Ege Lezzetleri Uzakdoğu Sofrasında
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hayata geçirilen Turquality Projesi’nin ikinci ‘’Basım Lansmanı ve Tadım Etkinliği’’ 24 Kasım’da Tokyo Conrad Otel’de gerçekleştirilecek.
Ege İhracatçı Birlikleri Turquality Projesi’nin ilk tadım etkinliğinde, Michelin Yıldızlı Şef Akihiko Murata tarafından Türk gıda ürünleri ile, Japon damak tadına uygun olarak hazırlanan 5 farklı tarif davetlilere tattırılmış ve tam puan almış; kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümden oluşan aşure tarzı mitsumameise büyük beğeni toplamıştı.
Bu defa, etkinlikte öncelikle Japonya’da çok ünlü olan Şef Toru Okuda tarafından geliştirilen, Japon damak zevkine uygun en yeni 5 tarif davetlilere sunulacak, ardından ChefYoroizuka ve Tsujiguchi’nin kuru meyveli dondurma ve aromalarlatarifin zenginliğini daha da arttırdıklarıTürk kahvesi ikram edilecek. Turquality Projesi Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore Pazarlarına Tanıtımında Büyük Rol Üstleniyor.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin işbirliğinde gerçekleşen proje bundan sonraki süreçlerde de farklı etkinliklerle farklı tatlar sunmaya devam edecek.
Proje kapsamında; özellikle birlik çalışma alanında yer alan kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, susam, buğday gibi ürünlerin tanıtımı yapılıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, tarım ve gıdanın bütün dünya için stratejik önemi artan sektörler olduğuna işaret ederek; Türkiye’nin, 60 milyar dolara yakın üretim hacmiyle Avrupa’nın en büyük, dünyanın 7’nci büyük gıda üreticisi olduğunu, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 15’inin İzmir tarafından gerçekleştirildiğini, bu oranı arttırma çabası içinde olduklarını kaydetti.
Ünlütürk; Ege’de yetiştirilen üzüm, incir, pamuk, kuru meyve, zeytinyağı, hububat, yaş meyve, aromatik bitkiler ve tütünün dünyanın en kaliteli ürünleri olduğunu anlattı ve ekledi “Ayrıca, kayısı, greyfurt, limon, turşu, kuru domates, buğday, bulgur gibi Japonya’nın ilgisini çekeceğine inandığımız ürünlerde de bölgemiz nitelikli üretim gerçekleştiriyor. Japonya'nın 1 trilyon dolara ulaşan ithalatında Türkiye'nin payı son derece düşük. İki ülke halklarının birbirine karşı sevgisi ise üst düzeyde. Projemiz kapsamında yapılan ve yapılacaketkinliklerin, ülkelerimiz arasındaki gönül bağını artıracağını ve bunun ticari ilişkilerimize olumlu yansıyacağına inanıyoruz. İhracatımızı arttıracak potansiyeli harekete geçireceğiz.”
Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi A. Bülent Meriç de Katılımcılar Arasında
Turquality Projesi’nin ‘’Basın Lansmanı ve Tadım Etkinliği’’ne Japon tarafından basın mensupları, bloggerlar, gıda ithalatı yapan firma yetkilileri ve otel zincirleri yetkilileri katılırken; Türk tarafından ise Tokyo Büyükelçisi A. Bülent Meriç, Tokyo Ticaret Müşaviri S. Mete Özbalaban, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ehe Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı MoizHemsi; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Şube Müdürleri Serap Ünal, Barış Öztürk ve Uzman Yardımcısı Tümay Çetiner katılacak.
Ege İhracatçı Birlikleri Büyük Söz Sahibi
Turquality Projesi’nin ‘’Basın Lansmanı ve Tadım Etkinliği’’nde Ege İhracatçı Birlikleri sunumu ve Turkeydiscoverthepotential tanıtım filmi ve EİB tanıtım filmi de izletilecek; İhracatçı birlikleri başkanları, blogger ve basın mensuplarıyla röportaj gerçekleştirecek.
Türkiye, 2015 yılında tanıtımı yapılan ürünlerden Japonya’ya bu ürünler kapsamında 89 milyon 185 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ihracat rakamının yüzde 40’lık dilimi olan 35 milyon 155 bin dolarlık tutar Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapıldı.
Proje Hakkında Dipnotlar
Ege lezzetlerinin Uzakdoğu sofralarında daha fazla yer almasını amaçlayan Turquality Projesi 31 Aralık 2015 tarihinde Ekonomi Bakanlığı’nın Turquality Projesini onaylamasıyla ivme kazandı. Bu tarihten sonra ilk aşamada, Japonların, özellikle hanımların sık başvurduğu ünlü yemek tarifi sitesi COOKPAD 'te Türk Mutfağı oluşturuldu. Japon damak tadına uygun 40’a yakın Türk mutfağından seçme yemek tariflerini siteye eklendi.