SON DAKİKA

Yurdakonar: "Kanserden korkma, geç kalmaktan kork"



Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür.

Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından daha fazladır.

Bilindiği gibi kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser,  tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.
Bu sebeple her yıl ekim ayı meme kanseri farkındalık günü olarak kutlanıyor.  Meme kanserine bilinçlendirmek ve meme kanserinden korunmanın yollarının neler olduğunu Ödemiş Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Ziya Yurdakonar ve başhekim yardımcısı Uz Dr. Ayten Şengüler ve hemşireler katıldı.

Başhekim Yurdakonar “Kanserden korkma geç kalmaktan kork”

Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Ziya Yurdakonar “ Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri farkındalık ayı olarak benimsenmiş ve tüm kadınlarımızın bu hastalığı ya dikkat çekmeleri amaçlanmıştır. Meme kanseri hastalığı kadınlarımızda en çok görünen hastalıklardan biridir. Erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanseri en yaygın hastalıktır. Erkeklerde prostat kanseri en yaygın olanı ama ülkemizde maalesef Sigara kullanan erkeklerde ülkemizde çok olduğu için ilk sırada akciğer Kadınlarımızda ise meme kanseri yer alıyor. Meme kanseri kadınlarda oldugu gibi erkeklerde ve çocuklarda da olabiliyor. Dünyada her 8 kadından biri bu hastalığa yakalanma riski taşıyor. Bu bizler için çok önemli bir rakam, her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemli ve kurtulma şansı yüksektir. Bu erken tanı içinde kişilerin bilinçlenmesi gerekir. Bizde bugün yapıyoruz. Her kadın 20’li yaşlarından sonra meme kanseri olup olmadığını öğrenmek için kontrole gelmeliler. İki yılda da bir kendi kişisel muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Kırklı yaşlardan sonrada her kadın kendi yılda bir kere krizsel muayene yaptırmalarını öneriyoruz.  İki yılda bir de memenin radyojik muayenesini yaptırmaları gerekiyor. Hastanemizde son model dijital cihazlarımız var. Tarama amaçlı muayene için aile hekimlerine ve halk sağlığı hekimlerine müracaat edilmelidir. Bizim onlarla protokolümüz var. deneyimli doktorlarımız ve hemşirelerimiz bu konuda her şeyi yapıyorlar. Benim kanserle ilgili çok sevdiğim bir slogan var. “Kanserden korkma geç kalmaktan kork” başta kadınlarımız olmak üzere tüm herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum”. dedi