SON DAKİKA

İZMİR BAROSU’NDAN “AİLE VE TOPLUMDA KADININ YERİ VE YERSİZLİĞİ” KONULU KONFERANS


23 Ekim 2016 günü İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi tarafından Prof. Dr. Üstün Dökmen’in katılımıyla “Aile ve Toplumda Kadının Yeri ve Yersizliği” adlı bir konferans düzenlendi. İzmir Barosu Avukat Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda yapılan konferansa yaklaşık dört yüz kişi katıldı.

Konferansın bir konuşma yapan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nuriye Kadan, “şiddetin kol gezdiğini belirterek, şiddetin tarafı ve mağduru, en çok zarar göreni hep kadın” oluyor dedi. Kadınların iş, sosyal, toplumsal hayatları ve rollerine direk müdahalelerde bulunulduğunu dile getiren Av. Nuriye Kadan, “demeç, röportaj, sohbet vesair konuşmaların sonu olumsuz örnekleme ile kadınla bitiriliyor. Cinsiyetçi bakış ölüme bile konu yapılıyor” dedi.

Prof. Dr. Üstün Dökmen, Şiddetle mücadele edeceğiz, yılmayacağız, bu mücadelede yılmaz kişiler olacağız, mücadelemiz ancak pozitif bilimle güç bulacaktır diyerek başladığı konuşmasında;
 Cumhuriyetin başlarında var olan kadın erkek eşitliğinin 50’li yıllardan itibaren pozitif bilimden uzaklaşmaya başladıktan sonra kadın aleyhine geliştiğini ve gelinen nokta da erkek egemen bir toplum olduğumuzu söyleyerek “pozitif bilimden uzaklaştıkça ne kadar eğitim yapsanız da bu şiddeti ve eşitsizliği önleyemezsiniz” dedi.

 Dökmen sözlerini, “evet şiddet var, mücadele de edelim ama şiddetin soğuk yüzü ile mücadele ederken o kapkaranlık odadan içeri sızılan ışığı da görmezden gelmeyelim. Yılgın değil yılmaz yapımızla üstesinden geliriz sorunların. Mustafa Kemal Paşa İstanbul Boğazı’nda demir atmış onlarca İngiliz gemisine baktığında ‘geldikleri gibi giderler’ demeseydi Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanır mıydı?” şeklinde bitirdi.