Birkaç yıl bile dayanamadı!
Küçük Menderes Nehri üzerinde Beydağ Barajı çıkışından itibaren yapılan yatak düzenlemesi için nehir yatağına inşa edilen bentler birkaç yıl içerisinde birer birer çöktü.
Doğduğu Kiraz'dan denize döküldüğü Selçuk'a kadar Beydağ, Ödemiş, Tire, Bayındır ve Torbalı'dan geçen ve 130 kilometre yol kat eden Küçük Menderes Nehri'nde 2012 yılında DSİ Genel Müdürlüğü'nce başlatılan ıslah ve ana yatak düzenleme çalışmaları için inşa edilen bentler kışın yükselen suya dayanamadı. Geriye nehir hattı boyunca beton enkazlar kaldı.
27 MİLYON LİRALIK PROJE
Dört mevsim akmayan sadece yağışlı dönemlerde coşan Küçük Menderes Nehri'nin ana yatak düzenlemesine 2012 yılında start verilirken nehir yatağının Beydağ Barajı'ndan Tire'nin Gökçen Mahallesi'ne kadar olan 37 kilometrelik bölümü yeniden şekillendi.
Akarsuya adını veren "mendereslerin" yok edildiği çalışma ile nehir yatağı Beydağ-Tire arasında 37 kilometreden 29,5 kilometreye indi.
DSİ yayınladığı verilere göre 2015 yılı fiyatlarıyla 27 milyon liraya mal olan projede nehir yatağının kıyıları ise bozulmalara karşı taş tahkimat ve gablon şilte ile kaplandı. Nehir yatağına bentler inşa edilerek suyun kontrollü akışının sağlanması hedeflendi.
BENTLER ÇÖKTÜ, SU ALTTAN AKIYOR
Bölgede heyecan yaratan ve geçen yıla kadar devam eden çalışmalar sonrası bentlerin birer birer çöktüğü gözlendi.
Halen dağlardan gelen suları ve nehir hattındaki yerleşim yerlerinin atık sularını taşıyan Küçük Menderes nehrinin Ödemiş'e bağlı Çaylı, Kaymakçı ve Kurucuova civarındaki bölümlerinde beton bentler çökerken sular bentlerin altından akmaya başladı. Bazı bölümlerde ise kirli su göllenme yapmaya başladı. Arazi toplulaştırma çalışmaları çerçevesinde yeniden düzenlenen Küçük Menderes yatağında çöken beton bentlerin enkaz yığınları kaldı.
50 YILLIK TAŞKIN DEBİSİNE GÖRE YAPILMIŞTI
Bölge sakinleri kış aylarında yoğun yağışlarda suyun yükselmesinin ardından bentlerin çöktüğünü ve kıyıların da bozulmaya başladığını dile getirdi. DSİ Genel Müdürlüğü projeyle ilgili yaptığı bilgilendirmede "Bu düzenleme ile nehre ait yeni yatak oluşturulurken çıkan kazı malzemesi ile eski dere yatakları doldurularak yaklaşık 940 da arazi 1.sınıf tarım arazisi haline getirilmektedir. Ayrıca bu düzenleme ile nehirde 50 yıllık taşkın debisine göre kesit oluşturulmakta ve yaklaşık 2 bin dekar arazi taşkından korunmaktadır" ifadelerine yer verilmişti.
Başar Uçar
Hiç yorum yok