Yenilenebilir enerji üssüne dönüşüyoruz
Küçük Menderes havzasında dağlardaki rüzgarı değerlendirerek elektrik üreten rüzgar enerjisi santralleri gibi güneş enerjisi santrallerinin sayısı da artmaya başladı. Bölgede bir yandan biyogaz santrali projeleri de çoğalıyor.
Yenilenebilir enerji yatırımlarının giderek önem kazandığı 21. yüzyılda Küçük Menderes havzasında da bu yatırımlar kendilerini göstermeye başladı.
Birçoğu İstanbul ve Ankara merkezli holdingler Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ'ın dağlarında rüzgar enerjisi santralleri için kolları sıvadı. Havzada ilk olarak Tire'nin Ödemiş'e bakan yamaçları başta olmak üzere dağlarda birer birer modern yel değirmenleri hızla yükseliyor.
İKİ RES DAHA YOLDA
Bayındır'da da sayıları artışa geçen rüzgar türbinleri dikkatleri çekerken Ödemiş'te de Ödemiş-Aydın sınırında Ovacık Yaylası'nda rüzgar enerjisi santrali bulunuyor. Bayındır'da ayrıca bir rüzgar enerjisi santraline karşı hukuki mücadele sürüyor. Tire'deki rüzgar enerjisi santraline ek olarak yeni bir santral ve Kiraz-Nazilli sınırında da bir rüzgar enerjisi santrali için hazırlıklar sürüyor.
Enerjiatlasi.com adlı web sitesine göre yurt genelinde elektrik tüketiminin %5,91'ini karşılayan rüzgar enerjisi santralleri konusunda Bozdağlar'da şimdiye dek herhangi somut bir adım atılmadı. Bozdağlar üzerindeki Gündalan Yaylası'nda rüzgar enerjisi santrali kurmak isteyen bir firmaya 2011 yılında lisans verildiği biliniyor.
YILIN 300 GÜNÜ GÜNEŞLİ GEÇİYOR
Kuzeyi ve güneyi RES'lerle çevrilmeye başlayan Küçük Menderes Ovası, yılın 300 gününü güneşli geçirmesi nedeniyle güneş enerjisi ile elektrik üretmek isteyenlerin dikkatini çekiyor. Ödemiş'in Orhangazi Mahallesi'nde güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere santral kuruldu. Ödemiş, Tire ve Bayındır'ın 1800 KWh/metrekarelik güneş radyasyonu ile bu alanda önemli bir potansiyele sahip olması nedeniyle tıpkı rüzgar enerjisinde olduğu gibi güneş enerjisi konusunda tercih edilmeye başlandı. Bölgede bu yatırımı yapmak için lisans alan holdinglerin yanı sıra Tire OSB'de bulunan fabrikalar, Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Tire Süt Kooperatifi gibi işletmeler de elektriklerini güneşten almayı tercih ediyor. Orhangazi'de bulunan güneş enerjisi santrali ise bu alanda Ödemiş'te şimdiye dek yapılmış en büyük yatırım olma özelliğini taşıyor.
Başar Uçar
Hiç yorum yok