SON DAKİKA

TASARRUFLARINIZI İYİ DEĞERLENDİRİN



Yatırımlarını değerlendirmek konusunda özellikle küçük yatırımcılar pek bilinçli hareket etmiyorlar ne yazık ki. Daha fazla kazanç elde etme fırsatları varken, tasarruflarını genellikle 2-3 puan daha az kazandıracak vadeli mevduat hesaplarına yatırıyorlar. Bu durum yatırım araçları hususlarında yeterli bilgi sahibi olmamalarından kaynaklanıyor. Onlar da haklı, bunlar zaman ve emek isteyen şeyler. İnsan o kadar koşuşturma içerisinde hangi birisi ile uğraşsın.

Mevduat sahibi kişiler paralarını değerlendirmek istediklerinde akıllarına ilk gelen şey parayı vadeli mevduat hesabına yatırmak oluyor. Bazıları döviz veya altın almayı tercih ediyor. Faize karşı hassas olan yatırımcılarise katılım fonlarını tercih ediyor. Yatırım fonlarında ise tercihleri bankalarının onlara açık açık gösterdiği kendi fonları kadar.

Bu yazımda sizlere göstermek istediğim şey, yatırım fonlarının, aslında size gösterilen küçük su birikintileri olmaktan öte, okyanuslar kadar geniş oldukları ve içerisinde çok zengin fırsatlar barındırdığıdır.

Yatırım fonlarının nasıl büyük bir okyanus olduğunu Fon Bilgilendirme Platformu yani Tefas sisteminden detaylıca görebilirsiniz. İnternet üzerinde www.tefas.gov.tr web sitesinden hizmet veren Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformunun kısaltması olan Tefas sitesinde bütün yatırım fonlarının bilgilerini bulabilir fonları detaylıca en ince ayrıntısına kadar analiz edebilirsiniz.

Tefas sisteminde tüm fonlarla ilgili detaylı analiz, karşılaştırma yapabilir tarihsel verileri ve istatistiki raporları görebilirsiniz. Sonrasında analizler ışığında bankanız internet sitesinden, her ne kadar linki banka tarafından öyle göz önüne konulmasa da, tefas sistemine girebilir ve istediğiniz kurumun çıkarmış olduğu her türlü yatırım fonunu alıp satabilirsiniz.

Her fonun uzman yöneticileri ve çalışanları vardır. Onların tek işi fon yönetmek ve işletmektir. Bu konuda yıllarca çalışmış birikim sahibi insanlardır bu kişiler. Onlar sizin için en iyi alternatifleri bulmak için çalışır. Sizin gidip almanızın zor ve hatta imkânsız olduğu yerli veya yabancı yatırım araçlarını bulur, alır ve satarlar. Bu nedenle, bireysel olarak, araştırmadan, rasyonel değil de duygusal olarak yatırım yapmaktansa yatırım fonlarına yatırım yapmak daha cazip görünmektedir.

Yatırım fonu alırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli hususa değinmemiz gerekir. Yatırım fonlarını, içerisinde değişik ürünler bulunan birer pazarsepetine benzetebiliriz. Yalnız fon sepetinde elma, armut yerine tahvil, bono, altın, döviz, petrol, hisse senedi gibi kalemler bulunur. Arz ve talebe göre bu ürünlerin fiyatları düşer veya çıkar. Devlet tahvil ve hazine bonoları gibi enstrümanlar risksiz kalemlerdir ancak getirisi daha azdır. Özel kurumların tahvil ve bonoları biraz daha fazla risklidir ancak getirileri birkaç puan daha fazladır. Ha bu arada, özel kurum tahvil ve bonosu derken bankaların veya çok büyük kurumların çıkardıklarından bahsediyorum. Kolay kolay batacak kurumlar değildir bunlar.

Portföy oluştururken yani fon satın alırken kendimize belli bir plan yapmalıyız. Mesela altın veya dövizin çıkacağını düşünüyorsak kendimize altın veya dövize endeksli fonlardan satın alabiliriz. Altın ve dolar çıktıkça fonunuzun değeri artar tam tersi durumdayani altın ve doların düşmesi halinde isefonunuzun değeri düşer. İstersek büyük devletlerin veya üçüncü dünya ülkelerinin tahvil ve bonolarına, fon sepetinde yer veren yatırım fonlarından da satın alabiliriz. Böylelikle hem dövizden hem de tahvilden iki yönlü kazanç sağlamış oluruz. Genelde altın ile petrol birbirlerine paralel olarak arttıkları için petrolün yükseleceğini düşünüyorsak yine içerisinde altın bulunan fonlardan satın alabiliriz. İçerisinde fon olan fonlardan alabiliriz.

Fon sepetlerinde her üründen belli bir oranda bulunduğu için satın alırkenürünün sepetteki oranına dikkat etmelisiniz. Kısa vadeli yatırımlardan büyük karlar elde etmek çok zordur. O nedenle kısa vadeli paralarla yatırım yapmanın riskli olduğu bilinmelidir. Uzun vadede en çok gelir getiren ürünler hisse senetlerinin bulunduğu fon sepetleridir. Şu hususa da dikkat etmek gerekir: yatırım yaparken düşen ürün alınır. Fiyatı yüksek ürünlerden uzak durmak gerekir. Yüksek fiyat risktir. Hisse senedi alırken normal hayatta satın alacağınız şirketlerin hisselerine yatırım yapın. Akaryakıt istasyonlarının iyi kazandırdığını düşünüyorsanız akaryakıt firmalarının hisselerini satın alın.

Fonların vergilendirilmesi ile ilgili olarak ise sadece, 01.10.2006 tarihinden SPK’ya göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgelerinin ilgili olduğu fona iadesinde yatırımcının elde ettiği gelir üzerinden %10 stopaj alınır. Diğer taraftan, portföyünün en az % 51'i sürekli olarakBorsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler, stopaja tabi olmayacaktır.

Ayrıca, Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonlarından hisse senedi yoğun niteliğine sahip fonların katılma paylarının ilgili olduğu fona iadesinde %0 oranında gelir vergisi tevkifatı uygulanır. Bu nedenle, BIST 30 Endeksi Hisse Senedi Fonu (HSYF), Temettü Ödeyen Şirketler Hisse Senedi Fonu (HSYF), Kobi Hisse Senedi Fonu (HSYF), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Sektörü Hisse Senedi Fonu (HSYF), Katılım Hisse Senedi Fonu (HSYF) fonlarından elde edilen gelirler için stopaj oranı %0(sıfır)’dır.01.10.2010 tarihinden itibaren; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 2. Maddesinin 1. Fıkrası kapsamındaki sermaye şirketlerinin elde ettiği gelir üzerinden kesilen stopaj oranı % 0 olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Bu yazımda sizlere genel bilgiler vermeye çalıştım. Yatırımlarınızın sorumluluğu tamamen size aittir. Herkese bol kazançlar dilerim.

Hiç yorum yok