Bir gecede 20.000 TL KAZANDIRIYOR ama..
Bir gecede 20.000 TL kazanıyorlar paylaşımları ile deniz patlıcanı haberi İzmir'in gündemine yerleşti. Deniz patlıcanı nedir, Deniz Patlıcanı yenir mi, Deniz Patlıcanı üretimi, Deniz Patlıcanı fiyatları, Deniz Patlıcanı ile ilgili bilgiler
Deniz Patlıcanı İzmir'de yasak, kaçak dinlemiyor
Yeniasır gazetesinden Fatih Şendil'in haberine göre, İzmir'de kaçak balık avlayanlar gözlerini ekonomik değeri oldukça yüksek olan deniz patlıcanına çevirdi. Kaçak avcıların kilosunu 80 liradan sattığı deniz patlıcanları, ihraç edildiği Çin ve Japonya'da cinsine göre restoranlarda kilosu 600 dolardan alıcı buluyor. İzmir Körfezi ve çevresinde kaçak avcılık yapanlar yasak dinlemiyor.
Sadece dalgıçlar tarafından tek tek elle toplanması gereken deniz patlıcanını "algarna" denilen ruhsatsız ve kaçak teknelerle dip taraması yaparak avlamak için İzmir'e gelenlerin sayısı her geçen artıyor. Sadece bir gecede avladıkları deniz patlıcanından 15-20 bin lira gelir eden edenlere yönelik operasyonlar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sahil Güvenlik, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlükleri ve Jandarma Komutanlığı tarafından koordineli olarak yürütülüyor.
Deniz patlıcanı nedir, Deniz Patlıcanı yenir mi?
Deniz hıyarı ya da patlıcanı Türkiye’de fazla bilinmeyen ama dünya denizlerinde yaygın olan derisi dikenli ve omurgasız bir canlıdır. Türkiye'de herhangi bir amaçla kullanılmayan ve yetiştirilmeyen bu canlı Çin tıbbında etkin olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde 15 kadar deniz patlıcanı türü olduğu bilinmekte olup bunlardan hangisinin yetiştirmeye uygun olduğu konusunda detaylı bir çalışma yapılmamıştır. Fakat ihracatı mümkün olan bu canlının üretilmesine ilişkin çalışmalar yapılıyor.
Deniz hıyarının yurt dışında gördüğü talep oldukça fazla… Kilosu 150 dolardan alıcı bulunan canlı, Çin ve Uzak Doğu ülkelerinde yerel mutfaklarda ve tıp alanında kullanılırken, Avrupa’da kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılıyor.
Deniz Patlıcanı üretimi, Deniz Patlıcanı fiyatları,
Deniz patlıcanı Ege Denizi’nde görmek mümkün. Özellikle Çeşme-Datça arasındaki bölgede yoğun olarak bulunuyor. Avcılık yöntemiyle denizden toplanan deniz hıyarlarının tamamı yurtdışına gönderiliyor. Dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak ihraç ediliyor. Büyük oranda ihracat potansiyeli taşıyan deniz patlıcanlarının henüz üretimi yapılmadığı için geleceği parlak bir iş fikri olarak kabul ediliyor.
Deniz hıyarı yetiştirmek için Ege kıyıları çok uygun. Büyük alanlara gereksinim olmadan yetiştirmek mümkün. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra balık çiftliklerindeki kafesler gibi kontrollü küçük alanlarda yetiştirilebilir. İşe başlarken uygun alan tespiti yapılması ve bu yerin devletten kiralanması gerekiyor.
Hiç yorum yok