Talat Ünsal - Toros Kimyevi Gübre
İzmir’in 110 km güneydoğusunda, 132 bin nüfusu bulunan 107.900 hektar yüzölçümü Ödemiş ilçesi; yeşilin her tonundan nasibini almış, verimli topraklara sahip ilçe tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Tarım ürünleri bakımından zengin bir yerleşim merkezi olan ülkede, 2015 yılında 690,00 ton slajlık mısır, 500.000 ton patates, 96 ton yem şalgamı, 74.600 ton karpuz, 41.940 ton biber, 41.000 ton salçalık domates, 20.000 ton sofralık domates, 16.500 ton yonca, 12.750 ton hıyar, 8.192 ton incir, 7.930 ton lahana, 7.920 ton pırasa, 7.615 ton üzüm, 6.000 ton karnabahar, 4.800 ton buğday,3.600 ton fasulye, 3.240 ton marul, 2.855 ton kestane,2.610 ton barbunya, 2.500 ton arpa, 1.800 ton bamya,1.443 ton kiraz, 1.224 ton erik, 401 ton zeytin, 84 ton pamuk, 57 ton tütün, fasulyesi, barbunyası, marulu, kestanesi, cevizi ve zeytiniyle bir tarım beldesidir.
Bu kadar zengin topraklara sahip olan ilçe ziraatçısının ürünlerinin bereketli ve topraklarının verimli olmasının nedeni, tarlada kullandığın gübre ile ilişkilidir. İlçemiz tanınmış esnaflarından Toros Kimyevi Gübre Bayi işletme sahibi Talat Ünsal ile görüşüp bilgi almak istedik.
İşyerinin bulunduğu halk arasında Beşgöz Mevkii olarak bilinen Hürriyet Mahallesi, Kır Çiçeği Sokak No:16’daki işyerine gittik. Talat Ünsal 1966 Ödemiş Gereli doğumlu. Ziraatçı bir ailenin oğlu. Lise eğitimini Ödemiş Lisesi’nde, yüksek öğrenimini de Anadolu Üniversitesi’nde gören İktisat bölümü mezunu Ünsal, ilçede çeşitli sivil toplum örgütlerini yöneticilik ve sulama birliğinde de yöneticilik yaptı. Evli ve 2 çocuk babası olan Ünsal’dan uzun sohbetimiz sonrası ziraatla ilgili bilgi almak istedik ve öğrenmek istediğimiz soruları kendisine yönelttik.
ADNAN SAYGILIER: Talat Bey, bu mesleği ne zamandan beri icra ediyorsunuz? Tercih sebebinizi öğrenebilir miyim?
TALAT ÜNSAL: Adnan Bey, bu mesleği 1995 yılından beri sürdürmekteyim. Tercih sebebim olaraktan ziraatçı bir aileden gelmemim önemli bir yeri bulunmakta. Yöremizin tarımsal potansiyel ve yapısını çok iyi bildiğimi düşünüyorum ve çiftçilerimizin verimini arttırmak için hangi topraklara hangi gübrenin kullanılması konusunda bilgilendirmeler yaparak yardımcı olmaktayım. Bu mesleği çok sevdiğim için ve insanlarımıza faydalı olacağımı düşündüğüm için mesleğimi sürdürmekte kararlıyım.
ADNAN SAYGILIER: Talat bey, ürünlerden yüksek verim almak için neler yapılmalıdır?
TALAT ÜNSAL: Adnan Bey, bir sıraya koymamız icap ederse öncelikle toprak tahlili gereklidir. Tahlil sonuçlarına göre yetiştirilmesi düşünülen ürünün ihtiyaç duyduğu maddelerin bulunup, bulunmadığının tespiti yapılır. Eksik olan maddeler, gübre kullanmak suretiyle tamamlanır. Örnek verilecek olunursa, patates bitkisi için kumsal ağırlıklı toprak gerekli olup, aynı zamanda patates tohumu da genç olmalıdır. Uygun gübre seçilerek( patates için 10-20-20) gübre kullanılmalı sonrasında azotlu amonyum sülfat, nitrat ve potasyum gübreleri verilmelidir. Çünkü patates en çok potasyum elementine ihtiyaç duyar. Yöremizin topraklarında genellikle PH değeri düşüktür. Bunun için tarım kireci ve kalsiyum nitrat gübresi mutlaka kullanılmalıdır. Benim bayisi bulunduğum Toros Gübre’de iki yıldır bu uygulama yapılmaktadır. Patates tohumunda dışa bağımlılık arz eden durumdan kurtulmak için, doku kültüründen başlayıp tohumluk üretimi gerçekleştirilen işletmemiz ülkemizdeki ilk ve tek kuruluştur.
ADNAN SAYGILIER: Talat Bey, siz gübre bayiliğinin yanı sıra tarımsal üretimde yapıyor musunuz?
TALAT ÜNSAL: Adnan Bey, kendim karpuz ve patates üretimi yapıyorum. Ayrıca aşılı karpuz fidesi yetiştirip pazarlamasını da yapmaktayım. Yetiştirdiğimiz ürünlerin pazarlama sıkıntısı olup hak ettiği parasal değeri alamamaktayız. Özellikle bu sene Rusya ile yaşanan kriz neticesinde ihracatın büyük ölçüde azalması, arz talep dengesi de arz aleyhine değiştirildi. Dolaysıyla fiyatlarda azalma meydana geldi. Çünkü iç piyasaya hitap etmekten başka çaremiz kalmadı. Özellikle patates ve karpuzdan üreticilerimiz çok mağdur oldular.
ADNAN SAYGILIER: Talat Bey, gübre ve ilaç ilişkisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
TALAT ÜNSAL: Adnan Bey, gübre ve tarımsal ilaç et ve tırnak gibidir. Nasıl gübre kullanmadan verimi yükseltmek mümkün değilse ilaçlama yapmadan ürün yetiştirmek mümkün görülmemektedir. Yöremiz topraklarının verimli olması ve iklim şartlarının uygunluğu üretimde avantaj sağlamakla birlikte, bölgemizde 3 ürün alınmasının en önemli nedenlerinde biri de usule uygun gübre ve ilaç kullanmaktır.
ADNAN SAYGILIER: Talat Bey, engin bilgi ve deneyimlerinizin projektörü altında bizlere son olarak neler söylemek istersiniz?
TALAT ÜNSAL: Adnan Bey, bence tarım sektörünün en büyük sorunu dışa bağımlı kısır tohum ithalatına dayalı ekonomik yapıdır. Genetiği değiştirilerek daha çok ürün almak için ithal edilen tohumlar çok yüksek fiyatlarla satın alınmakta ve üretim maliyetlerini yükseltmektedir. Gübre, ilaç, sulama ve toprağı işleme giderleri tohum maliyetinin yanında çok aktif kalmaktadır. Ayrıca bu tohumlar elde edilen ürünlerin sağlıklı olup olmadığı her zaman tartışma konusu olmuştur. Eskiden kullanılan tohumlar, çok fazla gübre ve diğer girdi malzemelerine ihtiyaç duyulmaz idi. Günümüzde gübreleme tekniği gelişti. Çeşitleri arttı. Bugün özel uğraşlarla katkı sağladığımız sıvı, toz ve katı gübreler kullanılmakta. Üretim diye bir ifadeden söz etmek mümkün olamaz. Yani çiftçiyi ayakta tutan kaliteli gübrelerdir. Dolayısıyla çok önemli ve kutsal bir iş yaptığımızın idraki içerisinde her zaman sorumlu davranmaya özen gösteriyor ve gece gündüz üreticimize destek olmayı felsefe edinmiş bulunmaktayız. Tüm çiftçilerimizin birlik ve beraberlik içerisinde üretim kooperatifleri kurarak, birlik olmaya çağırıyor. Sizin aracılığınızla tüm çiftçilerimize bereketli ve kazançlı ürünler diliyor, gazetenize de teşekkür ediyorum.
ADNAN SAYGILIER: Bereketli topraklar üzerinde bulunan Ödemiş’imizin tarımsal yapısını oluşturan arazilerinde yetiştirilen birçok şifalı ve lezzetli ürünlerin yanı sıra; hayvancılıktan elde edilen süt, peynir, yoğurt, yumurta, et gibi gıda ürünleriyle adeta cennet misali, doğal güzellikleriyle çekici bir merkez olan ilçemizin önemini anlayabiliyor muyuz sorusunu kendimize sorduğumuzda acaba ne cevap veriyoruz. Yöremizin önemini kavrayıp kadir ve kıymetini biliyor muyuz? Allah’ın lütfu olan bu toprakları yeterince önemseyip sahip çıkabiliyor muyuz? İşte bütün mesele burada yatmaktadır. Çünkü tarımsal üretim ve stratejik bir öneme sahiptir. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz M. Kemal Atatürk yüzyıl önce tarımın önemini işaret etmiş bugünleri o zamanda görerek hala çok önem taşıyan şu ifadelerde bulunmuştur.
“ Milli Ekonominin temeli tarımdır, bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem vermeliyiz. Köylünün ve bütün Vatandaşların kolayca kavrayabileceği tarım rejimi kurmak lazımdır, küçük ve büyük bütün çiftçilerin iş makinalarını arttırmak, yenilemek ve korumak zaman geçirmeden gerçekleştirmelidir. Devlet üretme çiftlikleri kurularak örnek modern tarım merkezleri kurulmalıdır.” Görüldüğü gibi Atamız da her fırsatta tarımın önemini vurgulamış, bizlerde Atatürk çocukları olarak gösterdiği yolda modern tarım yapmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Tıpkı yukarıda sözünü ettiğimiz bir çiftçi ailesinin mazbut bir çocuğu olan değerli arkadaşımız Toros Kimyevi Gübre Bayi Talat Ünsal gibi. Ben Talat Ünsal kardeşimi başarılı çalışmalarından dolayı kutluyor, ,işlerinde başarılar diliyor ve ailesiyle birlikte sağlıklı bir yaşam temenni ediyorum.