkezi oluşturulduğunu kaydeden Polat, "Şu anda Mursallı'da 12 kişilik ekibimiz 2 adet 4 tonluk arozözümüz, bir adet 12 tonluk su tankerimiz hazır. Şefliğimizin 3 adet pick-up kamyonetiyle de derhal olay yerlerine hareket edebiliyoruz. Aynı şekilde Çamyayla bölgesindeki yangınlara müdahale maksadıyla 5 kişilik ekibimiz ve 4 tonluk arozözümüz konumlandırılmış durumda, sürekli oradalar. Arozözlerimizde gaz maskesi, motorlu testere, çapa, tırmık, şaplak gibi müdahalede kullandığımız ekipmanlarımız mevcut. Her arozözün hortum uzunluğu 500 metre. İki hortumun birleştirme olanağıyla 1 kilometreye kadar hortumlar uzatılabiliyor. Hortumlar yanmaz malzemeden yapıldı.

DİĞER İLÇELERDEN HEMEN TAKVİYE YAPILIYOR

Ödemiş'in yanı sıra Küçük Menderes havzasındaki diğer ormanlık alanlarda oluşabilecek yangınlara karşı Kiraz Akpınar'da 5 kişilik ekibimiz ve bir adet 4 tonluk arozözümüz, Beydağ'da köpük ve su sıkabilen pick-up kamyonet şeklinde 350 litre kapasiteli bir ilk müdahale aracımız bulunuyor. Mevcut ekip ve araç dağılımıyla bize yangın ihbarı ulaştıktan sonra hemen harekete geçip olay yerine ulaşıp müdahaleye başlamamız 15 dakikalık bir süreyi alıyor. Bayındır, Tire ve Selçuk'taki ekipler de ihtiyaç duyulması halinde derhal yangın bölgelerine sevk ediliyor. Böylelikle yangına ilk müdahalenin ardından diğer ilçelerden gelen takviyelerle sağlıklı bir müdahale sağlanmış oluyor" dedi.

"YANGIN HAVUZLARI HAVA DESTEĞİ İÇİN HAZIR"

Havadan müdahalenin Orman İşletme Şeflerinin gerek duyması ve çağrıda bulunması durumunda gerçekleştiğini aktaran Polat, "Yangının durumu ve ilerleyişine göre Orman İşletme Şeflerimizin çağrısıyla hava desteği isteniyor. Kemalpaşa, Gümüldür ve Kuyucak'ta yangın söndürme helikopterleri bulunuyor. Selçuk'ta da yangın söndürme uçakları her an hazır. Çağrı üzerine havadan müdahale başlıyor. Hava desteğinin büyük önemi var. 2-3 tonluk kapasitesi olmasına karşın çok büyük katkı sağlıyor. Bölgemizde Ahrandı, Bucak, Tosunlar, Köseler, Ardıcak, Başova ve Subatan'da orman yangın havuzları bulunuyor. Her biri 360 ton su kapasiteli havuzlar yangın söndürme helikopterlerine su sağlıyor. Tire ve Bayındır'da da havuzlar var. Bu havuzların yanı sıra Gölcük Gölü, Beydağ Barajı ve Bademli Barajı'ndan da hava desteği için su alınıyor" dedi.

"GÖZETLEME KULELERİ 24 SAAT GÖREVDE"

Ödemiş'te üç adet yangın gözetleme kulesinin bulunduğunu belirten Polat, "Ödemiş'te Keldağ, Gölcük ve Horzum-Başova arasında Kartal Kule orman gözetleme kuleleri bulunuyor. Kiraz'da Tekke, Tire'de Yağbasan, Selçuk'ta Görünmez ve Bayındır'da Basra orman gözetleme kuleleriyle Küçük Menderes havzası 24 saat kontrol altında tutuluyor. Kulelerde gece ve gündüz nöbetçileri sürekli bölgeyi izleyerek duman gördüklerinde derhal en yakındaki söndürme ekibiyle iletişime geçiyor. Vatandaşlardan gelen ihbarlar da bu kulelerden yapılan gözlemlerle doğrulanmış oluyor. Her kulemizin ayrı bir görüş mesafesi var" dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Orman yangın söndürme ekiplerinin kırsaldaki mahallelerde yaşanan yangınlara da müdahale desteğinde bulunduğunu söyleyen Polat şöyle devam etti: "Sahadaki ekiplerimize yakın noktalarda çıkan ev, tarla, bahçe yangınlarına da hemen müdahalede bulunuyoruz. Yangın ayırt etmeden aktif görev alıyoruz. Orman yangınlarında ise belediyelerin itfaiye ekiplerinden su takviyesi alıyoruz. Söndürme işlemini ekiplerimiz yaparken ilçelerdeki itfaiye ekipleri de sürekli su takviyesi sağlayarak işimizi kolaylaştırıyor. Yangın sezonunun başladığı bugünlerde vatandaşlarımızdan orman alanlarda kesinlikle ateş yakmamalarını, izmarit atmamalarını, yangına sebebiyet verebilecek malzemeleri ormanlara bırakmamalarını özellikle talep ediyor, yangına dair bir belirti fark etmeleri durumunda derhal 177 orman yangın ihbar hattına bilgi vermelerini istiyoruz"


Başar Uçar

Hiç yorum yok