Türkiye'nin %31.1'i tarım alanlarından oluşuyor
Türkiye’nin karasal büyüklüğünün yaklaşık yüzde 31,1’ini tarım alanları oluşturuyor. Tarım alanlarının yaklaşık yüzde 66’sında tahıl ve diğer bitkisel ürünler yetiştiriliyor, bu alanların da her yıl yaklaşık yüzde 26’sı nadasa bırakılıyor.
Türkiye’nin karasal büyüklüğünün yaklaşık yüzde 31,1’ini tarım alanları oluşturuyor. 81 il içinde en büyük tarım alanına sahip kent yaklaşık 19,1 milyon dekarla Konya olurken, en küçük tarım alanına sahip il ise 132,6 bin dekarla Yalova.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’nin karasal büyüklüğünün (769 milyon 632 bin dekar) yüzde 31,1’i tarım alanlarından oluşuyor. 239 milyon 430 bin 535 dekarla Türkiye’nin tarım alanı, neredeyse Birleşik Krallık’ın toplam karasal alanına (241 milyon 930 bin dekar) yakın bulunuyor.
Tarım alanlarının 198 milyon 962 bin 54 dekarını tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, 8 milyon 41 bin 439 dekarını sebze bahçeleri, 32 milyon 378 bin 133 dekarını meyveler, içecekler ve baharat bitkileri alanı, 48 bin 909 dekarını da süs bitkileri ekili alanlar oluşturuyor.
Toplam tarım alanı varlığının yaklaşık yüzde 66’sında tahıl ve diğer bitkisel ürünler yetiştirilirken, bu alanların her yıl yaklaşık yüzde 26’sı nadasa bırakılıyor.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Türkiye’nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa.
19 milyon 106 bin 386 dekar büyüklüğünde tarım alanına sahip Konya, ülkenin toplam tarım alanının yüzde 8’ine sahip. Konya’da tarım alanlarının yüzde 96,9’unda tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ekiliyor. Tahıl alanlarının her yıl 5,5 milyon dekarından fazlası nadasa bırakılıyor.
Tek başına Konya’nın sahip olduğu tarım alanı, İsrail’in toplam karasal alanına yakın (20 milyon 330 bin dekar) bir alanı oluşturuyor.
12 milyon 202 bin 65 dekarla ikinci sırada bulunan başkent Ankara’nın da tarım alanlarının yaklaşık yüzde 94’ünde tahıl ve diğer bitkisel ürünler yetiştiriliyor. Başkent’in tarım alanlarının 435 bin 285 dekarını sebze bahçeleri, 299 bin 799 dekarını meyve, içecek ve baharat bitkileri, 368 dekarını da süs bitkileri alanı oluşturuyor.
11 milyon 811 bin 864 dekarla tarımsal alan büyüklüğünde üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa’da da tarımsal alanların yüzde 88,5’un da tahıl ve diğer bitkisel ürünler yetiştiriliyor. Kentin tarım alanlarının 203 bin 148 dekarında sebze bahçeleri, 1 milyon 146 bin 839 dekarında meyveler, içecek ve baharat bitkileri, 20 dekarında süs bitkileri üretiliyor.
Sivas (8,1 milyon dekar), Yozgat (6,3 milyon dekar), Diyarbakır (6,1 milyon dekar), Kayseri (6 milyon dekar), Eskişehir (5,8 milyon dekar), Çorum (5,4 milyon dekar) ve Manisa (5 milyon dekar) tarım alanı büyük iller arasında yer alıyor.
En az tarım alanına sahip iller
Türkiye’nin en az tarım alanına sahip ili 132 bin 599 dekar ile Yalova. Yalova’yı 329 bin 525 dekarla Ardahan, 334 bin 462 dekarla Artvin, 338 bin 285 dekarla Hakkari, 359 bin 658 dekarla Bingöl, 445 bin 185 dekarla Bartın, 478 bin 368 dekarla Karabük, 545 bin 898 dekarla Rize ve 548 bin 911 dekarla Zonguldak takip ediyor.
İstanbul da 718 bin 641 dekarlık tarım alanı varlığı ile Tunceli, Gümüşhane ve Iğdır’ın ardından en küçük tarım alanına sahip 13’üncü il durumunda bulunuyor.
Tahılda Konya, sebzede Antalya, meyvede Ordu
Ekilen ürün gruplarına göre göre bakıldığında, tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde en büyük ekim alanı Konya’da bulunurken, sebze bahçelerinde Antalya (479 bin 866 dekar), meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanında Ordu (2 milyon 277 bin 326 dekar) ve süs bitkilerinde de (13 bin 899 dekar) İzmir lider durumda bulunuyor.