Ortaçağ’ın en büyük seyyahının gözünden Birgi
Ödemiş'te yerel tarih araştırmalarıyla son dönemde dikkatleri çeken Zeki Eker, bu kez Ortaçağ'ın büyük seyyahı İbn Battuta'nın seyahatnamesindeki Birgi'ye ışık tuttu.
Tarihe başkent olarak kazınan Birgi'ye başkent olduğu dönemde konuk olan seyyah İbn Battuta'nın 14 gün kaldığı başkentte gördükleri iki ciltten oluşan İbn Battuta Seyahatnamesi'nde geniş şekilde yer alıyor.
Aydınoğlu Mehmet Bey'in Birgi'deki tunç aslan heykelli sarayından, Birgi'ye düşen göktaşına dek Birgi'nin gizemli tarihine ışık tutan seyahatnamenin bölgenin geçmişteki büyük rolünün açık göstergelerinden biri olduğunu söyleyen Ödemişli yerel tarih araştırmacısı 74 yaşındaki Zeki Eker, öğrencilere özellikle bölge tarihini okumalarını tavsiye etti.
Yöreye dair belge ve kitaplardan oluşan son derece önemli bir kütüphaneye sahip olan Eker, "Fas'ta dünyaya gelen ve 28 yıl boyunca dünyayı adım adım dolaşan büyük seyyah İbn Battuta'nın iki ciltten oluşan ve Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan seyahatnamesini yıllardır edinmeyi çok istiyordum.
Bundan 40 yıl önce Küçük Cami'nin bahçesinde iken Ege Üniversitesi'nden bir akademisyen gelmiş, camideki kütüphanede Birgi'ye düşen göktaşını anlatan İbn Battuta Seyahatnamesi'ni sormuştu. O gün bugündür ben de bu seyahatnameye kavuşmayı çok istedim.
Seyahatname'de o dönem Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan Birgi şehri muazzam şekilde anlatılmış. 14. yüzyılda İbn Battuta'nın Erzurum'un ardından geldiği Birgi'de Muhyiddin isimli bir müderrisin yerini sormasıyla Aydınoğlu Mehmet Bey'in makamına dek uzanan serüven başlıyor.
"GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI"
Birgi'nin henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş bir hazine olduğunu söyleyen Eker, "Çevremizde ne var ne yok, kimler yaşadı, şimdi neler oluyor? Bunları genç nesillerin araştırması gerekiyor. Bugüne nasıl gelindi? Nasıl bir medeniyetin devamında bu günlere ulaştık? İbn Battuta dünyaca ünlü bir seyyah olarak tarih kenti Birgi'yi en iyi şekilde anlatmış, bunu yeni nesillere aktarabiliyor muyuz önemli olan bu. Ben İbn Battuta'nın Birgi'ye ve bölgeye dair yazdıklarını heyecan içerisinde okudum. Okuduklarım daha da ümitlendirdi beni, Birgi'de ortaya çıkartılması gereken daha çok değer var. Herkese de tavsiye ediyorum. Bugünü anlamak tarihi okumaktan geçer" dedi.
Başar Uçar
Hiç yorum yok