İBB Ödemiş Bölge Koordinatörü Cumhur Şener Röportajı
Günümüzde demokrasi, devlet yönetim sistemi olmakla birlikte yaşama kültürü olarak kabul edilir.En yaygın devlet ve toplum düzeni olmasının yanı sıra, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere en çok aktarılan kültür ve siyaset unsuru demokrasi ve cumhuriyet ilkeleridir.
Toplumun sivil hale gelmesi siyasi partiler, iktidardaki siyasi partilerin çoğulculuğa dayalı olması, laik uygulama ile devlet yönetimi, din, inanç, fikir ve düşünce karşısında tarafsızlığı,hukukun üstünlüğü,insan haklarına dayalı olması,güçler ayrılığı devlet gücünün farklı organlara bölünmesi yani yasama yürütme ve yargıdır.
Özellikle güçler ayrılığı demokrasinin olmazsa olmazıdır. Çünkü insan ve vatandaş haklarının güvence altına alınması, iktidar gücünün tek elde toplanmasının yol açacağı olumsuzlukların güçlenmesi ancak güçler ayrılığı ile mümkündür.
Demokrasi Halk Egemenliğine Dayalıdır
Demokraside seçim, genel ve eşit oy hakkına dayanır. Siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.Cumhuriyet ve onun işlerlik biçimi olan demokrasi halk egemenliğine dayalı yönetimde demektir. Demokraside devletin sahip olduğu sınırsız gücün kötüye kullanmayı engelleyen iki ana ilke vardır.
1- iktidar fonksiyonlarını farklı organlarla yürümesini sağlayan güçler ayrılığı
2- temel hak ve özgürlüklerin yasalarla güvence altına alınması özgürlük eşitlik adalet hoşgörü dürüstlük ve farklılıklara saygı demokrasinin temel değerleridir.
M. Kemal Atatürk’ün demokrasi yaklaşımı
Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder devlet adamı M. Kemal Atatürk ; “ Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir”, “ Ben Milletimin ve Atalarımın En Değerli Mirası Olan Bağımsızlık Aşkıyla Yaratılmış Bir Adamım” ve “ Bir Millete Şeref, Onur, Saygınlık, Namus Ve İnsanlığın Var Olabilmesinin Ve Sürmesinin O Milletin Kesinlikle Özgürlük Ve Bağımsızlığını Elinde Bulundurmayla Gerçekleştirilebilir” ifadeleri ile cumhuriyetle demokrasinin önemini işaret etmiştir.
Günümüzde katılımcı demokrasilerde iktidar seçimlerle devlet erkini ele geçirirler. Seçimler genel ve yerel olmak üzere iki şekilde yapılır. Genel seçimlerde milletvekillerini seçer ve yasama görevini yerine getirirler. Bakanlar Kurulu’na güvenoyu vererek yürütmenin gerçekleşmesini sağlarlar. İdarenin denetimi T.B.M.M tarafından yapıldığı gibi Danıştay, Sayıştay ve anayasa mahkemeleri ile Türk milleti adına yüksek mahkemeler adına gerçekleştirilir.
Ödemiş 30 Mart 2014’te Büyükşehir’e bağlandı
Büyükşehir yönetimlerinin yasalarla belirlenen görevleri arasında halkın içme suyu ihtiyacını kalite standartları da sağlama görevi vardır. Bu bağlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hizmetleri yerine getirmek için İZSU birimi oluşturulmuştur. 30 Mart 2014 tarihinde Ödemiş 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu ile İzmir Büyükşehir’e bağlanmış, ilçe belediyesinin bazı görevlerini de üstlenmiştir.
17 Ekim 2015 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş hizmet binası Ödemişlilerin hizmetine açılmıştır.Bu hizmetleri ilçede yönetmek takip etmek adına uzun yıllar Birgi Beldesi’nde başarılı bir belediye başkanlığı yapan, çalışmalarıyla her kesimin takdirini toplayan Birgi Belediye Başkanı M.Cumhur Şener koordinatör olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu tarafından görevlendirilmiştir.
M. Cumhur Şener 1959 Ödemiş Birgi doğumlu, lise mezunu, başta Bozdağ Kalkınma Kooperatifi olmak üzere birçok kooperatifçilik faaliyetlerinde bulundu. Uzun yıllar Ödemiş’te ticaretle uğraşan Şener, birçok sivil toplum örgütlerinde de görev aldı. 9 yıl süre ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı mütevelli heyet üyeliği yaptı.
Birgi Beldesi’nde CHP’den 10 yıl belediye başkanlığı yapan Şener, 30 Mart 2014 tarihinde 6360 sayılı yasa ile belde belediyelerin kapatılması ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, İzelman yönetim kurulu görevine atandı. Bu görevinin yanında fiilen İ.B.B bünyesinde Ödemiş merkezde kurulan hizmet binası Ödemiş, Kiraz, Beydağ ilçelerinden sorumlu İ.B.B tarafından bölge koordinatörü olarak atandı.
Evli 2 çocuk babası olan M. Cumhur Şener ile İ.B.B hizmet binası koordinatörlüğünün görevleri hakkında bilgi alma adına Ödemiş halkı tarafından T.H.K binası olarak bilinen Ödemiş Merkezinde bulunan İ.B.B Ödemiş Hizmet Binasına Cephe Gazetesi ekibi ile birlikte gittik. Cumhur Şener’i odasında vatandaşlarla bazı konuları görüşürken bulduk. Her zamanki alçakgönüllüğü, hoşgörülü davranışları ve güler yüzlülüğü ile bizi samimi bir şekilde karşıladı. Yanında bulunan vatandaşların gitmesi ile birlikte, merak ettiğimiz konular hakkında Şener’den bilgiler aldık.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, Büyükşehir Hizmet Binası kaç yılında Ödemiş’te hizmet vermeye başladı ve ne amaçla açıldı? Bilgi verebilir misiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,öncelikle Ödemiş halkının bilgilendirilmesi adına böyle güzel bir çalışma gerçekleştirdiğiniz için sizin şahsınızda gazetenize teşekkür ediyorum.
Türkiye’deki ilk formül
2012 yılında çıkarılan yerel yönetimlerle ilgili yasa ile birlikte, önce 21 ilçe İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil edildi, daha sonra 2014 tarihinde bu sayı 30’a çıktı ve yasa ile birlikte Ödemiş bir anda 99 mahalle olarak yönetilmeye başlandı.Bu yasanın iyi yönleri olduğu gibi, merkezi yönetime dayalı olduğu için, aradaki mesafe gereği ki Ödemiş İzmir`e 110 km mesafede, Kiraz ilçemiz artı 30 km daha uzun mesafede bulunmaktadır ve bu mesafeler objektif yönetimi zorlaştırmaktadır.Bu durum İzmir`in merkezine uzak mesafede olan diğer ilçeleri içinde geçerlidir.Dolayısı ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu Türkiye`de bulunan 30 Büyükşehir Belediyesi içinden öncelikle karar vererek,ekibiyle birlikte bunun alt yapısını hazırladı.Bu yönetim formülü sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaktadır.
Amaç hizmetin hızlı verilmesi
İzmir Büyükşehir Koordinasyon merkezlerinin kurulmasındaki en büyük amaç, Sayın Aziz Kocaoğlu` nun bu ilçelerde yaşayan halkı önemsemesi ve İzmir merkezde Alsancak`ta, Bornova`da yaşayan halk ne hizmet alıyorsa aynı hizmeti uzak ilçelerdeki halkada götürmek istemesidir.Bu kapsamda 19 ilçede Yerel Hizmetler Şube Müdürlüklerini açılması kararı büyükşehir belediye meclisinden geçirildi.Hizmetin hızla verilebilmesi için öncelikle görevlendirmeler yapıldı.Daha önceki dönemlerde Belediye başkanlığı görevi yapmış olmam ve bölgeyi iyi tanımamdan dolayı Ödemiş`te ben görevlendirildim.Akabinde zaman kaybetmeden ofis arayışına başladık ve içinde bulunduğumuz atıl durumda olan THK ait binayı, merkezde olması, kültürel ve tarihi bir değer olması, vatandaşların yürüme mesafesinde olması nedenleriyle, çok cüzi bir rakama kiralama işlemini gerçekleştirdik.
17 Ekim 2015 açılışı gerçekleştiren hizmet binamız halkımıza hizmet vermeye başlamıştır.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, Hizmet binasında siz koordinatör olarak ne gibi hizmetler veriyorsunuz? Bununla ilgili bizleri bilgilendir misiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,öncelikle hizmet binamızda tüm vatandaşlarımızın büyükşehirden taleplerini alıyoruz.Vatandaş, Hemşeri iletişim merkezine her türlü talebini ister dilekçe ile yazılı, isterse sözlü olarak bu merkeze iletebiliyor.Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerini, muhtarlarımızın taleplerini buradan alıyoruz.Biz bir köprü vazifesi yaparak bu gelen talepleri İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimine hemen iletiyoruz.
İzsu`nun veznelerini binamızda açarak, vatandaşların ödeme yapmalarını kolaylaştırmaya çalıştık.Günlük 800 vatandaşımız burada ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar.
Aynı zamanda büyükşehir veznesi binamızda açılmış durumda, bu veznemizde Büyükşehir`e bağlı cadde ve meydanlarda hizmet veren esnaflarımızın ilan reklam vergilerini kolaylıkla ödemelerini sağlıyoruz.Yasa gereği ve meclis kararı ile 17 m ve üstü olan cadde, bulvar meydanları İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine girmiştir.Mithatpaşa Caddesi, Lozan Meydanı, Gençlik Meydanı gibi 17 m ve üstü olan meydan, cadde ve bulvarlarımızı bunlara örnek verebiliriz.
Hizmet binamızda mezarlıklar hizmeti verilmektedir.Vatandaşlarımız cenazesi olduğunda,belediye sağlık hizmetlerinden aldıkları ölüm raporuyla bize geldiklerinde, defin hizmetleri ile ilgili her türlü yasal işlemi binamızda gerçekleştirebilmektedir.Vatandaşlarımız yine meclis kararı ile belirlenen 90 TL ücretle,başka hiç bir masraf yapmadan mezarın kazılmasından, tahtasına, cenazenin yıkanmasından defnedilmesine kadar tüm hizmeti alabiliyorlar.Muhtarlarımızın talebi ile birlikte ihtiyaç sahibi, kimsesiz vatandaşlarımıza ise ücretsiz bu hizmet verilmektedir.
Ödemiş`te itfaiye hizmeti ve ilçeler arası terminal hizmeti vermekteyiz.Bunların yanı sıra Ödemiş için çok önemli olan mezbaha hizmetini vermekteyiz.İlçe tarım ve İzmir Büyükşehir Belediyesi kontrolünde en sağlıklı şekilde hayvan kesimleri gerçekleştirilmektedir. Et Entegre Tesisi ise 1 yıl içerisinde, en modern ve etkin şekilde tarafımızdan vatandaşın hizmetine sunulacaktır, şuan çalışmalarımız devam etmektedir.
ESHOT ulaşım hizmeti sunulmaktadır.Kiraz`dan Ödemiş`e; Beydağ`dan Ödemiş`e ve Ödemiş`ten Torbalı İzban aktarma istasyonuna vatandaşın ulaşımı sağlanmaktadır.
İlçemizde bulunan büyük çaplı park ve bahçelerin bakımı ilçe belediyemizde yapımı, onarımı, vatandaşın kullanımına sunulması İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır.
Ana başlıklar olarak devam edersek ilçenin su hizmetlerini sağlayan İzsu birçok alt dalla vatandaşa hizmet vermektedir.Sağlıklı içme suyu temin etmek, atık suyu bertaraf etmek ve yağmur suyunun boşaltılması gibi hizmetleri vermektedir.
Hizmet birimlerimizden en büyüğü fen işleridir.Fen işleri de altında birçok dalı barındırmaktadır.Daha önceden İl Özel İdaresine bağlı olan, köylerin ulaşım yollarının bağlantı yollarının bakım ve onarımı, alt yapısı ve üst yapı çalışmaları tamamen büyükşehir belediyesine aittir.Üretim yollarının bakım ve onarımı ve köylerimizde yapılacak tüm çalışmalar ilçe belediyemizde aittir.Ancak bu konuda bir dipnot vermek isterim.Biliyorsunuz ki Aziz Başkan üreticiye ve köylüye büyük destek veriyor. Bu bağlamda üretim yollarında da asfaltlama çalışmaları Aziz Başkanın oluruyla gerçekleştirilmektedir.Biz bu yolların tespitlerini gerçekleştiriyoruz ve İzmir`e iletiyoruz.Tüm bu yollarımızda çalışmalar yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir.Ödemiş`te asfaltlanmayan yol kalmayacaktır.
Eski köylerimizin üretim yolları büyükşehir belediyemizin sorumluluğunda olmadığı gibi mahalle için kilittaş döşemesi ve köy içi yolların yapılması da İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda değildir.Ama yine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu` nun tarıma ve çiftçiye verdiği destekten ötürü bizim tarafımızdan gerçekleştirilmektedir.Kapsamımızda olmayan bu hizmetleri vermemizin bir nedeni de ilçe belediyelerin gelir kaynaklarının azalmasından dolayı bu tür hizmetleri vermeleri zor olduğu için, bu hizmetleri de halkımıza götürüyoruz.
Bu hizmetlerin yanı sıra tarıma verilen hizmetler bizim için çok önemli. Bu konuda üreticilerimizi destekleyen çok önemli projeler yürütüyoruz.2007 kurulan ve 2012 zirve yapan Tarım Daire Başkanlığı ile üreticimizden, kooperatiflerimizden ürettikleri ürünler çiçek, kaşar peynir, fidan gibi alınarak yine ihtiyacı olan üreticimize verilerek büyük bir tarımsal destekleme yapılmaktadır.
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza koyun keçi alımı yaparak destek verilmektedir.Peyzaj çalışmalarımızda Bayındır`dan alınan çiçeklerle gerçekleştirilmektedir.Kesinlikle ithal çiçek getirilmemektedir. 2250 bin adet fidan üreticimize dağıtılmıştır.İncir üreticilerimize incir kurutma seleleri dağıtılmıştır.
Süt üreticimizi destekleme adına alınan sütler 2 yönlü olarak alınmaktadır.İşlenmiş ürün olarak ve direk süt olarak alınan ürünlerimiz sosyal yardımlaşma daire başkanlığı yönetiminde ihtiyaç sahiplerine ve özellikle İzmir`de 1-5 yaş arası çocuğu olan her aileye belirli dönem aralıklarıyla dağıtılmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal yardımlaşma konusunda çok etkin çalışmaktadır.İhtiyacı olan vatandaşlarımıza Kurban ve Ramazan Bayramlarında 200 TL nakit desteğin yanı sıra, gıda ve giysi desteği devamlı sağlanmaktadır.Herhangi bir doğal afet ve felaket anında ekiplerimiz tarafından anında müdahale edilmektedir.Sosyal hizmetlerde verdiğimiz hizmetler artarak devam edecektir.Bu konuda Ödemiş`e özel projelerde gerçekleştirerek halka hizmet kalitesi artacaktır.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, su faturalarının halk tarafından yüksek olduğu söylenmektedir. Bununla ilgili bize bilgi verebilir misiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,su faturaları sadece kullanılan suyun karşılığı olmayıp içerisinde 1. Katı atık toplama bedeli, 2. çevre temizlik vergisi, 3. katı atık bertaraf bedeli ( İ.B.B AİT ), 4. kullanılan su bedeli bu da ikiye ayrılmakta olup %35 ‘i, atık su % 65’i temiz su karşılığıdır, 5. katma değer vergisi oluşmaktadır. Görüldüğü gibi dolaylı vergilerler birlikte faturalar yüksek bedelli görülmektedir. (Yani çıkarılan yasalarla bu emredildiğinden yerel yönetimlerin bunları uygulamaktan başka şansı yoktur.)
Adnan Saygılıer : Sayın Başkanım, genel olarak neler söylemek istersiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,İzmir Sevdalısı, yörenin menfaati ve geleceğine faydalı olacak her projeye evet diyen her düşünceye saygı duyan bir başkanımız var.
Adnan Bey, biz Ödemiş sevdalısıyız onun için 7/24 saat halkımızın hizmetindeyiz. Çok yakında TayyareParkını kapsayacak şekilde wifi internet erişimi sağlayacağız. Ben tüm hemşirelerimi her zaman hizmet binamızda görmek ve öğrenmek istedikleri bilgileri vermeye hazır olduğumu belirterek her şeyin hayırlı olmasını diliyor, ülkemizde birlik ve beraberlik diliyor. Sizin sahsınızda gazetenize teşekkür ediyorum.
Adnan Saygılıer: Yöre halkına en iyi hizmeti verme adına en güzel projeleri gerçekleştirip hayata sokan Türkiye` de büyükşehir yasasının çıkması ile büyükşehir kapsamına giren illerin arasında ilk defa yerinden yönetim projesini gerçekleştirip ve uygulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere bu projeyi en iyi şekilde uyguladığına inandığım eski Birgi Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Koordinatörü Sayın Cumhur Şener`i ve tüm çalışanlarını gönülden kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.
Toplumun sivil hale gelmesi siyasi partiler, iktidardaki siyasi partilerin çoğulculuğa dayalı olması, laik uygulama ile devlet yönetimi, din, inanç, fikir ve düşünce karşısında tarafsızlığı,hukukun üstünlüğü,insan haklarına dayalı olması,güçler ayrılığı devlet gücünün farklı organlara bölünmesi yani yasama yürütme ve yargıdır.
Özellikle güçler ayrılığı demokrasinin olmazsa olmazıdır. Çünkü insan ve vatandaş haklarının güvence altına alınması, iktidar gücünün tek elde toplanmasının yol açacağı olumsuzlukların güçlenmesi ancak güçler ayrılığı ile mümkündür.
Demokrasi Halk Egemenliğine Dayalıdır
Demokraside seçim, genel ve eşit oy hakkına dayanır. Siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.Cumhuriyet ve onun işlerlik biçimi olan demokrasi halk egemenliğine dayalı yönetimde demektir. Demokraside devletin sahip olduğu sınırsız gücün kötüye kullanmayı engelleyen iki ana ilke vardır.
1- iktidar fonksiyonlarını farklı organlarla yürümesini sağlayan güçler ayrılığı
2- temel hak ve özgürlüklerin yasalarla güvence altına alınması özgürlük eşitlik adalet hoşgörü dürüstlük ve farklılıklara saygı demokrasinin temel değerleridir.
M. Kemal Atatürk’ün demokrasi yaklaşımı
Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder devlet adamı M. Kemal Atatürk ; “ Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir”, “ Ben Milletimin ve Atalarımın En Değerli Mirası Olan Bağımsızlık Aşkıyla Yaratılmış Bir Adamım” ve “ Bir Millete Şeref, Onur, Saygınlık, Namus Ve İnsanlığın Var Olabilmesinin Ve Sürmesinin O Milletin Kesinlikle Özgürlük Ve Bağımsızlığını Elinde Bulundurmayla Gerçekleştirilebilir” ifadeleri ile cumhuriyetle demokrasinin önemini işaret etmiştir.
Günümüzde katılımcı demokrasilerde iktidar seçimlerle devlet erkini ele geçirirler. Seçimler genel ve yerel olmak üzere iki şekilde yapılır. Genel seçimlerde milletvekillerini seçer ve yasama görevini yerine getirirler. Bakanlar Kurulu’na güvenoyu vererek yürütmenin gerçekleşmesini sağlarlar. İdarenin denetimi T.B.M.M tarafından yapıldığı gibi Danıştay, Sayıştay ve anayasa mahkemeleri ile Türk milleti adına yüksek mahkemeler adına gerçekleştirilir.
Ödemiş 30 Mart 2014’te Büyükşehir’e bağlandı
Büyükşehir yönetimlerinin yasalarla belirlenen görevleri arasında halkın içme suyu ihtiyacını kalite standartları da sağlama görevi vardır. Bu bağlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hizmetleri yerine getirmek için İZSU birimi oluşturulmuştur. 30 Mart 2014 tarihinde Ödemiş 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu ile İzmir Büyükşehir’e bağlanmış, ilçe belediyesinin bazı görevlerini de üstlenmiştir.
17 Ekim 2015 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş hizmet binası Ödemişlilerin hizmetine açılmıştır.Bu hizmetleri ilçede yönetmek takip etmek adına uzun yıllar Birgi Beldesi’nde başarılı bir belediye başkanlığı yapan, çalışmalarıyla her kesimin takdirini toplayan Birgi Belediye Başkanı M.Cumhur Şener koordinatör olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu tarafından görevlendirilmiştir.
M. Cumhur Şener 1959 Ödemiş Birgi doğumlu, lise mezunu, başta Bozdağ Kalkınma Kooperatifi olmak üzere birçok kooperatifçilik faaliyetlerinde bulundu. Uzun yıllar Ödemiş’te ticaretle uğraşan Şener, birçok sivil toplum örgütlerinde de görev aldı. 9 yıl süre ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı mütevelli heyet üyeliği yaptı.
Birgi Beldesi’nde CHP’den 10 yıl belediye başkanlığı yapan Şener, 30 Mart 2014 tarihinde 6360 sayılı yasa ile belde belediyelerin kapatılması ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, İzelman yönetim kurulu görevine atandı. Bu görevinin yanında fiilen İ.B.B bünyesinde Ödemiş merkezde kurulan hizmet binası Ödemiş, Kiraz, Beydağ ilçelerinden sorumlu İ.B.B tarafından bölge koordinatörü olarak atandı.
Evli 2 çocuk babası olan M. Cumhur Şener ile İ.B.B hizmet binası koordinatörlüğünün görevleri hakkında bilgi alma adına Ödemiş halkı tarafından T.H.K binası olarak bilinen Ödemiş Merkezinde bulunan İ.B.B Ödemiş Hizmet Binasına Cephe Gazetesi ekibi ile birlikte gittik. Cumhur Şener’i odasında vatandaşlarla bazı konuları görüşürken bulduk. Her zamanki alçakgönüllüğü, hoşgörülü davranışları ve güler yüzlülüğü ile bizi samimi bir şekilde karşıladı. Yanında bulunan vatandaşların gitmesi ile birlikte, merak ettiğimiz konular hakkında Şener’den bilgiler aldık.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, Büyükşehir Hizmet Binası kaç yılında Ödemiş’te hizmet vermeye başladı ve ne amaçla açıldı? Bilgi verebilir misiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,öncelikle Ödemiş halkının bilgilendirilmesi adına böyle güzel bir çalışma gerçekleştirdiğiniz için sizin şahsınızda gazetenize teşekkür ediyorum.
Türkiye’deki ilk formül
2012 yılında çıkarılan yerel yönetimlerle ilgili yasa ile birlikte, önce 21 ilçe İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil edildi, daha sonra 2014 tarihinde bu sayı 30’a çıktı ve yasa ile birlikte Ödemiş bir anda 99 mahalle olarak yönetilmeye başlandı.Bu yasanın iyi yönleri olduğu gibi, merkezi yönetime dayalı olduğu için, aradaki mesafe gereği ki Ödemiş İzmir`e 110 km mesafede, Kiraz ilçemiz artı 30 km daha uzun mesafede bulunmaktadır ve bu mesafeler objektif yönetimi zorlaştırmaktadır.Bu durum İzmir`in merkezine uzak mesafede olan diğer ilçeleri içinde geçerlidir.Dolayısı ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu Türkiye`de bulunan 30 Büyükşehir Belediyesi içinden öncelikle karar vererek,ekibiyle birlikte bunun alt yapısını hazırladı.Bu yönetim formülü sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaktadır.
Amaç hizmetin hızlı verilmesi
İzmir Büyükşehir Koordinasyon merkezlerinin kurulmasındaki en büyük amaç, Sayın Aziz Kocaoğlu` nun bu ilçelerde yaşayan halkı önemsemesi ve İzmir merkezde Alsancak`ta, Bornova`da yaşayan halk ne hizmet alıyorsa aynı hizmeti uzak ilçelerdeki halkada götürmek istemesidir.Bu kapsamda 19 ilçede Yerel Hizmetler Şube Müdürlüklerini açılması kararı büyükşehir belediye meclisinden geçirildi.Hizmetin hızla verilebilmesi için öncelikle görevlendirmeler yapıldı.Daha önceki dönemlerde Belediye başkanlığı görevi yapmış olmam ve bölgeyi iyi tanımamdan dolayı Ödemiş`te ben görevlendirildim.Akabinde zaman kaybetmeden ofis arayışına başladık ve içinde bulunduğumuz atıl durumda olan THK ait binayı, merkezde olması, kültürel ve tarihi bir değer olması, vatandaşların yürüme mesafesinde olması nedenleriyle, çok cüzi bir rakama kiralama işlemini gerçekleştirdik.
17 Ekim 2015 açılışı gerçekleştiren hizmet binamız halkımıza hizmet vermeye başlamıştır.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, Hizmet binasında siz koordinatör olarak ne gibi hizmetler veriyorsunuz? Bununla ilgili bizleri bilgilendir misiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,öncelikle hizmet binamızda tüm vatandaşlarımızın büyükşehirden taleplerini alıyoruz.Vatandaş, Hemşeri iletişim merkezine her türlü talebini ister dilekçe ile yazılı, isterse sözlü olarak bu merkeze iletebiliyor.Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerini, muhtarlarımızın taleplerini buradan alıyoruz.Biz bir köprü vazifesi yaparak bu gelen talepleri İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimine hemen iletiyoruz.
İzsu`nun veznelerini binamızda açarak, vatandaşların ödeme yapmalarını kolaylaştırmaya çalıştık.Günlük 800 vatandaşımız burada ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar.
Aynı zamanda büyükşehir veznesi binamızda açılmış durumda, bu veznemizde Büyükşehir`e bağlı cadde ve meydanlarda hizmet veren esnaflarımızın ilan reklam vergilerini kolaylıkla ödemelerini sağlıyoruz.Yasa gereği ve meclis kararı ile 17 m ve üstü olan cadde, bulvar meydanları İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine girmiştir.Mithatpaşa Caddesi, Lozan Meydanı, Gençlik Meydanı gibi 17 m ve üstü olan meydan, cadde ve bulvarlarımızı bunlara örnek verebiliriz.
Hizmet binamızda mezarlıklar hizmeti verilmektedir.Vatandaşlarımız cenazesi olduğunda,belediye sağlık hizmetlerinden aldıkları ölüm raporuyla bize geldiklerinde, defin hizmetleri ile ilgili her türlü yasal işlemi binamızda gerçekleştirebilmektedir.Vatandaşlarımız yine meclis kararı ile belirlenen 90 TL ücretle,başka hiç bir masraf yapmadan mezarın kazılmasından, tahtasına, cenazenin yıkanmasından defnedilmesine kadar tüm hizmeti alabiliyorlar.Muhtarlarımızın talebi ile birlikte ihtiyaç sahibi, kimsesiz vatandaşlarımıza ise ücretsiz bu hizmet verilmektedir.
Ödemiş`te itfaiye hizmeti ve ilçeler arası terminal hizmeti vermekteyiz.Bunların yanı sıra Ödemiş için çok önemli olan mezbaha hizmetini vermekteyiz.İlçe tarım ve İzmir Büyükşehir Belediyesi kontrolünde en sağlıklı şekilde hayvan kesimleri gerçekleştirilmektedir. Et Entegre Tesisi ise 1 yıl içerisinde, en modern ve etkin şekilde tarafımızdan vatandaşın hizmetine sunulacaktır, şuan çalışmalarımız devam etmektedir.
ESHOT ulaşım hizmeti sunulmaktadır.Kiraz`dan Ödemiş`e; Beydağ`dan Ödemiş`e ve Ödemiş`ten Torbalı İzban aktarma istasyonuna vatandaşın ulaşımı sağlanmaktadır.
İlçemizde bulunan büyük çaplı park ve bahçelerin bakımı ilçe belediyemizde yapımı, onarımı, vatandaşın kullanımına sunulması İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır.
Ana başlıklar olarak devam edersek ilçenin su hizmetlerini sağlayan İzsu birçok alt dalla vatandaşa hizmet vermektedir.Sağlıklı içme suyu temin etmek, atık suyu bertaraf etmek ve yağmur suyunun boşaltılması gibi hizmetleri vermektedir.
Hizmet birimlerimizden en büyüğü fen işleridir.Fen işleri de altında birçok dalı barındırmaktadır.Daha önceden İl Özel İdaresine bağlı olan, köylerin ulaşım yollarının bağlantı yollarının bakım ve onarımı, alt yapısı ve üst yapı çalışmaları tamamen büyükşehir belediyesine aittir.Üretim yollarının bakım ve onarımı ve köylerimizde yapılacak tüm çalışmalar ilçe belediyemizde aittir.Ancak bu konuda bir dipnot vermek isterim.Biliyorsunuz ki Aziz Başkan üreticiye ve köylüye büyük destek veriyor. Bu bağlamda üretim yollarında da asfaltlama çalışmaları Aziz Başkanın oluruyla gerçekleştirilmektedir.Biz bu yolların tespitlerini gerçekleştiriyoruz ve İzmir`e iletiyoruz.Tüm bu yollarımızda çalışmalar yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir.Ödemiş`te asfaltlanmayan yol kalmayacaktır.
Eski köylerimizin üretim yolları büyükşehir belediyemizin sorumluluğunda olmadığı gibi mahalle için kilittaş döşemesi ve köy içi yolların yapılması da İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda değildir.Ama yine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu` nun tarıma ve çiftçiye verdiği destekten ötürü bizim tarafımızdan gerçekleştirilmektedir.Kapsamımızda olmayan bu hizmetleri vermemizin bir nedeni de ilçe belediyelerin gelir kaynaklarının azalmasından dolayı bu tür hizmetleri vermeleri zor olduğu için, bu hizmetleri de halkımıza götürüyoruz.
Bu hizmetlerin yanı sıra tarıma verilen hizmetler bizim için çok önemli. Bu konuda üreticilerimizi destekleyen çok önemli projeler yürütüyoruz.2007 kurulan ve 2012 zirve yapan Tarım Daire Başkanlığı ile üreticimizden, kooperatiflerimizden ürettikleri ürünler çiçek, kaşar peynir, fidan gibi alınarak yine ihtiyacı olan üreticimize verilerek büyük bir tarımsal destekleme yapılmaktadır.
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza koyun keçi alımı yaparak destek verilmektedir.Peyzaj çalışmalarımızda Bayındır`dan alınan çiçeklerle gerçekleştirilmektedir.Kesinlikle ithal çiçek getirilmemektedir. 2250 bin adet fidan üreticimize dağıtılmıştır.İncir üreticilerimize incir kurutma seleleri dağıtılmıştır.
Süt üreticimizi destekleme adına alınan sütler 2 yönlü olarak alınmaktadır.İşlenmiş ürün olarak ve direk süt olarak alınan ürünlerimiz sosyal yardımlaşma daire başkanlığı yönetiminde ihtiyaç sahiplerine ve özellikle İzmir`de 1-5 yaş arası çocuğu olan her aileye belirli dönem aralıklarıyla dağıtılmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal yardımlaşma konusunda çok etkin çalışmaktadır.İhtiyacı olan vatandaşlarımıza Kurban ve Ramazan Bayramlarında 200 TL nakit desteğin yanı sıra, gıda ve giysi desteği devamlı sağlanmaktadır.Herhangi bir doğal afet ve felaket anında ekiplerimiz tarafından anında müdahale edilmektedir.Sosyal hizmetlerde verdiğimiz hizmetler artarak devam edecektir.Bu konuda Ödemiş`e özel projelerde gerçekleştirerek halka hizmet kalitesi artacaktır.
Adnan Saygılıer: Sayın Başkanım, su faturalarının halk tarafından yüksek olduğu söylenmektedir. Bununla ilgili bize bilgi verebilir misiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,su faturaları sadece kullanılan suyun karşılığı olmayıp içerisinde 1. Katı atık toplama bedeli, 2. çevre temizlik vergisi, 3. katı atık bertaraf bedeli ( İ.B.B AİT ), 4. kullanılan su bedeli bu da ikiye ayrılmakta olup %35 ‘i, atık su % 65’i temiz su karşılığıdır, 5. katma değer vergisi oluşmaktadır. Görüldüğü gibi dolaylı vergilerler birlikte faturalar yüksek bedelli görülmektedir. (Yani çıkarılan yasalarla bu emredildiğinden yerel yönetimlerin bunları uygulamaktan başka şansı yoktur.)
Adnan Saygılıer : Sayın Başkanım, genel olarak neler söylemek istersiniz?
Cumhur Şener: Adnan Bey,İzmir Sevdalısı, yörenin menfaati ve geleceğine faydalı olacak her projeye evet diyen her düşünceye saygı duyan bir başkanımız var.
Adnan Bey, biz Ödemiş sevdalısıyız onun için 7/24 saat halkımızın hizmetindeyiz. Çok yakında TayyareParkını kapsayacak şekilde wifi internet erişimi sağlayacağız. Ben tüm hemşirelerimi her zaman hizmet binamızda görmek ve öğrenmek istedikleri bilgileri vermeye hazır olduğumu belirterek her şeyin hayırlı olmasını diliyor, ülkemizde birlik ve beraberlik diliyor. Sizin sahsınızda gazetenize teşekkür ediyorum.
Adnan Saygılıer: Yöre halkına en iyi hizmeti verme adına en güzel projeleri gerçekleştirip hayata sokan Türkiye` de büyükşehir yasasının çıkması ile büyükşehir kapsamına giren illerin arasında ilk defa yerinden yönetim projesini gerçekleştirip ve uygulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere bu projeyi en iyi şekilde uyguladığına inandığım eski Birgi Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Koordinatörü Sayın Cumhur Şener`i ve tüm çalışanlarını gönülden kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.