Özay Kaptan ''Beydağ Barajı hepimizin,İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ''
Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, sulama sezonunun tamamlanmasının ardından gelecek yıllar için alınabilecek önlemleri sıraladı, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazır oldukları vurguladı
Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, yarının suyunu korumak için yarının çok geç olduğunu belirterek, gelecek yıl damlama ve yağmurlama sulamaya geçişin şart olduğunu ve bu konuda kurumlarla işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.
Beydağ Barajı'nda su miktarının en alt seviye ulaşmasının ardından 1 Haziran'da başlayan sulama dönemi 1 Ağustos'ta son buldu. Üreticiler baraj suyunun kesilmesinin ardından sulama için çareler ararken Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan gelecekte yaşanabilecek sıkıntıları ancak modern ve planlı sulama ve sayaçlı sistemle önleyebileceklerini ifade etti.
Her yıl yağışlarla 30-40 milyon metreküp arası su gelen Beydağ Barajı'na bu yıl sadece 16 milyon metreküp su geldiğini, hiç sulama yapılmasa barajın 7-8 yılda kendini doldurabildiğini hatırlatan Kaptan, her geçen yıl sulama alanının arttığına dikkati çekti.
"TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA SU KULLANILDI"
Toplam 19 bin 650 hektar olan projede 2017 itibariyle 13 bin hektarda sulama yapıldığını söyleyen Kaptan, "Bu sulama sezonuna başlarken 10 bin hektarla başladık, 3 bin hektar daha sulamaya açıldı. Bölgemizde üç ürün alınabildiğinden sulama sezonu diğer bölgelere göre çok daha uzun. Ağırlıklı ürün ise hayvancılık sebebiyle silajlık mısır. En çok su tüketen ürünlerden birisi. Bu yıl kışın kurak geçmesi, baraja beklenen suyun gelmemesi sebebiyle sulama sezonu öncesi planlamamızı yaptık. Yazın bir kısmını kurtaracak şekilde 1 Haziran'da suyu açtık. DSİ'nin tanıdığı süre 40 gün iken biz 60 gün su verdik. 42 milyon metreküp su arazilere verildi. 1000 hektar başına 3 milyon 230 bin metreküp su düştü. Bu alanda DSİ'nin verilerine göre Türkiye'de 1000 hektarlık alanda 6 milyon metreküp su kullanılacağı hesaplanırken bölgemizde bunun yarısı kadar su kullanıldı. Yani Türkiye ortalamasının altında su kullandık.
Bu noktada geçmiş yıllara göre suyun çok daha iyi değerlendirildiğini, bilinçlenen üreticinin suya sahip çıktığını görüyoruz. Suyumuza sahip çıkan tüm üreticilerimize teşekkür ediyoruz. Bölgemizdeki birliklerden Saruhanlı'da 9 bin hektar alanda 62 günde 112 milyon metreküp su kullanılırken 1000 hektar başına 12,4 milyon metreküp su düşmüş. Bu örnek de bizim bölgemizdeki tasarruflu kullanımı gösteriyor" dedi.
"YARIN ÇOK GEÇ OLACAK"
2016 yılında sulama sezonu yaklaşık 8 ay devam ederken 2017 yılında su yetersizliği nedeniyle 2 ayla sınırlı kaldıklarını aktaran Kaptan, "Bu yıl üreticimizin suya en iyi şekilde sahip çıktığını gördük. Ancak gelecek yıllarda benzer sıkıntıların yaşanmaması için bir yol haritasına ihtiyaç duyuyoruz. Alınacak önlemlerin başında su sarfiyatının çok yüksek olduğu verimli toprakları da sürükleyen vahşi sulama yerine damlama ve yağmurlama sulamaya geçiş geliyor. Biz şu an damlama ve yağmurlama sulamayı %50 indirimli sağlıyoruz. Ancak atılması gereken daha somut adımlar var. Vahşi sulamayı bitirecek önlemleri meclis gündemine taşıyacağız. Meclis üyelerimizle birlikte alacağımız önlemleri gözden geçireceğiz. Yarının suyunu korumak için yarın çok geç olacaktır. Bu nedenle modern sulamayı sağlayıp bir yandan da suyun ölçülebilir olmasını sağlayacağız.
"KARTLI SAYAÇLI SİSTEMDE GEREĞİNDEN FAZLA SULAMA MÜMKÜN DEĞİL"
Kartlı sayaçlı sistemde ürüne ve arazi büyüklüğüne göre sulama yapılacak. Üreticinin ektiği ürün ne kadar su istiyorsa o kadar su verecek. Fazla sulama yapılması otomatik olarak önlenecek. Sayaçlı ve kartlı sistem bölgemiz için olmazsa olmaz. 2014 yılından beri gündemimizde. Ancak proje çalışmaları sürdüğü gerekçesiyle rafa kaldırılmıştı. Geçen zamanda suyun ölçülebilir oluşunun önemini maalesef görüyoruz.
Barajımızın toplam kapasitesi 248 milyon metreküp, proje tamamlandığında 19 bin 650 hektar için 120 milyon metreküp su gerekecek. Bu nedenle Tasavra Çayı, Bademli Barajı gibi noktalardan takviye projelerinin de ivedilikle uygulaması gerekiyor.
"İLGİLİ TÜM KURUMLARLA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"
Beydağ Barajı hepimizin. Sulama kanalları hepimizin. Bu proje bölgemizin geleceğidir. Bölgemizde yıllarca hasreti duyulan bu yatırımın bölgemize en iyi katkıyı sunması için hepimize görevler düşüyor. Biz Küçük Menderes Sulama Birliği olarak suyumuza sahip çıkma adına bölgemizde konuyla ilgili tüm kurum kuruluş ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde olmaya hazırız. 5 bine yakın üyesiyle bölgemizin her geçen gün gelişen üretici birlikleri arasında yer alan Küçük Menderes Sulama Birliği şeffaf bir şekilde hep birlikte yönetmeye devam edeceğiz. Bölgemizin geleceğini ilgilendiren böyle önemli bir yatırımın hedefine ulaşması için el ele verip birlik-beraberlik içerisinde hareket edelim" şeklinde konuştu.
BAŞAR UÇAR
Hiç yorum yok